Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

Nursem71 mam pytanko ad. pomidorków z Twoich nasionek..

Jak postępować z tymi koktajlowymi pomidorkami do doniczek (np red cherry, red robin, minibel, tumbling tom yellow)? Trzeba je jakoś regulować, uszczykuje się im wilki? Jak duże mają być te doniczki/pojemniki?
O podlewanie nie pytam, bo wiadomo, że trzeba dużo bardziej dbać - tylko pytanie o nawożenie: ile i jak jak często?
W gruncie będę nawozić pewnie tak jak w zeszłym roku: gnojówką z pokrzyw i mlecza w proporcji 1:10. Do koktajówek w doniczki też może być czy coś innego(co)? czy trzeba zmienić proporcje?

Przepraszam, że tak pytam, ale do tej pory z koktajlówek miałam tylko koralik i to w gruncie, a z nim niewiele się robi.. Uprawa pomidorów w doniczkach to będzie moje pierwsza próba. W wyszukiwarce nie znalazłam nic konkretnie. Jak macie jakieś doświadczenia i rady to bardzo o nie proszę.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie. Jakbym jutro wysadził pomidory do gruntu które nie były hartowane ale stały cały czas przy oknie południowym wysadził bym pod pseudo tunel z włókniny to czy by bardzo tego nie ucierpiały? I czy jeszcze noce nie są za zimne?
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

forumowicz, daj spokój!
Dzięki Tobie większość wiele może się tu nauczyć. Bywasz kolczasty, ale... cóż to za pomidor bez kolców? :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Zastanawiam się nad naszym (ludzkim/ogrodniczym) podejściem do wiosny tego roku. Mamy 27 kwietnia, o tej porze zawsze z obawą sadziło się pomidory pod tunele (nie każdy się na to zdecydował) i z drżeniem serca czekało się na przymrozki, które zawsze przychodziły i zadawało się pytanie czy okrycie dodatkowe pomidorów i zapalenie zniczy utrzyma dodatnią temperaturę.

Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze.

Minionej jesieni trudno było uwierzyć, ze nadejdzie zima. Ona jednak nadeszła i przemroziła wiele upraw tak gdzie nie było śniegu (np truskawki) i wiele krzewów (np jeżyny) i drzew (np brzoskwinie) nawet tam gdzie był śnieg.

Nie będzie majowych przymrozków tej wiosny? Nie jestem pewna.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szanso, to dlatego, że klimat się ociepla. W Warcie złowiono krokodyla, na mojej działce od kilku tygodni pojawia się śliczna, czerwona papuga.
Ja już swoje pomidory do tunelu wysadziłem. W pogotowiu agrowłónina i farelka. Te kilka nocy jakoś przetrzymam.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14

Post »

Jak tak Was czytam i piszecie o wysadzaniu pomidorow do tuneli lub przymierzacie sie do tego to mi sie płakać normalnie chce. Moje takie maleńkie , że je ledwo widać w porównaniu do Waszych. Pewnie bedzie tak , ze Wy bedziecie zbierać plony a moje pewnie dopiero w grunt pójdą :lol: :lol:
Pozdrawiam Agnieszka :)
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, ostatni będą pierwszymi :) W ubiegłym roku też posadziłem pomidory do tunelu 20 kwietnia, przyszły przymrozki 5-6 maja, nie byłem przygotowany i pomarzły. Wówczas to ja zazdrościłem swojej mamie, która przezornie wstrzymywała się z sadzeniem pomidorów. I tym sposobem ona jadła pomidory, gdy ja wciąż patrzyłem jak powoli rosną.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14

Post »

Krzychoo pisze:Aga, ostatni będą pierwszymi :)
Haha chciałabym,tzn może nie być pierwsza ,ale żeby wkońcu zaczeły rosnąć. Od tygodnia u mnie krucho ze słońcem :( Niby od jutra ocieplenie ( 11 stopni ma być przez tydzień) i deszcz ma przestać padac. Zrobie prowizoryczną mini szklarnie i wyniose je na dwór aby się doświetliły, może wtedy ruszą?? W prawdzie niemam duzo tych pomidorów bo tylko 24 szt i wszystkie koktajlówki żółte i czerwone. Szkoda by mi było gdyby nic z tego niewyszło. Troszke trzeba było sie przy nich nachodzić i napracować ;:173
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Witam,
mam pytanie odnośnie nawożenia pomidorów w doniczce, jak często należy je dokarmiać są w ziemi specjalnej do warzyw ??? i jeszcze jedno pierwsze pomidory które dostałam były wsadzone dwa do doniczki bo tak dostałam , dwa pomidorki już dojrzały ale powiem szczerze że to nie o czym myślałam , skórę miały bardzo grubą i wydaje mi się że nie były za duże , czy powodem może być że było im właśnie za ciasno ? teraz wszystkie swoje posadziłam już osobno do doniczek i ładnie rosną , więc mam nadzieje że te będą lepsze.
Pozdrawiam Kamilla
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

ostatnia szansa pisze:Zastanawiam się nad naszym (ludzkim/ogrodniczym) podejściem do wiosny tego roku. Mamy 27 kwietnia, o tej porze zawsze z obawą sadziło się pomidory pod tunele (nie każdy się na to zdecydował) i z drżeniem serca czekało się na przymrozki, które zawsze przychodziły i zadawało się pytanie czy okrycie dodatkowe pomidorów i zapalenie zniczy utrzyma dodatnią temperaturę...
Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze...
Nie będzie majowych przymrozków tej wiosny? Nie jestem pewna.
Prognozy długoterminowe wskazują, że jednak będą przymrozki od ok. 4 maja :?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamolotka może to była odmiana do suszenia? Lub jakaś na przeciery? Dlatego mniej smaczna " na surowo" ?
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Minia nie wiem bo dostałam te pomidorki, niby zawsze ktoś je sadził u siebie w ogródku , zobaczę teraz jakie wyjdą jak są pojedynczo , krzaki są piękne i duże kwiaty mają .... zobaczymy :)
Pozdrawiam Kamilla
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

"skórę miały bardzo grubą".... i taką samą będą miały tym i następnym razem. To cecha odmianowa, dziedziczna, niestety.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”