Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

Ja powiem na przykładzie mojej: Paulownia jest wrażliwa na słońce.Jak jeden dzień poparzy to na drugi usychają liście. :(
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taaa jasne :D

Od 3 lat mam na pełnym słonku i nic im nie jest . Chyba masz coś innego :tan :tan

Pali liście owszem ale jak sie trzyma wyhodowane w domu i da je od razu na słonko .
Podstawa to je od początku n słonku mieć a jak nie to powoli przyzwyczaić , zresztą ta sama zasada jak z palmami i bananowcami .

Obrazek
Maniak roślin egzotycznych :)
Piotr2000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2012, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakiś czas temu zasiałem trochę paulowni i obecnie rośnie w oczach. Teraz zastanawiam się nad tym żeby je od czasu do czasu trochę dokarmić. Wyczytałem, że paulowni najlepiej służy npk 10-10-10, możecie doradzić jakiś konkretny nawóz o takich proporcjach? Szukałem i szukałem i nie udało mi się znaleźć nic co ma dokładnie takie proporcje.
ofti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 06:58

Paulownia

Post »

Hej
Poradzono mi, by moją Paulownie przesadzić już do ziemi. Proszę o poradę - do jakiej ziemi najlepiej dać drzewko, jak podlewać i jakie stanowiska lubi - słoneczne czy nie. No i czy dla pewności mogę ją na zimę wykopać?

Tak wygląda w tej chwili:

Obrazek

Pozdrawiam. Marcin
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Paulownia - przesadzenie

Post »

Wprawdzie nie siałam nasion paulowni ale mam wielką wątpliwość czy ta siewka to właśnie paulownia ;:202
Moim zdaniem nie jest to paulownia lecz chwaścik :(
ofti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 06:58

Post »

Nie wiem. Jesteś na pewno bardziej doświadczona, ale nawet po wpisaniu w google - grafika sadzonki Paulowni wyglądają identycznie jak moja. Albo mam pecha albo chwast wygląda identycznie.

Wracając do tematu - może ktoś pomóc odnośnie przesadzania a nie odpowiadania czy to naprawdę Paulownia?

Pozdrawiam. Marcin
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Pół cień ,ziemia obojętna ,jak najbardziej posadzić do gruntu. w pierwszym roku osłonić .
Tak wygląda moja, twoja to chwast

Obrazek Obrazek
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
inzynier mateo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2012, o 17:41

Post »

Paulownia w swojej ojczyźnie jest rośliną pionierską, co oznacza, że nie ma dużych wymagań co do gleby. Bardzo dobrze rośnie na glebach ubogich, choć optymalnie jest żeby podłoże było średnio bogate w składniki odżywcze (na glebach zbyt żyznych słabo drewnieje) oraz o odczynie od średnio kwaśnego do zasadowego; Stanowisko bezwzględnie musi być osłonięte, ciepłe i słoneczne (świetnie znosi suszę). W pierwszych latach konieczne jest osłanianie drzewka na zimę. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że paulownia jest rośliną krótkowieczną i kruchą (może się łamać). Jeszcze wspomnę, że pąki kwiatowe tworzą się na jesieni, więc mogą przemarzać zimą, ale to sprawia, że genialne kwiatostany i jeszcze ładniejsze owoce, gdy już się udadzą, dają bardzo dużą satysfakcję. Aha, i jak już tak dużo piszę to proszę też wziąć pod uwagę, że liście są bardzo krótko na drzewie, późno wyrastają i wcześnie opadają co jest ważne dla kompozycji ogrodu, ale dają za to dużo próchnicy więc można je dobrze wykorzystać :)
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic

Post »

Dużo na forum jest o Paulowni. Czy jednak mogę prosić o skondensowane wiadomości na ten temat? jak sadzić 9z nasion) kiedy do gleby, do jakiej gleby, jak podlewać (na razie). Jak podcinać, czy podcinać i co to daje....
i jest 11 rzecz która mnie nie pokoi.
kupiłam Paulownię na all - nasiona. Ona jednak tam na zdjęciach ma raczej małe listki w porównaniu do tych pokazywanych na forum... dlaczego?
odpiszcie proszę na ten nurtujący mnie temat....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Dzisiaj mogę śmiało pokazać moje ukorzenione paulownie , oderwane wiosną kiedy drzewko wypuszczało młode pędy , najmniejsze miały po kilka cm , największy prawie 50 cm - pozostawione same w doniczkach w cieniu , często podlewane - obecnie wszystkie mają ładny system korzeniowy - tak więc można ją rozmnożyć przez ukorzenienie wiosennych odrostów .

Obrazek

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ja dostałam ostatnio malutka sadzonkę paulowni i nie ma tak poszczępionych brzegów ;:185 ...ale one bardzo szybko rosną , więc niedługo się przekonasz :wink:

Bogdan śliczne te paulownie ;:138
Moja ma dopiero jakieś 4 cm ale nie mogę się doczekać kiedy będzie wygladać jak twoja ;:65
A jak ją masz zamiar ocieplić na zimę?

A to moje maleństwo, świeżo wsadzone :tan troszkę zmordowane podróżą w kopercie ale jest :heja Obrazek
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Chcecie takie maluchy pozostawić w gruncie na zimę?
Moja wieksza , a jednak przezimuje w domu, bała bym się o nią.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

A powiedz mi Jasiu od dawna masz paulownie...i czy powinnam ją schować jednak do domu na zimę, poducha ze słomy i juty nie wystarczy :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”