Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

No i takim sposobem dowiedziałam się dlaczego małe ogóreczki żółkną i opadają a przede wszystkim jak temu zaradzić.
Aniu ;:167 ;:196 .

Nie stosowałam siarczanu potasu bo stosuje nawóz Magiczna siła, zasilałam już dwukrotnie i widać wyraźna poprawę w wiązaniu się owoców, a dzisiaj u mnie cały dzień pada, ale będą teraz rosły.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Kurcze u mnie pada już trzecią noc i trochę zaczynam się martwić o te gruntowe pomidorasy dobrze, ze w dzień jest słonecznie i sucho.
Poważnie zaczynam się zastanawiać nad opryskiem. Wyczytałam, że Amistar ma tylko trzy dni karencji, chyba trzeba będzie zadziałać. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NITKA pisze:te pomidory mają objawy tzw. 'zielonej piętki'.. :roll:
moje wyglądają dokładnie tak samo jak twoje. Może na tym etapie wzrostu owoce z natury u nasady są ciemno zielone. Ale chętnie oczywiście poczekam na opinię osoby z większym doświadczeniem.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Kozula mi kiedyś odpowiedziała, iż ta piętka to cecha odmianowa. Jeśli jednak nie zmniejszy się naokoło 2 tygodnie przed dojrzewaniem owoców trzeba podać potas.
Z tym dogadzaniem pomidorom trzeba uważać, ja chyba przegiąłem ostatnio z magnezem.. Dałem dwa opryski co trzy dni z powodu pogłębiających się objawów, a dziś zauważyłem suchą zgniliznę na kilku owocach, m.in bawolego serca, kalmana, dyno x orange strawberry :(
Pozdrawiam, Maciek.
11krzych

Post »

Jankiel pisze:
moje wyglądają dokładnie tak samo jak twoje. Może na tym etapie wzrostu owoce z natury u nasady są ciemno zielone. Ale chętnie oczywiście poczekam na opinię osoby z większym doświadczeniem.
Napisz koniecznie jakie masz odmiany. Bo zielona piętka jest spowodowana niedoborem, lub jest to cecha odmianowa. Jak napiszesz o jakie krzaki pytasz, to spece Ci odpowiedzą czy tak ma być, czy masz błąd w nawożeniu.

Pozdr:)
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jankiel pisze:
Nie martw się zieloną piętką ;:108 u mnie też tak samo mają to widocznie ich uroda ;:223 sądzę że do czasu dojrzałości kolor się zmieni..nie raz już tak miałam ...
Pozdrawiam... Alina .
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

forumowicz pisze: - CaS04 - 1 ! gram/ słownie jeden/w litrze w temp. 25 st.C co odpowiada stężeniu roztworu nasyconego 0,1 %.
Jeżeli do oprysku użyjemy cieczy o stężeniu o,5 % to wszystek wapń ponad o,1 % wytrąci się w postaci nierozpuszczalnego siarczanu wapnia. Strata wapnia wyniesie więc 80 %.
Czyli roztwór 0,1% jest tak samo skuteczny jak 0,5%, a nawet lepszy bo nic nam się nie osadza, a na dodatek jest taniej. Dobrze kombinuję :?:
Dorota
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Agam, pokaż wierzchołki tych poskręcanych pomidorów.
Nitko, masz bardzo dorodne pomidorasy. Zielona piętka występuje zwykle u najsmaczniejszych odmian (jest to cech odmianowa) i oczywiście często są problemy z dobrym jej wybarwieniem.
Popiół drzewny zawiera wszystkie składniki oprócz azotu, potrzebne do wzrostu i dojrzewania owoców. Jeśli owoce są już wyrośnięte, a piętka jest ostro zarysowana, druga dawka popiołu rozwiazałaby ten problem. Trzeba wybierać pomiędzy możliwością wniesienia do ziemi wraz z popiołem dioksyn, a zawartością potasu, magnezu i cukru w owocach.
Jeśli najpierw zaczynają dojrzewać owoce na drugim gronie, to jest oznaką, że po posadzeniu pomidory nie pobierały fosforu. Zwykle wtedy jest zimno i korzenie nie pobierają tego składnika. Dlatego tak ważne jest podlanie rozsady przed sadzeniem, czymkolwiek z zawartością fosforu. Wystarczy Magiczna siła, czy fosforan amonu. Może też być przefermentowany kurzeniec. Inne rodzaje obornika mają za mało fosforu dla pomidorów, dlatego dobrze jest dodać go w innej postaci. Gdyby nie straszenie dioksynami, popiół drzewny rozwiązywałby wszystkie problemy z nawożeniem amatorskich upraw, ponieważ zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu i wapnia, do tego mikroelementy.
Suppa, może dałeś za duże stężenie. Przy pochmurnej pogodzie trzeba stosować dolne stężenia. Jest jeszcze jeden powód występowania suchej zgnilizny po podaniu pomidorm magnezu. Jeśli owoce wolno rosły, albo długo nie rosły wcale, często po dożywieniu magnezem zaczynają bardzo szybko rosnąć. Wtedy wapń nie nadąża wystarczająco szybko przemieszczać się w owocach i występuje sucha zgnilizna.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

:wit Kozula
Stosowałaś może Goemar BM 86, albo Goemar Goteo w pomidorze ?
Wiesz może czy on się sprawdza czy daje takie efekty jak zapewnia producent?
Ja stosuję w tym roku i na razie trudno mi powiedzieć.
a to link to strony o tym produkcje
http://www.ppjw.pl/preparaty.php?page=goemarbm
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dorcinda pisze:Czyli roztwór 0,1% jest tak samo skuteczny jak 0,5%, a nawet lepszy bo nic nam się nie osadza, a na dodatek jest taniej. Dobrze kombinuję
Źle. Opryskujesz saletrą wapniową, która ma bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie. Siarczan wapnia może powstać na powierzchni rośliny, jeżeli po saletrze wapniowej, która wolno wchłania się w roślinę dokona się w krótkim czasie oprysku siarczanem magnezu. Na wskutek wymiany jonów powstanie siarczan wapnia, który ma bardzo małą rozpuszczalność więc stanie się w znacznej części nierozpuszczalny w wodzie. Pozostanie na powierzchni liści i zostanie spłukany po pierwszym lepszym deszczu.
Przy oprysku w odwrotnej kolejności tj najpierw siarczanem a potem saletrą wapniową to zjawisko nie zajdzie ponieważ magnez jest wchłaniany do rośliny b. szybko ; do trzech godzin po oprysku.
Używanie do oprysku 0,1 % roztworu saletry wapniowej będzie zaś za mało skutecznym zabiegiem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

forumowicz, nareszcie i ja wiem co się stanie jeśli po saletrze wapniowej spryskamy pomidorki siarczanem magnezu. Zastanawiam się tylko jak długo wchłania się wapń z takiego oprysku? To znaczy, czy lepiej zaopatrzyć się w saletrę magnezową lub magnezowo- wapniową, by opryski były wspomagające dla roślin, czy też korzystać z tego co mam i po prostu odczekać ileś dób na oprysk siarczanem.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

forumowicz pisał wcześniej w jakiej kolejności i ile odczekać między jakimi opryskami :lol:

-
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Dzięki justynko :wink: Niby co dzień się gapię w to forum i czekałam na odpowiedź forumowicz, bo widać że sie na tym świetnie zna a przeoczyłam ten post :oops:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”