Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Nursem71 mam pytanko ad. pomidorków z Twoich nasionek..
Jak postępować z tymi koktajlowymi pomidorkami do doniczek (np red cherry, red robin, minibel, tumbling tom yellow)? Trzeba je jakoś regulować, uszczykuje się im wilki? Jak duże mają być te doniczki/pojemniki?
O podlewanie nie pytam, bo wiadomo, że trzeba dużo bardziej dbać - tylko pytanie o nawożenie: ile i jak jak często?
W gruncie będę nawozić pewnie tak jak w zeszłym roku: gnojówką z pokrzyw i mlecza w proporcji 1:10. Do koktajówek w doniczki też może być czy coś innego(co)? czy trzeba zmienić proporcje?
Przepraszam, że tak pytam, ale do tej pory z koktajlówek miałam tylko koralik i to w gruncie, a z nim niewiele się robi.. Uprawa pomidorów w doniczkach to będzie moje pierwsza próba. W wyszukiwarce nie znalazłam nic konkretnie. Jak macie jakieś doświadczenia i rady to bardzo o nie proszę.
Jak postępować z tymi koktajlowymi pomidorkami do doniczek (np red cherry, red robin, minibel, tumbling tom yellow)? Trzeba je jakoś regulować, uszczykuje się im wilki? Jak duże mają być te doniczki/pojemniki?
O podlewanie nie pytam, bo wiadomo, że trzeba dużo bardziej dbać - tylko pytanie o nawożenie: ile i jak jak często?
W gruncie będę nawozić pewnie tak jak w zeszłym roku: gnojówką z pokrzyw i mlecza w proporcji 1:10. Do koktajówek w doniczki też może być czy coś innego(co)? czy trzeba zmienić proporcje?
Przepraszam, że tak pytam, ale do tej pory z koktajlówek miałam tylko koralik i to w gruncie, a z nim niewiele się robi.. Uprawa pomidorów w doniczkach to będzie moje pierwsza próba. W wyszukiwarce nie znalazłam nic konkretnie. Jak macie jakieś doświadczenia i rady to bardzo o nie proszę.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie. Jakbym jutro wysadził pomidory do gruntu które nie były hartowane ale stały cały czas przy oknie południowym wysadził bym pod pseudo tunel z włókniny to czy by bardzo tego nie ucierpiały? I czy jeszcze noce nie są za zimne?
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
forumowicz, daj spokój!
Dzięki Tobie większość wiele może się tu nauczyć. Bywasz kolczasty, ale... cóż to za pomidor bez kolców?
Dzięki Tobie większość wiele może się tu nauczyć. Bywasz kolczasty, ale... cóż to za pomidor bez kolców?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Zastanawiam się nad naszym (ludzkim/ogrodniczym) podejściem do wiosny tego roku. Mamy 27 kwietnia, o tej porze zawsze z obawą sadziło się pomidory pod tunele (nie każdy się na to zdecydował) i z drżeniem serca czekało się na przymrozki, które zawsze przychodziły i zadawało się pytanie czy okrycie dodatkowe pomidorów i zapalenie zniczy utrzyma dodatnią temperaturę.
Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze.
Minionej jesieni trudno było uwierzyć, ze nadejdzie zima. Ona jednak nadeszła i przemroziła wiele upraw tak gdzie nie było śniegu (np truskawki) i wiele krzewów (np jeżyny) i drzew (np brzoskwinie) nawet tam gdzie był śnieg.
Nie będzie majowych przymrozków tej wiosny? Nie jestem pewna.
Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze.
Minionej jesieni trudno było uwierzyć, ze nadejdzie zima. Ona jednak nadeszła i przemroziła wiele upraw tak gdzie nie było śniegu (np truskawki) i wiele krzewów (np jeżyny) i drzew (np brzoskwinie) nawet tam gdzie był śnieg.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szanso, to dlatego, że klimat się ociepla. W Warcie złowiono krokodyla, na mojej działce od kilku tygodni pojawia się śliczna, czerwona papuga.
Ja już swoje pomidory do tunelu wysadziłem. W pogotowiu agrowłónina i farelka. Te kilka nocy jakoś przetrzymam.
Ja już swoje pomidory do tunelu wysadziłem. W pogotowiu agrowłónina i farelka. Te kilka nocy jakoś przetrzymam.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Jak tak Was czytam i piszecie o wysadzaniu pomidorow do tuneli lub przymierzacie sie do tego to mi sie płakać normalnie chce. Moje takie maleńkie , że je ledwo widać w porównaniu do Waszych. Pewnie bedzie tak , ze Wy bedziecie zbierać plony a moje pewnie dopiero w grunt pójdą
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, ostatni będą pierwszymi W ubiegłym roku też posadziłem pomidory do tunelu 20 kwietnia, przyszły przymrozki 5-6 maja, nie byłem przygotowany i pomarzły. Wówczas to ja zazdrościłem swojej mamie, która przezornie wstrzymywała się z sadzeniem pomidorów. I tym sposobem ona jadła pomidory, gdy ja wciąż patrzyłem jak powoli rosną.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Haha chciałabym,tzn może nie być pierwsza ,ale żeby wkońcu zaczeły rosnąć. Od tygodnia u mnie krucho ze słońcem Niby od jutra ocieplenie ( 11 stopni ma być przez tydzień) i deszcz ma przestać padac. Zrobie prowizoryczną mini szklarnie i wyniose je na dwór aby się doświetliły, może wtedy ruszą?? W prawdzie niemam duzo tych pomidorów bo tylko 24 szt i wszystkie koktajlówki żółte i czerwone. Szkoda by mi było gdyby nic z tego niewyszło. Troszke trzeba było sie przy nich nachodzić i napracowaćKrzychoo pisze:Aga, ostatni będą pierwszymi
Pozdrawiam Agnieszka
Witam,
mam pytanie odnośnie nawożenia pomidorów w doniczce, jak często należy je dokarmiać są w ziemi specjalnej do warzyw ??? i jeszcze jedno pierwsze pomidory które dostałam były wsadzone dwa do doniczki bo tak dostałam , dwa pomidorki już dojrzały ale powiem szczerze że to nie o czym myślałam , skórę miały bardzo grubą i wydaje mi się że nie były za duże , czy powodem może być że było im właśnie za ciasno ? teraz wszystkie swoje posadziłam już osobno do doniczek i ładnie rosną , więc mam nadzieje że te będą lepsze.
mam pytanie odnośnie nawożenia pomidorów w doniczce, jak często należy je dokarmiać są w ziemi specjalnej do warzyw ??? i jeszcze jedno pierwsze pomidory które dostałam były wsadzone dwa do doniczki bo tak dostałam , dwa pomidorki już dojrzały ale powiem szczerze że to nie o czym myślałam , skórę miały bardzo grubą i wydaje mi się że nie były za duże , czy powodem może być że było im właśnie za ciasno ? teraz wszystkie swoje posadziłam już osobno do doniczek i ładnie rosną , więc mam nadzieje że te będą lepsze.
Pozdrawiam Kamilla
Prognozy długoterminowe wskazują, że jednak będą przymrozki od ok. 4 majaostatnia szansa pisze:Zastanawiam się nad naszym (ludzkim/ogrodniczym) podejściem do wiosny tego roku. Mamy 27 kwietnia, o tej porze zawsze z obawą sadziło się pomidory pod tunele (nie każdy się na to zdecydował) i z drżeniem serca czekało się na przymrozki, które zawsze przychodziły i zadawało się pytanie czy okrycie dodatkowe pomidorów i zapalenie zniczy utrzyma dodatnią temperaturę...
Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze...
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamolotka może to była odmiana do suszenia? Lub jakaś na przeciery? Dlatego mniej smaczna " na surowo" ?
Pozdrawiam Kaśka
Minia nie wiem bo dostałam te pomidorki, niby zawsze ktoś je sadził u siebie w ogródku , zobaczę teraz jakie wyjdą jak są pojedynczo , krzaki są piękne i duże kwiaty mają .... zobaczymy
Pozdrawiam Kamilla
"skórę miały bardzo grubą".... i taką samą będą miały tym i następnym razem. To cecha odmianowa, dziedziczna, niestety.