Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
A podlałeś go? Jeśli korzenie są martwe to usuń martwą tkankę ale tak, by nie uszkodzić żywych części korzeni. Jeśli uszkodzisz korzenie to musisz odczekać 2 tygodnie by się zabliźniły. Następnie zorganizuj gymnakowi ciepłe i bardzo wilgotne stanowisko z dostępem światła - np. miniszklarenka z wodą na dnie czy nawet zawiązana przezroczysta reklamówka. Intensywnie spryskuj. Po jakimś tygodniu, gdy roślina będzie wykazywać oznaki pobudzenia nie zmieniając warunków podlej z dodatkiem jakiegoś grzybobója (np. Previcur).
To roślina z bardziej tropikalnych rejonów i może trochę alergicznie (podobnie jak notokaktusy) reagować na pełną suszę przez zimę.
To roślina z bardziej tropikalnych rejonów i może trochę alergicznie (podobnie jak notokaktusy) reagować na pełną suszę przez zimę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje Tomku.Podlałam ,ale moze za mało .
Zrobie tak jak radzisz może go uratuje
Zrobie tak jak radzisz może go uratuje
Czy to są tarczniki na tych kaktusach czy to tylko jakiś grzyb albo parch.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab8 ... ef87b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25 ... 648c0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a7 ... 65015.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33d ... f032d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab8 ... ef87b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25 ... 648c0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a7 ... 65015.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33d ... f032d.html
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To nie wygląda na tarczniki. Raczej jest to uszkodzenie mechaniczne albo niegroźna infekcja grzybowa. Tarcznik to owad, którego można usunąć mechanicznie z powierzchni roślinki bez jej uszkodzenia. Mogę się założyć, że tego w tym przypadku nie da się zrobić. Możesz usunąć te narośla wyłącznie przy zerwaniu naskórka i odsłonięciu żywej tkanki kaktusa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lut 2011, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pytanie odnośnie środka owadobójczego Bi 58, wiem, że kilka osób go stosuje. Mianowicie zakupiłam firmy agrecol do stosowania na roślinach rolniczych (pszenica, jęczmień) i nie wiem czy będzie odpowiedni dla kaktusów. Przede wszystkim jednak prosiłabym o wskazówkę jakiego stężenia użyć. Na ulotce podana jest dawka do oprysków dla w/w roślin. Może ktoś podlewał tym samym specyfikiem i mógłby podać konkretną dawkę, bo nie chciałabym uśmiercić moich roślinek. Z góry dziękuję i pozdrawiam
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Styka , też tego samego używałem. Radzę podlewać gdzieś na zewnątrz - Actellic w porównaniu z nim pachnie fiołkowo
Pozdrawiam, Aleksander
Bi-58 jest bardzo skutecznym środkiem. Do kaktusów należy użyć stężenia 2ml na 1 litr wody. Stosowanie w domu ABSOLUTNIE NIEDOPUSZCZALNE! . Ten środek jest bardzo toksyczny a śmierdzi tak, że się nie da opisać . Dla osób, które mają mniejsze kolekcje polecam granulaty np. Diazinon bądź tabletki owadobójcze np. firmy Bayer, które miesza się z podłożem. Nie czuć ich tak jak środki płynne, są łatwe w aplikacji i rozpuszczają się w podłożu powoli, co w przypadku zwalczania wełnowców jest bardzo dobre, bo je trzeba zwalczać systematycznie.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Słyszałam ,że to bardzo toksyczny środek ,więc będę podlewać roślinki na balkonie
Juz zakupałam Bi58 i w tym sezonie go użyję Byle roślinki dobrze rosły.
Juz zakupałam Bi58 i w tym sezonie go użyję Byle roślinki dobrze rosły.
Witam. Od około 10ciu lat mam pewnego kaktusa kolumnowego (bodajże cleistocactus). Tej wiosny, podobnie jak w poprzednich latach zaczął się wydłużać, ale po pewnym czasie, nowe czubki zaczęły się jakby kurczyć i odpadać. Dzieje się tak z każdą kolumną.
Mam do tej rośliny sentyment. Gdy go kupiłem był tylko jeden malutki 'słupek' a teraz ma już 4 dodatkowe odnogi i ponad metr wysokości. Przeżył nawet przeprowadzkę z drugiego końca miasta i nigdy nic mu nie było. Nie mam pojęcia co mu dolega. Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam
Łukasz
Mam do tej rośliny sentyment. Gdy go kupiłem był tylko jeden malutki 'słupek' a teraz ma już 4 dodatkowe odnogi i ponad metr wysokości. Przeżył nawet przeprowadzkę z drugiego końca miasta i nigdy nic mu nie było. Nie mam pojęcia co mu dolega. Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam
Łukasz
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam do Was gorącą prośbę i identyfikację tej choroby lub szkodnika. Kaktus wielkanocny.
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete
Witajcie ;) Może ma ktoś z Was pomysły co zrobić z tymi okazami
Portulacarię taką kupiłam, ale musiałam wzmocnić drucikiem gdyż gnie się niesamowicie. Przyznam że trochę ją ścięłam od góry, gdyż nie mogłam sobie z nią poradzić. Chciałabym by była ładnym proporcjonalnym drzewkiem, lecz nie wiem czy to jeszcze możliwe.
Kaktus... hmmm jak widać, ale czy da się z nim coś zrobić? Jest dość ciężki.
Natomiast trzecia roślinka (której nazwy nie znam) też zaczęła się giąć, podlewam ją raz w tygodniu i nie wiem czy to może kwestia wody?? czy ciężaru... Nie mam pojęcia. Pomóżcie bardzo proszę.
Portulacarię taką kupiłam, ale musiałam wzmocnić drucikiem gdyż gnie się niesamowicie. Przyznam że trochę ją ścięłam od góry, gdyż nie mogłam sobie z nią poradzić. Chciałabym by była ładnym proporcjonalnym drzewkiem, lecz nie wiem czy to jeszcze możliwe.
Kaktus... hmmm jak widać, ale czy da się z nim coś zrobić? Jest dość ciężki.
Natomiast trzecia roślinka (której nazwy nie znam) też zaczęła się giąć, podlewam ją raz w tygodniu i nie wiem czy to może kwestia wody?? czy ciężaru... Nie mam pojęcia. Pomóżcie bardzo proszę.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Re: Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete
Opuncje można podeprzeć jakimś patykiem - podobnie robię ze swoją choć moja jest dodatkowo narażona na silniejsze podmuchy wiatru. Co do mamilarii to z tego co zaobserwowałem to często się kładą (te niskokolumnowe). Nie wiem czy teraz da się coś zrobić z twoją nie uszkadzając jej przy okazji. Można spróbować ją wypionować i podeprzeć, ale nic na siłę. Portulacaria widać, że została zaniedbana pod względem zabiegów zagęszczania korony stąd teraz wygląda jak miotła. Można sie pokusić o drastyczne kroki - mocno ją przyciąć i od tej pory systematycznie przycinać - formować.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przede wszystkim roślinkom należy zapewnić więcej światła. Wtedy nie będą się wyciągać i w konsekwencji kłaść. Gdy będą miały więcej słonka staną się bardziej kompaktowe, pędy będą miały większą średnicę a korona sukulenta się zagęści.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek