Cytryna z pestki
Re: Cytryna z pestki
Taka cytryna albinos to inaczej chimera, nie ma chlorofilu więc parę dni i będzie koniec. Takie żyjątka oczy cieszą tylko chwilę.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
W sumie logicznie prawicie. Lecz zastanawia mnie zupełnie inna budowa liścia. Różni się kompletnie do tych zwykłych cytryn.
No nic, skonczy się jedzonko w nasionku to padnie ; /
Choć niby czytałem o roztworze sachorozy, która może go odratować.
No nic, skonczy się jedzonko w nasionku to padnie ; /
Choć niby czytałem o roztworze sachorozy, która może go odratować.
Roztwór sacharozy nie spowoduję jednak tego, że roślina zacznie produkować chlorofil i przeprowadzać fotosyntezę.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- kubelkowa
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 lis 2015, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam zamiar jutro posadzić pestki cytryny i mam pytanie. Znalazłam w internecie taki sposób: czy konieczne jest moczenie nasion w wodzie? I czy rzeczywiście należy je tylko delikatnie wbić w ziemię, nie zakopywać głęboko? Co z tymi kamykami? W sumie wyglądają dobrze,ale czy nie przeszkodzą we wzroście? I najważniejsze czy łupinkę należy zdejmować? Jeśli mógłby ktoś opisać łopatologicznie cały proces byłabym wdzięczna, bo czytam i już sama nie wiem jaki sposób najlepszy ...
----5 lis 2015, o 14:04---
?
Posadziłam wczoraj pestki cytryn w 3 doniczkach. W dwóch po jednej pestce a w 3 dużej kilka obok siebie. Nie wiem czy dobrzę czy źle, ale zobaczymy czy coś wykiełkuje. ? Miałam jedną pestkę o dziwnym kształcie, Teraz żałuję,że nie zrobiłam zdjęcia. Była jakby podwójna, wyglądało to jakby dwie pestki były złączone razem w kształcie serducha. ?
----5 lis 2015, o 14:04---
?
Posadziłam wczoraj pestki cytryn w 3 doniczkach. W dwóch po jednej pestce a w 3 dużej kilka obok siebie. Nie wiem czy dobrzę czy źle, ale zobaczymy czy coś wykiełkuje. ? Miałam jedną pestkę o dziwnym kształcie, Teraz żałuję,że nie zrobiłam zdjęcia. Była jakby podwójna, wyglądało to jakby dwie pestki były złączone razem w kształcie serducha. ?
Pozdrawiam Kubełkowa
- Hipek00985
- 50p
- Od: 19 gru 2015, o 12:31
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witam! Jaka jest najodpowiedniejsza pora na siew pestek cytryny Z powyższych postów widzę, że chyba każda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, jak wysiewają bardziej doświadczeni ode mnie, ale ja moje wysiałam właśnie w styczniu - grzejący kaloryfer zapewnił temperaturę i tylko pilnowałam, żeby podłoże było cały czas wilgotne.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- McMArchewka
- 1000p
wisnia897 I wykiełkowały bez problemu? Jak się trzymają teraz podczas zimy?
A czy praktykował ktoś dosypywania do ziemi, w której rosną cytrusy fusów z kawy bądź z herbaty? Ponoć zmieniają pH gleby na bodajże kwasowe? W każdym razie rośliny rosną znacznie lepiej
A czy praktykował ktoś dosypywania do ziemi, w której rosną cytrusy fusów z kawy bądź z herbaty? Ponoć zmieniają pH gleby na bodajże kwasowe? W każdym razie rośliny rosną znacznie lepiej
-
Wysiewałam trzy lata temu, na cztery pestki wykiełkowały trzy (trwało to około 3-4 tygodni). Generalnie moje cytrynki idą sobie troszkę przesuniętym cyklem, niż prezentowane tu przez innych forumowiczów - jako taki czas spoczynku przypada im bardziej na jesień, a zima z powodu grzejącego kaloryfera jest okresem, w którym najbardziej rosną. Dosypywania fusów nie praktykowałam.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- McMArchewka
- 1000p
Hmh, w takim razie zima w domu cytrusom nie straszna! W tym sezonie nie spocznę, póki choć jednej cytryny nie wyhoduję
A jak u Ciebie wygląda podlewanie?
A jak u Ciebie wygląda podlewanie?
-
Taką podrośniętą cytrynkę podlewam na tak zwane wyczucie, więc trudno mi dokładnie powiedzieć. Umiarkowanie, żeby góra przeschła przed kolejnym podlaniem. Moja roślinka jest dość mała (ok 20cm) i rośnie w stosunkowo małej doniczce, więc przy moich warunkach domowych w tej chwili jest to 1-2 razy w tygodniu. Bez przelewania i przesuszania
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Ja stosowalam fusy z kawy,ale one plesnieja ,wiec nie polecam -to moja osobista opinia,ktos moze miec inne doswiadczenia
- McMArchewka
- 1000p
Hmm, ja pamiętam, że kiedyś pomieszałem fusy z ziemią i nic nie gniło
Ale tak swoją drogą skoro już mówimy o podlewaniu i fusach z kawy lub herbaty to w sumie wyszłoby na to samo, gdybyśmy podlewali rośliny tymi dwoma napojami co jakiś czas Co myślicie na ten temat
Ale tak swoją drogą skoro już mówimy o podlewaniu i fusach z kawy lub herbaty to w sumie wyszłoby na to samo, gdybyśmy podlewali rośliny tymi dwoma napojami co jakiś czas Co myślicie na ten temat