Stokrotkania - kwiaty domowe
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stokrotkania - kwiaty domowe
Na ziemiórki dobre żółte tabliczki (na imago). Jak miałem inwazję, rozmnażały się w substracie u larw chrząszczy.
Poradziłem sobie dzięki tym tabliczkom+ no i troszkę dzbanecznik podziałał . Żółte lepy wyłapały setki tych skubańców- z żółtych zmieniały się w czarne
A na larwy możesz podziałać "karate".
Poradziłem sobie dzięki tym tabliczkom+ no i troszkę dzbanecznik podziałał . Żółte lepy wyłapały setki tych skubańców- z żółtych zmieniały się w czarne
A na larwy możesz podziałać "karate".
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
luczek95 ja poustawiałam żółte pojemniczki z ludwikiem, a te karate to nie jest przypadkiem tylko na liście ?
- luczek95
Karate z tego co pamiętam to stosowałem także do ziemi.
Wg moich doświadczeń żółte pojemniczki w porównaniu do tablic są w ogóle nieskuteczne, no może kilkadziesiąt złapią... Ale lepy mają większą skuteczność .
Wg moich doświadczeń żółte pojemniczki w porównaniu do tablic są w ogóle nieskuteczne, no może kilkadziesiąt złapią... Ale lepy mają większą skuteczność .
Co do żółtych lepnych tablic- potwierdzę za Łukaszem, skuteczne na te latające W pojemniku z płynem nic mi się nie łapało
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Stokrotkania
- Kontakt:
A sam nomolt nie wystarczy, wykończą mnie finansowo te środki owadobójcze.
Nomolt pomoże na larwy w podłożu, latających nie wzruszy niestety.
I dobrze byłoby odizolować zaatakowaną roślinkę od pozostałych. Poobserwuj też te , które miałaś w jej sąsiedztwie.
Ja jestem dobrej myśli
I dobrze byłoby odizolować zaatakowaną roślinkę od pozostałych. Poobserwuj też te , które miałaś w jej sąsiedztwie.
Ja jestem dobrej myśli
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Stokrotkania
- Kontakt:
Nie wiem już czy nie za późno, na odizolowanie... Będę musiała wszystkie wypsikać.
- luczek95
Tablice kupuję po 2,50 rozmiar A4. Tnę na pół i wieszam.Ziemiórki nie żerują na liściach więc nie ma sensu psikać. Z resztą ziemiórki w małej ilości nie szkodzą tak bardzo. Wiem że dużo gadam o tych lepach, ale przy ich pomocy pozbyłem się całej wielkiej populacji ;)
- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
luczek95 Można wiedzieć gdzie te tablice kupujesz? 2,50 to dość korzystna cena...
Aniu, no niestety tak jest, że im więcej zielonych tym większe ryzyko przyplątania się jakiś potworków.
Nomolt kiedyś kupiłam ale tak jakoś nie mogę się zebrać by zacząć nim podlewać a tych ziemiórek też znowu tyle nie ma i tak schodzi...
Z takich uniwersalnych preparatów polecam Provao w tabletkach bayera. Jedynym minusem jest cena
Na hoji miałam wełnowce po zmyciu liści mieszanką wody z płynem i alkoholem i zaaplikowaniu Provado minęły ponad 2 tygodnie i na roślince ani śladu. Wygląda na to że walka wygrana:)
Wszystkim skrętnikom zaaplikowałam Provado profilaktycznie, na tą upartą gąsieniczkę nie zadziałało więc musiałam oprysk Decis zastosować...
Teraz kupiłam trochę tańszy Tarcznik ale tyle co powkładałam to opinii jeszcze o nim nie mam. Mam nadzieje że będzie skuteczny bo cenowo dużo korzystniejszy.
Aniu, no niestety tak jest, że im więcej zielonych tym większe ryzyko przyplątania się jakiś potworków.
Nomolt kiedyś kupiłam ale tak jakoś nie mogę się zebrać by zacząć nim podlewać a tych ziemiórek też znowu tyle nie ma i tak schodzi...
Z takich uniwersalnych preparatów polecam Provao w tabletkach bayera. Jedynym minusem jest cena
Na hoji miałam wełnowce po zmyciu liści mieszanką wody z płynem i alkoholem i zaaplikowaniu Provado minęły ponad 2 tygodnie i na roślince ani śladu. Wygląda na to że walka wygrana:)
Wszystkim skrętnikom zaaplikowałam Provado profilaktycznie, na tą upartą gąsieniczkę nie zadziałało więc musiałam oprysk Decis zastosować...
Teraz kupiłam trochę tańszy Tarcznik ale tyle co powkładałam to opinii jeszcze o nim nie mam. Mam nadzieje że będzie skuteczny bo cenowo dużo korzystniejszy.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- luczek95
W ogrodniczym u mnie;)
- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
a u mnie nie ma
możesz podac producenta? może gdzies niedaleko mnie mieszkasz?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- luczek95
Nie no, ja mieszkam w Tarnowskich Górach, chcąc kupić na sztuki, sprzedawca otwiera całą paczkę. Zwykle są chyba po 25 za 10 sztuk.... Dlatego producenta nie znam, bo dostaję same tablice.
A sprawdzałeś w większych sklepach jak Obi, czy praktiker?..
A sprawdzałeś w większych sklepach jak Obi, czy praktiker?..
- Stokrotkania
- Kontakt:
Dziękuję Wam za odwiedzinki, w najbliższym czasie kupię ten namolt i zobaczymy..
Nie ma ktoś na zbyciu trzech kaktusików ?
Chętnie przyjmę, chce zrobić sobie misę kaktusową.
Nie ma ktoś na zbyciu trzech kaktusików ?
Chętnie przyjmę, chce zrobić sobie misę kaktusową.