Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )

Post »

ela151 Warto spróbować wysiać część nasion w lutym do minidoniczek (po 3-5 nasionek). Jak wykiełkują to można sadzoneczki już w marcu posadzić w gruncie. Jeżeli nie wzejdą to spróbować kiełkowanie pozostałych nasion na wacikach kosmetycznych na początku marca. Na wiosnę nasiona do gruntu należy wysiewać w marcu (najpóźniej w kwietniu).
McMArchewka Szpinak nowozelandzki (trętwian) to zupełnie inny gatunek. Ma też zupełnie inne wymagania. Jest obojętny na długość dnia i nie traci swoich właściwości podczas kwitnienia. Najważniejsza różnica w uprawie polega na tym, że trętwian jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury. To sprawia, że produkuje się rozsadę (wysiew w marcu i sadzenie w maju) bądź wysiewa się go do gruntu ale dopiero w maju. Ponieważ szpinak nowozelandzki jest rośliną płożącą się sadzi się go w dużej rozstawie (60x40cm) a czasami nawet w rozstawie 60x60cm.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ze szpinakiem nowozeladzkim jest tak jak napisał KaLo , raz posadzony żyje sobie swoim życiem . Rośnie , kwitnie i się wysiewa sam . Jak obrywa mu się wierzchołki pędów nic sobie z tego nie robi i rośnie dalej jeszcze dorodniejszy . Niestety pierwsze przymrozki jeśli trwają trochę dłużej załatwiają sprawę i jest po roślinach .
Musisz też wiedzieć , że jego liście nie są tak delikatne jak liście zwykłego szpinaku . Są bardziej twarde i do duszenia czy smażenia trzeba je poszatkować (przynajmniej ja tak robię). W smaku bardzo przypomina szpinak zwyczajny .
Nasiona z powodzeniem zimują w gruncie i wiosną ładnie wschodzą . Gdy podrosną do odpowiedniej wielkości przepikowuję je w inne miejsce .
Jest dość plenny , u mnie dla dwóch osób 6 roślin z powodzeniem wystarcza , a i znajomi są nim obdarowywami . :D
Jednak według mnie najsmaczniejszy jest szpinak wiosenny .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

besia, przemek1136, kaLo Dzięki wielkie za informacje! ;:180 Nie podejrzewałbym, że jest to po prostu trętwian, tym bardziej nie spodziewałem się, że jest płożący. To mogłoby mi nieco skomplikować sprawę, szczególnie, że się bardzo rozrasta :? No ale mimo wszystko uprawia się go w lecie, jako pewnie taki zamiennik szpinaku.

Już widzę na wiosnę siewki szpinaku, aaa rok temu miałem całą grządkę pełną samosiejek słoneczników i od tamtego czasu jakoś krzywym okiem zerkam na rośliny lubiące siać się samemu ;:306
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

W roku 2015 do Krajowego Rejestru (Lista Odmian Roślin Warzywnych) było wpisanych 10 odmian szpinaku.Te odmiany to: Asta F1, Freya F1, Fulla F1, Greta F1, Magni F1, Matador, Modi F1, Olbrzym Zimowy, Orbita F1 i Saga F1.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ale na przykład taki Matador czy Olbrzymi Zimowy to przecież się już od lat uprawia ;:oj
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

przemek1136 pisze:W roku 2015 do Krajowego Rejestru (Lista Odmian Roślin Warzywnych) było wpisanych ..
Nie "dopisanych". :wit
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aaa no tak :D Zmylił mnie szpinak Matador :D
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

W tunelu foliowym posiałem jesienią zimowy szpinak odmiany "olbrzym zimowy". Ziemię utrzymywałem aż do przymrozków lekko wilgotną, od czasu do czasu trochę nawadniając. Ostatnio były bardzo silne mrozy, i teraz jak trochę puściły to ziemia w tunelu strasznie się wysuszyła. Czy konieczne jest podlanie teraz w okresie "spoczynku" zimowego czy w tej bardzo suchej ziemi nic nie zaszkodzi szpinakowi?
Pozdrawiam Janek
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Kiedy wysiać w tunelu? Musi zdążyć przed pomidorami - czyli tak do 20 kwietnia zbiór :)
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Ja siałem pod koniec października ur. Do zmarznięcia szpinak zdążył wyrosnąć na kilka cm i pierwsze listki właściwe nawet zaczynały się pojawiać.
Pozdrawiam Janek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

bologno ja bym podlał zanim znowu mróz ściśnie
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Kiedy siać w tunelu odmianę matador? Tunel stoi pusty i czeka do maja na pomidory, więc zamierzam tam coś posadzić jako przedplon. Padło na szpinak. Kiedy mogę go wysiać w tunelu?
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Od: 2 mar 2013, o 00:43

Post »

Na moich glebach szpinak się nie udaje.Wysiewałam kilka razy wiosną-i ledwo powschodził,to od razu zakwitał.Bardzo lubię szpinak więc do jedzenia kupuję sobie na zielonym ryneczku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”