Jest to tzw choroba "przewracanie się pędów". Spowodowane kwaśnym odczynem ziemi. Częściej występuje u pędzonych tulipanów ale w gruncie też.renzal pisze:A ja boje się tegorocznej wiosny, bo w zeszłym roku moje tulipany,takie z drugiej tury kwitnienia, dopadło coś i wszystkie prawie bez wyjątku wyglądały tak:
Rosły normalnie i nagle coś je dopadało - łodyżka w odległości 5-7 cm od kwiatka jakby więdła...Myślę, że to jakiś robal ...
Podpowiedzcie czym pryskać?
Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Brak wapnia w roślinie, proponuję kupić saletrę wapniową i podsypać lub rozpuścić i podlać rośliny /ok 8 g na 10 l wody/renzal pisze:A ja boje się tegorocznej wiosny, bo w zeszłym roku moje tulipany,takie z drugiej tury kwitnienia, dopadło coś i wszystkie prawie bez wyjątku wyglądały tak:Rosły normalnie i nagle coś je dopadało - łodyżka w odległości 5-7 cm od kwiatka jakby więdła...Myślę, że to jakiś robal ...
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po dzisiejszym wietrze tulipany pokładly się na ziemi. Podniosą się?
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Powiedz mi na co jest ta saletra wapniowa, kiedy i co można ją podsypywać... bo kiedyś kupiłam jej dość sporo, i podsypywałam nią narcyzy zaraz jak wychodziły z ziemi bo tak kiedyś mi ktoś powiedział by robić ale już zapomniałam po co i tak co roku podsypuję nią te narcyzy, ale piszesz aby tulipany nią podsypać więc jak ma jakieś specjalne właściwości ona to może i ja bym wykorzystała ja też na tulipanki_fox_ pisze:Brak wapnia w roślinie, proponuję kupić saletrę wapniową i podsypać lub rozpuścić i podlać rośliny /ok 8 g na 10 l wody/renzal pisze:A ja boje się tegorocznej wiosny, bo w zeszłym roku moje tulipany,takie z drugiej tury kwitnienia, dopadło coś i wszystkie prawie bez wyjątku wyglądały tak:Rosły normalnie i nagle coś je dopadało - łodyżka w odległości 5-7 cm od kwiatka jakby więdła...Myślę, że to jakiś robal ...
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Dostarcza roślinom azotu i wapnia ;-)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
- Rennni
Dziunia87, _fox_ uważa, że Johann Strauss.....kupiłam go jako Berlioz w 2012.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Rennni ja się nie upieram ale Berlioz ma żółte płatki, a teraz patrząc na Twoją fotkę widzę jednak że nie Johan Strauss bo ten ma paskowane liście a u Ciebie ich brak.Rennni pisze:Dziunia87, _fox_ uważa, że Johann Strauss.....kupiłam go jako Berlioz w 2012.
Polecam przejrzenie wątku Pawła /Xipe/ http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=14692
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
pull jak już coś takiego się zauważy u siebie, to co należy zrobić z tymi zarażonymi roślinkami? Wykopać i wyrzucić, czy jednak zostawić?
- Rennni
_fox_ , już nie przeszkadza mi, że nie wiem, co to za odmiany.....powiedzieć, że po prostu "pierwsza" .
Stan ogrodnictwa w Czechach jest straszna....często zdarza się, że inne niż odmiany na etykiecie
Stan ogrodnictwa w Czechach jest straszna....często zdarza się, że inne niż odmiany na etykiecie
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51