Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

"OK, mysle sobie i idę dalej. Wracam, patrzę, a mój sąsiad pokazuje mi z dumą swoje dzieło...wykopanego rózanecznika i starannie owinięte agrowłókniną pędy dalii :;230"

A ja 2 lata temu zakupiłam bulwki krokosmii i chciałam je w domu podpędzić, żeby posadzić już wyrośnięte, no i czekam, czekam, a ze skrzynki nic nie wyłazi. Aż raz kot wywalił skrzynkę i co się okazało - posadziłam je "do góry nogami", one rosły, ale do wewnątrz. A najlepsze, że jak poleciałam i posadziłam na działce, to zakwitły. Podziwiam wolę trwania roślin, one to mają moc.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
ASAD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2010, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój królik też podjada bukszpan i nic mu nie jest.
przestępstwo
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Jak w temacie : drogi czytający : zabezpiecz swoje drzewka owocowe przeciw zającom oraz innym ogryzającym , nie będziesz musiał się denerwować i pomstować na swoje lenistwo ..... kiedy będzie już za późno. ;:223
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Ja opiszę swój nałóg nie błąd. Po tej okropnej zimie i ciągłym siedzeniu na tym forum, dzisiaj po włączeniu komputera zobaczyłam na onecie znak F1. Od razu kręgi w oczach - że coś o nasionkach - nie popatrzyłam nawet na rubrykę, kliknęłam i dopiero było moje zdziwienie, że to skrót od formuła pierwsza w rubryce sport. Mój mąż do tej pory się ze mnie nabija :;230 :D :;230
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytałam z uwagą cały wątek i jak bym siebie i swoje "zielone szaleństwo" widziała. Zakupy, dosadzanie, przesadzanie to pikuś w porównaniu z tym co ja wymyśliłam.
Ano, że szkoda było mi miejsca na regularny trawnik w części ogrodowej powstały tam tylko rabatki i ścieżki.
Część ogrodowa jest oddzielona płotem od części "podwórkowej". Musi tak być, bo mieszkam na wsi, palimy w piecu drewnem i trzeba mieć miejsce na suszenie. A najważniejsze, mamy trzy psy i one nie mają wstępu do ogródka. Szkodniki jedne...ale kochane.
Ale do rzeczy....
Ścieżki w rzeczonym ogródku miału być tanie, ekologiczne i łatwe do wykonania, pasujące do otoczenia.
No i wymyśliłam - żwirek
Ścieżki wytyczone, obrzeża częściowo drewniane, gdzie nie starczyło plastikowe, agrowłóknina na spód i na nią żwirek tak mniej więcej 15cm grubości.
Nadźwigałam się tego..., nie powiem czego, bo nie wypada i co?
Ano kiszka jak mawia moja 7-letnia wnuczka. Nie da się po tak cudnie wykonanej ścieżce chodzić, miękko pod nogami.
O przewiezieniu czegokolwiek na taczce mowy nie ma.
A miało być tak ładnie i wygodnie Obrazek
Prawda, że całkiem ładnie? Tylko teraz całą zimę myślę, co zrobić, żeby jakoś to utwardzić.
Na razie pomysłów brak.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p

Post »

Może ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i podrzuciłby jakiś pomysł na utwardzenie moich nieszczęsnych ścieżek?
Już widzę wiosnę i znowu roznoszenie kompostu wiaderkami ;:98
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Polanko, myślę że najlepszym rozwiązaniem na te ścieżki będzie wylanie asfaltem ;:138 :;230 :uszy ;:108 :lol: Oj często nam się coś marzy a potem się okazuje że to tylko ładnie wygląda ale nie da sie z tego korzystać. Jak buty na obcasie, każdy facet chce żeby jego kobieta je nosiłą a kurde niech sam w nich przez chwilę pochodzi :D
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p

Post »

;:1 Dziękuję za cenna radę, jak asfalt, to taki dość rzadki jak u naszych "przyjaciół" ze wschodu coby te szpileczki zostawały ku ozdobie :lol:
A tak na poważnie to chodzić po tym nie można nawet w trepach, nóżeta grzęzną ;:223 Rozpacz ;:110

Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

to może wymieszać piach z cementem i taką mieszaniną potraktować ten żwirek - przyjdzie deszczyk, albo samemy podlać wodą z węża, i ścieżka się usztywni ?

Ja z kolei zobaczyłam na łące śliczną roślinkę - poleciałam po szpadelek i wykopałam, przeniosłam do ogródka i... kicha. Roślinka już wieczorem pokazała mi, że to nowe środowisko zupełnie jej nie odpowiada. I wcale się nie dziwię - zabrałam ją z podmokłej łąki na suchą rabatę - morał z tego taki - jak chcesz przenosić roślinki z jednego miejsca do drugiego to sprawdź wcześniej ich wymagania albo zachowaj taki sam biotop :uszy
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Polu - najlepiej w tym żwirku umieścić płaskie kamienie albo lepiej dekoracyjną kostkę wylaną z betonu na podstawie szablonu ( wtedy uzyskasz pożądaną szerokość i zdołasz umieścić je blisko siebie) . Takie kostki ładnie wkomponują się w żwirek. Element dekoracyjny ( żwirek) zostanie zachowany, a środkiem po owych kostkach bez problemy przejedziesz taczką :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Polu, są takie kratki plastikowe albo metalowe na podjazdy np do garażu albo na skarpy i w to wsiewa sie trawę. Jeśli położysz to na ścieżkę to kamyki będą w miejscu i powinno być lepiej.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

"to może wymieszać piach z cementem i taką mieszaniną potraktować ten żwirek - przyjdzie deszczyk, albo samemy podlać wodą z węża, i ścieżka się usztywni ?'

Co wiele głów, to nie jedna!
Mi też przyszedł do głowy pomysł z cementem, tylko ja chciałam doradzić wysypanie go bezpośrednio na te piękne kamyczki, ale ja nie fachowiec, i z pracami remontowo- budowlanymi nigdy nie miałam do czynienia.
Podlewać z węża należałoby bardzo delikatnie,żeby nie było dla odmiany gór i dolin.
Waleria
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Polanko - biała kostka granitowa ładnie by się komponowała z tym żwirkiem.
Pozdrawiam, Monika
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”