Agave - agawa
Re: Agave - agawa
Witam serdecznie, jestem tu ''znowu nowa'', piszę -znowu, bo gdzieś posiałam hasło do konta i nie mogę wejść na to stare, ale może na temat
Też mam problem z agawami, w sumie 3 szt. dostałam kilka lat temu jako iluś letnie, oceniam je na ok.10 lat. Jak dotąd zimowały w budynku gospod. widnym czasami ogrzewanym przy większych mrozach na tyle, by temp. była na poziomie kilku *C, czasami zdarzyły się jakieś plamy brązowe na liściach, najczęściej dolnych, które na wiosnę obcinałam w całości.
Obecnie po nieobecności 10-dniowej w domu wystąpiły plamy na liściach, ale co dziwne dla mnie-są to jedne z młodszych liści, bo tegoroczne, które dopiero co odczepiły się ''od serca'' rośliny. Plamy są jasne, biało-kremowe takie wyschnięte-suche, w tym miejscu liście się załamują, na wszystkich okazach w tych samych miejscach. Po moim powrocie na podstawkach była woda po deszczu, ale tak już się zdarzało wcześniej, proszę poradźcie co mam zrobić, czy da się je uratować
Dodam jeszcze, że jako nawóz stosuję humus rozcieńczany w wodzie 1x w msc. lub trochę częściej.
Czekam z niecierpliwością na porady, dziękuję z góry.
Też mam problem z agawami, w sumie 3 szt. dostałam kilka lat temu jako iluś letnie, oceniam je na ok.10 lat. Jak dotąd zimowały w budynku gospod. widnym czasami ogrzewanym przy większych mrozach na tyle, by temp. była na poziomie kilku *C, czasami zdarzyły się jakieś plamy brązowe na liściach, najczęściej dolnych, które na wiosnę obcinałam w całości.
Obecnie po nieobecności 10-dniowej w domu wystąpiły plamy na liściach, ale co dziwne dla mnie-są to jedne z młodszych liści, bo tegoroczne, które dopiero co odczepiły się ''od serca'' rośliny. Plamy są jasne, biało-kremowe takie wyschnięte-suche, w tym miejscu liście się załamują, na wszystkich okazach w tych samych miejscach. Po moim powrocie na podstawkach była woda po deszczu, ale tak już się zdarzało wcześniej, proszę poradźcie co mam zrobić, czy da się je uratować
Dodam jeszcze, że jako nawóz stosuję humus rozcieńczany w wodzie 1x w msc. lub trochę częściej.
Czekam z niecierpliwością na porady, dziękuję z góry.
Życie jest piękne.
xyz
xyz
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Napisz do mnie maila f.ogrodnicze.karo@gmail.com podając stare hasło,pomogę .
To konto będzie usunięte
To konto będzie usunięte
- Kwiatki Renatki
- 10p - Początkujący
- Od: 9 wrz 2017, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, dzięki Karo, na pewno napiszę, a w kwestii mojego problemu coś poradzisz
I przyznaję się bez bicia, że nie cały wątek przeczytałam, zajmie mi to trochę czasu, a agawy do tego casu pewnie padną
I przyznaję się bez bicia, że nie cały wątek przeczytałam, zajmie mi to trochę czasu, a agawy do tego casu pewnie padną
Życie jest piękne.
xyz
xyz
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
xyz-123 - jeśli możesz, wstaw zdjęcia, łatwiej będzie rozpoznać dolegliwość. Zdecydowanie za często nawozisz agawy, do tego nie wiem, czy nawóz organiczny to dobry wybór, np. do kaktusów polecany jest tylko nawóz mineralny, przypuszczam, że podobnie jest z agawami.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Czym ją transportujesz, paleciakiem czy wózkiem widłowym?
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Dostałem w wakacje młodą agawę w kiepskim stanie, już zaczęła wychodzić na swoje ale kilka dni temu szczeniak postanowił się z nią pobawić i doszczętnie ją zniszczył. Odciąłem wszystkie liście, został tylko najmłodszy, pionowy pęd który i tak był nadgryziony. Czy jest sens ją trzymać, jest ona w stanie się zregenerować? Czy nie robić sobie nadziei i wyrzucić?
https://i.imgur.com/r8oOnOW.jpg
https://i.imgur.com/r8oOnOW.jpg
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Nie z takich udało się agawę odratować. Szansa jest tylko problem w tym że nadchodzi trudny okres zima, szanse były by bez porównania lepsze gdyby to zdarzyło się na wiosnę. Teraz lepiej jej nie podlewaj, daj jej przeschnąć , niech stoi na parapecie południowego okna.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
wózkiem widłowym gorzej bo jest do przesadzeniaFarel pisze:Czym ją transportujesz, paleciakiem czy wózkiem widłowym?
Spis tematów
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Chciałabym pokazać kilka moich agaw. Wszystkie już wniosłam do domu. Niestety na sizalowej widać skutki wilgoci w powietrzu. Reszta agaw jest dobrej kondycji. Mój mały ogród skalny z agawami wkopanymi z doniczkami zdał egzamin i ładnie zdobił dom:)
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
- Kwiatki Renatki
- 10p - Początkujący
- Od: 9 wrz 2017, o 17:34
Pokaźna kolekcja! Piękna. Gratulacje!
-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ejacek jestem fanką Twojej kolekcji. Jakie one są duże i zdrowe. Wow! I przede wszystkim ile ich jest. Ehh... Moze za kilka lat też się pochwalę takimi ;)
Mirana Twoja kolekcja też robi wrażenie. Mediopicta jest moją ulubioną z agaw, długo ją masz? Bo już jest spora.
Nie spotkaliście si? może gdzieś z ofertami sprzedaży titanoty white ice i titanoty black and blue? Na ebayu są tylko ze stanów, a do Polski można tylko z UE zwozić. Chodzą za mną już od dłuższego czasu, a naprawdę trudno je zdobyć...
Mirana Twoja kolekcja też robi wrażenie. Mediopicta jest moją ulubioną z agaw, długo ją masz? Bo już jest spora.
Nie spotkaliście si? może gdzieś z ofertami sprzedaży titanoty white ice i titanoty black and blue? Na ebayu są tylko ze stanów, a do Polski można tylko z UE zwozić. Chodzą za mną już od dłuższego czasu, a naprawdę trudno je zdobyć...
Sylwia