Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grubosz - uprawa

Post »

Maćku, pierwszy raz widzę, by zasychały same końcówki listków. U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
Stawiam jednak w Twoim przypadku na przenawożenie. Raz na 2 tyg. to dość często, nie pisałeś jaką ilością tego nawozu, ale poleca się używać połowę stężenia podanego przez producenta. Sama nie nawożę sucholubów, więc wielkiego dośw. w tym temacie nie mam. A reszta warunków jakie im zapewniłeś wygląda ok.

Myślę, że powinieneś je lekko przesuszyć i zaprzestać nawożenia na ok. m-c. Wtedy zobaczysz czy dało to jakąś poprawę.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
mhgawel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź.
Używam nawozu "COMPO do roślin zielonych". Dozuję zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zasugerowałem się opisem na butelce, który głosi: " Marzec-październik 1x w tygodniu". Inne kwiatki rosną jak na drożdżach, ale im chyba też trochę ograniczę nawóz. Pożyjemy zobaczymy...
Co ciekawe na 6 sadzonek, dwie nie wykazują żadnych objawów i rosną pięknie, a pozostałe wyglądają jak na zdjęciach :)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Matko jedyna :shock: nawóz do roślin zielonych, dla grubosza. Przecież to go zabije.
To, że grubosz ma duże mięsiste ciemno-zielone liście nie znaczy, że jest rośliną zieloną.
Nawóz który podałeś stosuje się dla roślin tropikalnych o barwnych liściach, lub zielonych, ale pochodzących z lasów tropikalnych.
Grubosza podlewa się raz, max 2 razy w ciągu sezonu mocno rozcieńczonym nawozem dla sukulentów i kaktusów.
Co do Baryczka
U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
liście nie schną bo mają za ciemno :lol: pierwszy raz widzę taki objaw, zmniejszenia ilości światła.
Schły pewnie dlatego bo go przelałeś.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
tisi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2010, o 14:37

Post »

A oto mój grubosz(pól roku). Co zrobić by się rozkrzewił :?:
Jestem pierwszy raz na tym forum :wit

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Postawić w słoneczne miejsce i właściwe się nim opiekować. Jak będzie miał szansę dobrze rosnąć to i rozkrzewi się w niedługim czasie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
KARINIA
500p
500p
Od: 9 lip 2009, o 18:52

Post »

:wit Tisi Grubosz sam będzie się krzewił już niedługo. Ja na tym etapie nie dałabym mu się rozkrzewić ( trzeba uszczykiwać ewentualne boczki) tylko dałabym podrosnąć w tym roku jeszcze do góry aby w przyszłości otrzymać wyższy pień. Potrzeba cierpliwości ale się opłaca. :D :D :D
pozdrawiam wszystkich serdecznie

Moje pieszczochy gruboszki i inne
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Majorek pisze:Co do Baryczka
U mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.
liście nie schną bo mają za ciemno :lol: pierwszy raz widzę taki objaw, zmniejszenia ilości światła.
Schły pewnie dlatego bo go przelałeś.
pozdrawiam.
Nie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.
No to nigdy nie widziałem, żeby ktoś stawiał grubosza w kącie :roll: w kącie stojąc to i ja bym liście zrzucił, gdybym oczywiście takowe posiadał. :D

Co do grubosza tisi w takim stanie w jakim jest Twój są 3 moje grubosze, tez posadzone tej wiosny, i rosną bardzo wolniutko.
Trzeba czekać, niebawem może puści jakieś listki z dołu, lub z boku.
Na razie dać mu ciągnąć do góry.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p
Od: 10 cze 2010, o 19:34

Re: Grubosz

Post »

Witam wszystkich :)
chciałabym zapytać jaki to gatunek grubosza. ma ok 15cm wysokości. Urósł tyle od poprzednich wakacji z malutkiej sadzoneczki.
Zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem nie rośnie za szybko. Większość gruboszy, nawet małych ma zdrewniałą łodygę i odnóżki, a mój jest cały zielony i nie zapowiada się na razie, że "zdrzewnieje". Stoi na wschodnim oknie, ale może powinnam go postawić na południowym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 9111a.html
jeśli oderwę stożki wzrostu, to zacznie się "rozkrzewiać"?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Crassula Argentea? Albo coś podobnego.
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

ja myśle że to Crassula ovata ale nie znam sie :D zastanawia mnie tylko ten stale zielony kolor na łodyżce :D
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Jak tak teraz patrzę, to Crassula Argentea, powinien mieć chyba mniej zieloną łodygę... A Ovata, w tym "wieku", też powinien mieć już zdrewniałą. A ten kwiatek nie stoi czasem w cieniu?
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

no właśnie przez większość czasu stoi... na wschodnim oknie ma światło tylko od 6 do ok. 9... czyli lepiej będzie jak przeniosę na południowe okno?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”