Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
Ja powiem na przykładzie mojej: Paulownia jest wrażliwa na słońce.Jak jeden dzień poparzy to na drugi usychają liście.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Taaa jasne
Od 3 lat mam na pełnym słonku i nic im nie jest . Chyba masz coś innego
Pali liście owszem ale jak sie trzyma wyhodowane w domu i da je od razu na słonko .
Podstawa to je od początku n słonku mieć a jak nie to powoli przyzwyczaić , zresztą ta sama zasada jak z palmami i bananowcami .
Od 3 lat mam na pełnym słonku i nic im nie jest . Chyba masz coś innego
Pali liście owszem ale jak sie trzyma wyhodowane w domu i da je od razu na słonko .
Podstawa to je od początku n słonku mieć a jak nie to powoli przyzwyczaić , zresztą ta sama zasada jak z palmami i bananowcami .
Maniak roślin egzotycznych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2012, o 10:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakiś czas temu zasiałem trochę paulowni i obecnie rośnie w oczach. Teraz zastanawiam się nad tym żeby je od czasu do czasu trochę dokarmić. Wyczytałem, że paulowni najlepiej służy npk 10-10-10, możecie doradzić jakiś konkretny nawóz o takich proporcjach? Szukałem i szukałem i nie udało mi się znaleźć nic co ma dokładnie takie proporcje.
Paulownia
Hej
Poradzono mi, by moją Paulownie przesadzić już do ziemi. Proszę o poradę - do jakiej ziemi najlepiej dać drzewko, jak podlewać i jakie stanowiska lubi - słoneczne czy nie. No i czy dla pewności mogę ją na zimę wykopać?
Tak wygląda w tej chwili:
Pozdrawiam. Marcin
Poradzono mi, by moją Paulownie przesadzić już do ziemi. Proszę o poradę - do jakiej ziemi najlepiej dać drzewko, jak podlewać i jakie stanowiska lubi - słoneczne czy nie. No i czy dla pewności mogę ją na zimę wykopać?
Tak wygląda w tej chwili:
Pozdrawiam. Marcin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Paulownia - przesadzenie
Wprawdzie nie siałam nasion paulowni ale mam wielką wątpliwość czy ta siewka to właśnie paulownia
Moim zdaniem nie jest to paulownia lecz chwaścik
Moim zdaniem nie jest to paulownia lecz chwaścik
Nie wiem. Jesteś na pewno bardziej doświadczona, ale nawet po wpisaniu w google - grafika sadzonki Paulowni wyglądają identycznie jak moja. Albo mam pecha albo chwast wygląda identycznie.
Wracając do tematu - może ktoś pomóc odnośnie przesadzania a nie odpowiadania czy to naprawdę Paulownia?
Pozdrawiam. Marcin
Wracając do tematu - może ktoś pomóc odnośnie przesadzania a nie odpowiadania czy to naprawdę Paulownia?
Pozdrawiam. Marcin
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lip 2012, o 17:41
Paulownia w swojej ojczyźnie jest rośliną pionierską, co oznacza, że nie ma dużych wymagań co do gleby. Bardzo dobrze rośnie na glebach ubogich, choć optymalnie jest żeby podłoże było średnio bogate w składniki odżywcze (na glebach zbyt żyznych słabo drewnieje) oraz o odczynie od średnio kwaśnego do zasadowego; Stanowisko bezwzględnie musi być osłonięte, ciepłe i słoneczne (świetnie znosi suszę). W pierwszych latach konieczne jest osłanianie drzewka na zimę. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że paulownia jest rośliną krótkowieczną i kruchą (może się łamać). Jeszcze wspomnę, że pąki kwiatowe tworzą się na jesieni, więc mogą przemarzać zimą, ale to sprawia, że genialne kwiatostany i jeszcze ładniejsze owoce, gdy już się udadzą, dają bardzo dużą satysfakcję. Aha, i jak już tak dużo piszę to proszę też wziąć pod uwagę, że liście są bardzo krótko na drzewie, późno wyrastają i wcześnie opadają co jest ważne dla kompozycji ogrodu, ale dają za to dużo próchnicy więc można je dobrze wykorzystać
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic
Dużo na forum jest o Paulowni. Czy jednak mogę prosić o skondensowane wiadomości na ten temat? jak sadzić 9z nasion) kiedy do gleby, do jakiej gleby, jak podlewać (na razie). Jak podcinać, czy podcinać i co to daje....
i jest 11 rzecz która mnie nie pokoi.
kupiłam Paulownię na all - nasiona. Ona jednak tam na zdjęciach ma raczej małe listki w porównaniu do tych pokazywanych na forum... dlaczego?
odpiszcie proszę na ten nurtujący mnie temat....
i jest 11 rzecz która mnie nie pokoi.
kupiłam Paulownię na all - nasiona. Ona jednak tam na zdjęciach ma raczej małe listki w porównaniu do tych pokazywanych na forum... dlaczego?
odpiszcie proszę na ten nurtujący mnie temat....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Dzisiaj mogę śmiało pokazać moje ukorzenione paulownie , oderwane wiosną kiedy drzewko wypuszczało młode pędy , najmniejsze miały po kilka cm , największy prawie 50 cm - pozostawione same w doniczkach w cieniu , często podlewane - obecnie wszystkie mają ładny system korzeniowy - tak więc można ją rozmnożyć przez ukorzenienie wiosennych odrostów .
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Ja dostałam ostatnio malutka sadzonkę paulowni i nie ma tak poszczępionych brzegów ...ale one bardzo szybko rosną , więc niedługo się przekonasz
Bogdan śliczne te paulownie
Moja ma dopiero jakieś 4 cm ale nie mogę się doczekać kiedy będzie wygladać jak twoja
A jak ją masz zamiar ocieplić na zimę?
A to moje maleństwo, świeżo wsadzone troszkę zmordowane podróżą w kopercie ale jest
Bogdan śliczne te paulownie
Moja ma dopiero jakieś 4 cm ale nie mogę się doczekać kiedy będzie wygladać jak twoja
A jak ją masz zamiar ocieplić na zimę?
A to moje maleństwo, świeżo wsadzone troszkę zmordowane podróżą w kopercie ale jest
- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
Chcecie takie maluchy pozostawić w gruncie na zimę?
Moja wieksza , a jednak przezimuje w domu, bała bym się o nią.
Moja wieksza , a jednak przezimuje w domu, bała bym się o nią.
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
A powiedz mi Jasiu od dawna masz paulownie...i czy powinnam ją schować jednak do domu na zimę, poducha ze słomy i juty nie wystarczy