Storczyki Alicji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Alicji

Post »

nie mam jeszcze żadnej Masdevallii (Czy tak to się odmienia? ;:224 ) ale im dłużej na nie patrzę, tym trudniej im się oprzeć a Twoje są wyjątkowo piękne. Bardzo ładne i nasycone kolory, zwłaszcza ostatnia ;:333
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Alicjoprzedstawiasz nam supr zdjęcia, bardzo ładne kwitnienie "Masdevalli",
troszkę Ci ich zazdroszczę.
Powodzenia.
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Piekne roslinki. Niestety nie mam zadnej z tego gatunku. No i zdjecia rowniez swietne ;:215

Przejzalam caly Twoj watek. nie pierwszy raz zreszta. Sliczne masz roslinki. Kilka moich wielkich chciejstw. Gratuluje pieknych kwitnien ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Ślicznotki, a ta ostatnia jaki zjawiskowy kolor, taka fluorescencyjna ;:oj
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Alicjo ależ gama kolorów wśród kwitnących perełek phalaenopsis jednak moje serducho bije zawsze w stronę dzieci gór i deszczu o mglistym poranku . Skromnych ale chwytających za serce masdevalli. ;:63
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

taki oto gość był dzisiaj w folii na storczyku

Obrazek
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

Witam po przerwie :wit
Niestety zapowiadane ciekawe kwitnienie.....załatwiłam na amen ;:14 ...swoją amnezją, na szczęście roślinie się nic nie stało. Pozostaje czekać na następny pęd...za rok.

Mam do Was wszystkich pytanie.....czytam i czytam o doświetlaniu i mam coraz większy mętlik. Nic mi się nie rozjaśnia. Mam trochę maluchów i muszę je doświetlać bo zanosi się na wiele dni bez słońca. Liczę, że podpowiecie mi co kupić.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o doświetlanie to wszystko zależy jak dużą powierzchnię chcesz doświetlać. Czy roślinki rosną w jakimś akwarium przystosowanym na orchidarium, szklarence? Jeśli tak to dobre są lampy takie dla krewetek. Ja kupiłam na all jedną pojedynczą jedną podwójną. U Ciebie mogłaby się sprawdzić podwójna gdzie można zainstalować dwie różne lampy o różnej długości światła (ja mam 6500K i chyba druga to albo 10000K albo 20000K). Docelowo mam zamiar powymieniać na te o większej ilości K ale czekam aż te się zużyją.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

Na tą chwilę zdecydowana jestem na świetlówkę Osram Fluora 36W/76 1400lm.
Jaka powinna być odległość świetlówki od roślinek? Maksymalnie 50 cm?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Witam się w Twoim wątku!
Uprawa Masdevali to zupełnie nie moja bajka, ale podobają mi się bardzo. Toteż często wpadam do Marka, marwes podejrzeć te urocze roślinki, ale teraz będę zaglądać również do Ciebie Alicjo.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

Czy ktoś z Was ma może Tolumnie? Stałam się posiadaczką owej roślinki, jest w koszyczku ale zastanawiam się nad posadzeniem jej do doniczki z grubą korą. Mam za niską wilgotność i martwię się będzie miała za sucho.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Alicjo ,ja mam kilka Tolumni :D .Tolumnie kochaja miec sucho i z reguly nie wsadza sie ich do doniczek ,rosna pieknie w koszyczkach ,albo na podkladkach(jak moje).Mozesz wrzucic do koszyczka troche spagnum ,lub na podkladke(jeśli sie na takowa zdecydujesz),i spryskuj ja od czasu do czasu.Poza tym duzo slonka ,duzo swiatla.I sucho :D .Powodzenia w uprawie ;:333
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Moje dwie Tolumnie rosną w doniczkach ze sphagnum. Tak je kupiłam od producenta i tak im widać dobrze. Rosną i kwitną (co pokazywałam w wątku :D ). Bez obaw można je posadzić do doniczek i taką uprawę ja też preferuje. Warunek, to szybkie (najlepiej w ciągu jednego, dwóch dni) przesychanie. Gruba kora jak najbardziej powinna się sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”