Grubosz - Crassula Cz.1
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grubosz - uprawa
Maćku, pierwszy raz widzę, by zasychały same końcówki listków. U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
Stawiam jednak w Twoim przypadku na przenawożenie. Raz na 2 tyg. to dość często, nie pisałeś jaką ilością tego nawozu, ale poleca się używać połowę stężenia podanego przez producenta. Sama nie nawożę sucholubów, więc wielkiego dośw. w tym temacie nie mam. A reszta warunków jakie im zapewniłeś wygląda ok.
Myślę, że powinieneś je lekko przesuszyć i zaprzestać nawożenia na ok. m-c. Wtedy zobaczysz czy dało to jakąś poprawę.
Stawiam jednak w Twoim przypadku na przenawożenie. Raz na 2 tyg. to dość często, nie pisałeś jaką ilością tego nawozu, ale poleca się używać połowę stężenia podanego przez producenta. Sama nie nawożę sucholubów, więc wielkiego dośw. w tym temacie nie mam. A reszta warunków jakie im zapewniłeś wygląda ok.
Myślę, że powinieneś je lekko przesuszyć i zaprzestać nawożenia na ok. m-c. Wtedy zobaczysz czy dało to jakąś poprawę.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Używam nawozu "COMPO do roślin zielonych". Dozuję zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zasugerowałem się opisem na butelce, który głosi: " Marzec-październik 1x w tygodniu". Inne kwiatki rosną jak na drożdżach, ale im chyba też trochę ograniczę nawóz. Pożyjemy zobaczymy...
Co ciekawe na 6 sadzonek, dwie nie wykazują żadnych objawów i rosną pięknie, a pozostałe wyglądają jak na zdjęciach
Używam nawozu "COMPO do roślin zielonych". Dozuję zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zasugerowałem się opisem na butelce, który głosi: " Marzec-październik 1x w tygodniu". Inne kwiatki rosną jak na drożdżach, ale im chyba też trochę ograniczę nawóz. Pożyjemy zobaczymy...
Co ciekawe na 6 sadzonek, dwie nie wykazują żadnych objawów i rosną pięknie, a pozostałe wyglądają jak na zdjęciach
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Matko jedyna nawóz do roślin zielonych, dla grubosza. Przecież to go zabije.
To, że grubosz ma duże mięsiste ciemno-zielone liście nie znaczy, że jest rośliną zieloną.
Nawóz który podałeś stosuje się dla roślin tropikalnych o barwnych liściach, lub zielonych, ale pochodzących z lasów tropikalnych.
Grubosza podlewa się raz, max 2 razy w ciągu sezonu mocno rozcieńczonym nawozem dla sukulentów i kaktusów.
Co do Baryczka
Schły pewnie dlatego bo go przelałeś.
pozdrawiam.
To, że grubosz ma duże mięsiste ciemno-zielone liście nie znaczy, że jest rośliną zieloną.
Nawóz który podałeś stosuje się dla roślin tropikalnych o barwnych liściach, lub zielonych, ale pochodzących z lasów tropikalnych.
Grubosza podlewa się raz, max 2 razy w ciągu sezonu mocno rozcieńczonym nawozem dla sukulentów i kaktusów.
Co do Baryczka
liście nie schną bo mają za ciemno pierwszy raz widzę taki objaw, zmniejszenia ilości światła.U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
A oto mój grubosz(pól roku). Co zrobić by się rozkrzewił
Jestem pierwszy raz na tym forum
Jestem pierwszy raz na tym forum
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Postawić w słoneczne miejsce i właściwe się nim opiekować. Jak będzie miał szansę dobrze rosnąć to i rozkrzewi się w niedługim czasie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tisi Grubosz sam będzie się krzewił już niedługo. Ja na tym etapie nie dałabym mu się rozkrzewić ( trzeba uszczykiwać ewentualne boczki) tylko dałabym podrosnąć w tym roku jeszcze do góry aby w przyszłości otrzymać wyższy pień. Potrzeba cierpliwości ale się opłaca.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Nie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.Majorek pisze:Co do Baryczkaliście nie schną bo mają za ciemno pierwszy raz widzę taki objaw, zmniejszenia ilości światła.U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
pozdrawiam.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No to nigdy nie widziałem, żeby ktoś stawiał grubosza w kącie w kącie stojąc to i ja bym liście zrzucił, gdybym oczywiście takowe posiadał.Nie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.
Co do grubosza tisi w takim stanie w jakim jest Twój są 3 moje grubosze, tez posadzone tej wiosny, i rosną bardzo wolniutko.
Trzeba czekać, niebawem może puści jakieś listki z dołu, lub z boku.
Na razie dać mu ciągnąć do góry.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- Asiula5432
- 50p
- Od: 10 cze 2010, o 19:34
Re: Grubosz
Witam wszystkich
chciałabym zapytać jaki to gatunek grubosza. ma ok 15cm wysokości. Urósł tyle od poprzednich wakacji z malutkiej sadzoneczki.
Zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem nie rośnie za szybko. Większość gruboszy, nawet małych ma zdrewniałą łodygę i odnóżki, a mój jest cały zielony i nie zapowiada się na razie, że "zdrzewnieje". Stoi na wschodnim oknie, ale może powinnam go postawić na południowym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 9111a.html
jeśli oderwę stożki wzrostu, to zacznie się "rozkrzewiać"?
pozdrawiam
chciałabym zapytać jaki to gatunek grubosza. ma ok 15cm wysokości. Urósł tyle od poprzednich wakacji z malutkiej sadzoneczki.
Zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem nie rośnie za szybko. Większość gruboszy, nawet małych ma zdrewniałą łodygę i odnóżki, a mój jest cały zielony i nie zapowiada się na razie, że "zdrzewnieje". Stoi na wschodnim oknie, ale może powinnam go postawić na południowym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 9111a.html
jeśli oderwę stożki wzrostu, to zacznie się "rozkrzewiać"?
pozdrawiam
- Asiula5432
- 50p
ja myśle że to Crassula ovata ale nie znam sie zastanawia mnie tylko ten stale zielony kolor na łodyżce
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Jak tak teraz patrzę, to Crassula Argentea, powinien mieć chyba mniej zieloną łodygę... A Ovata, w tym "wieku", też powinien mieć już zdrewniałą. A ten kwiatek nie stoi czasem w cieniu?
- Asiula5432
- 50p
no właśnie przez większość czasu stoi... na wschodnim oknie ma światło tylko od 6 do ok. 9... czyli lepiej będzie jak przeniosę na południowe okno?