Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

A podlałeś go? Jeśli korzenie są martwe to usuń martwą tkankę ale tak, by nie uszkodzić żywych części korzeni. Jeśli uszkodzisz korzenie to musisz odczekać 2 tygodnie by się zabliźniły. Następnie zorganizuj gymnakowi ciepłe i bardzo wilgotne stanowisko z dostępem światła - np. miniszklarenka z wodą na dnie czy nawet zawiązana przezroczysta reklamówka. Intensywnie spryskuj. Po jakimś tygodniu, gdy roślina będzie wykazywać oznaki pobudzenia nie zmieniając warunków podlej z dodatkiem jakiegoś grzybobója (np. Previcur).
To roślina z bardziej tropikalnych rejonów i może trochę alergicznie (podobnie jak notokaktusy) reagować na pełną suszę przez zimę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje Tomku.Podlałam ,ale moze za mało :?: .
Zrobie tak jak radzisz może go :D uratuje
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To nie wygląda na tarczniki. Raczej jest to uszkodzenie mechaniczne albo niegroźna infekcja grzybowa. Tarcznik to owad, którego można usunąć mechanicznie z powierzchni roślinki bez jej uszkodzenia. Mogę się założyć, że tego w tym przypadku nie da się zrobić. Możesz usunąć te narośla wyłącznie przy zerwaniu naskórka i odsłonięciu żywej tkanki kaktusa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
achatina28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2011, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Mam pytanie odnośnie środka owadobójczego Bi 58, wiem, że kilka osób go stosuje. Mianowicie zakupiłam firmy agrecol do stosowania na roślinach rolniczych (pszenica, jęczmień) i nie wiem czy będzie odpowiedni dla kaktusów. Przede wszystkim jednak prosiłabym o wskazówkę jakiego stężenia użyć. Na ulotce podana jest dawka do oprysków dla w/w roślin. Może ktoś podlewał tym samym specyfikiem i mógłby podać konkretną dawkę, bo nie chciałabym uśmiercić moich roślinek. Z góry dziękuję i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Styka :D, też tego samego używałem. Radzę podlewać gdzieś na zewnątrz - Actellic w porównaniu z nim pachnie fiołkowo :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Bi-58 jest bardzo skutecznym środkiem. Do kaktusów należy użyć stężenia 2ml na 1 litr wody. Stosowanie w domu ABSOLUTNIE NIEDOPUSZCZALNE! . Ten środek jest bardzo toksyczny a śmierdzi tak, że się nie da opisać ;:14 . Dla osób, które mają mniejsze kolekcje polecam granulaty np. Diazinon bądź tabletki owadobójcze np. firmy Bayer, które miesza się z podłożem. Nie czuć ich tak jak środki płynne, są łatwe w aplikacji i rozpuszczają się w podłożu powoli, co w przypadku zwalczania wełnowców jest bardzo dobre, bo je trzeba zwalczać systematycznie.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Słyszałam ,że to bardzo toksyczny środek ,więc będę podlewać roślinki na balkonie :)
Juz zakupałam Bi58 i w tym sezonie go użyję :wink: Byle roślinki dobrze rosły.
ganandrof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2011, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Od około 10ciu lat mam pewnego kaktusa kolumnowego (bodajże cleistocactus). Tej wiosny, podobnie jak w poprzednich latach zaczął się wydłużać, ale po pewnym czasie, nowe czubki zaczęły się jakby kurczyć i odpadać. Dzieje się tak z każdą kolumną. :(

Obrazek

Obrazek

Mam do tej rośliny sentyment. Gdy go kupiłem był tylko jeden malutki 'słupek' a teraz ma już 4 dodatkowe odnogi i ponad metr wysokości. Przeżył nawet przeprowadzkę z drugiego końca miasta i nigdy nic mu nie było. Nie mam pojęcia co mu dolega. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Mam do Was gorącą prośbę i identyfikację tej choroby lub szkodnika. Kaktus wielkanocny.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete

Post »

Witajcie ;) Może ma ktoś z Was pomysły co zrobić z tymi okazami :)
Portulacarię taką kupiłam, ale musiałam wzmocnić drucikiem gdyż gnie się niesamowicie. Przyznam że trochę ją ścięłam od góry, gdyż nie mogłam sobie z nią poradzić. Chciałabym by była ładnym proporcjonalnym drzewkiem, lecz nie wiem czy to jeszcze możliwe.
Kaktus... hmmm jak widać, ale czy da się z nim coś zrobić? Jest dość ciężki.
Natomiast trzecia roślinka (której nazwy nie znam) też zaczęła się giąć, podlewam ją raz w tygodniu i nie wiem czy to może kwestia wody?? czy ciężaru... Nie mam pojęcia. Pomóżcie bardzo proszę. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Re: Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete

Post »

Opuncje można podeprzeć jakimś patykiem - podobnie robię ze swoją choć moja jest dodatkowo narażona na silniejsze podmuchy wiatru. Co do mamilarii to z tego co zaobserwowałem to często się kładą (te niskokolumnowe). Nie wiem czy teraz da się coś zrobić z twoją nie uszkadzając jej przy okazji. Można spróbować ją wypionować i podeprzeć, ale nic na siłę. Portulacaria widać, że została zaniedbana pod względem zabiegów zagęszczania korony stąd teraz wygląda jak miotła. Można sie pokusić o drastyczne kroki - mocno ją przyciąć i od tej pory systematycznie przycinać - formować.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim roślinkom należy zapewnić więcej światła. Wtedy nie będą się wyciągać i w konsekwencji kłaść. Gdy będą miały więcej słonka staną się bardziej kompaktowe, pędy będą miały większą średnicę a korona sukulenta się zagęści.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”