Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań; choroby
Przędziorek.... są pajęczyny i małe czarne "obiekty"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Winter,
U mnie w ogródku tez najpierw robi się marmurek, potem liście cale bledną, w końcu usychają a przędziorka nie ma, bo owszem jest gorąco jak diabli ale leje co chwila, wilgotność wysoka. Pisze o najstarszych liściach. Oprysk gorzka sola zrobiony, olejem neem na szkodniki również. Wierzchołki niby ok. Ogóreczki rosną; i rośliny i owoce. No i nie wiem co się dzieje.
U mnie w ogródku tez najpierw robi się marmurek, potem liście cale bledną, w końcu usychają a przędziorka nie ma, bo owszem jest gorąco jak diabli ale leje co chwila, wilgotność wysoka. Pisze o najstarszych liściach. Oprysk gorzka sola zrobiony, olejem neem na szkodniki również. Wierzchołki niby ok. Ogóreczki rosną; i rośliny i owoce. No i nie wiem co się dzieje.
Pozdrawiam! Gienia.
Jutro spryskam wszystkie ogórki wywarem z czosnku podleje w tunelu geowłókninę i zamknę tunel, żeby podnieść wilgotność.
Jakiś czas temu dosadziłem ogórki i nawet młode są już zaatakowane....
zobaczymy co z tego wyjdzie
pozdrawiam
Artur
Jakiś czas temu dosadziłem ogórki i nawet młode są już zaatakowane....
zobaczymy co z tego wyjdzie
pozdrawiam
Artur
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ogórki raczej nie do uratowania, przędziorek w takim stadium bardzo szybko postępuje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Proszę o pomoc odnośnie moich ogórków szklarniowych, uprawianych w małym tunelu foliowym.
Od pewnego czasu małe ogórki, które ledwie się pojawiają, najpierw żółkną, robią się miękkie a następnie zasychają. Dzieje się to na większości roślin.
Dodam że obrywam "wilki" tzn. pędy wyrastające w kącikach pomiędzy liśćmi a łodygą i czasami usuwam te cienkie "chwytajki" na których roślina trzyma się sznurków. Czy to im nie szkodzi ? Może powinienem zostawiać wilki i ogławiać je po którymś liściu
Ogórki z oryginalnego siewu Saladin F1 (Partenokarpiczny)
Poniżej wstawiam zdjęcia.
Od pewnego czasu małe ogórki, które ledwie się pojawiają, najpierw żółkną, robią się miękkie a następnie zasychają. Dzieje się to na większości roślin.
Dodam że obrywam "wilki" tzn. pędy wyrastające w kącikach pomiędzy liśćmi a łodygą i czasami usuwam te cienkie "chwytajki" na których roślina trzyma się sznurków. Czy to im nie szkodzi ? Może powinienem zostawiać wilki i ogławiać je po którymś liściu
Ogórki z oryginalnego siewu Saladin F1 (Partenokarpiczny)
Poniżej wstawiam zdjęcia.
Pozdrawiam Janek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Choroba ogórków
W poprzednich Twoich postach zauważyłem, że miałeś niedobór potasu. Tutaj także liście to wykazują. Być może także miałeś żerowanie wciornastka i przędziorka. Bez analizy gleby trudno coś doradzić.
pozdrawiam Ludwik
W poprzednim wpisie na temat ogórków były on małe i potem wszystko się unormowało , tutaj dochodzą one do 1.50 cm piękne rosną i nagle w szybkim tempie liście zaczynają żółknąć a pod spodem liścia robi się czarne , wygląda jakby to była jakaś choroba tak myślę. Ogórki (owoc) normalnie rosną kształt mają normalny tylko problem z liśćmi.
-
- 50p
- Od: 22 lut 2019, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy w tunelu można sadzic ogórka krótkiego co 40cm w rzędzie ? odmiana sv4097cv i sv3506cv
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To zależy w jakiej odległości są rzędy i w zasadzie liczy się gęstość, która waha się od 2,5 do 3 sadzonek na 1 m2, zależnie od terminu sadzenia i odmiany. Poglądowo posadzone ogórki viewtopic.php?p=5990753#p5990753
pozdrawiam Ludwik
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy zaraz po posadzeniu roślin w tunelu należy je spryskać prewencyjnie środkiem fungicydowym ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pozdrawiam! Gienia.