Storczyki Valdessy Kane :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Valdessy Kane :)

Post »

valdessa_kane pisze:No nie ;:219 w OG mieli napisane że to botanik i tylko dla tego go wzięłam :evil: w każdym razie dzięki za info.
Nie przejmuj sie w poniedzialek będę miala informacje na temat jego uprawy :D
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę ci baaaardzo wdzięczna ;:196
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

valdessa_kane pisze:No nie ;:219 w OG mieli napisane że to botanik i tylko dla tego go wzięłam :evil: w każdym razie dzięki za info.
Rodzice sa czystej krwi ,wiec tak mozna powiedziec ze to botanik ,hybryda pierwszorzedowa :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

valdessa_kane pisze: Dobrze, że poradziłyście bym napisała do OG w sprawie marnego stanu Odontorettii Dümmerbrand, zwrócą mi pieniądze za nią i podobno to nieporozumienie, bo do mojej paczki miała ponoć zostać włożona kartka z prośbą o nr konta bo widzieli, że roślina jest marna. Przyjmuję tą wersję za prawdziwą i jestem zadowolona z obrotu sprawy :D :D :D
Bardzo sie ciesze!!! :D jeśli sie uda uratowac roslinke, to bedziesz miala wielka satysfakcje, a jeśli nie to nic nie stracisz... :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Postanowiłam biedną Odontorettię rozbebeszyć i zmienić jej podłoże. Nie wiem jak powinny wyglądać jej korzonki ale chyba wszystkie są do kitu jakieś jakby puste w środku ale nie rozpadają się jak zgniłki więc na razie zostawiłam je. Na spód doniczki dałam keramzyt i trochę grubego podłoża, potem warstwę drobnego podłoża a roślinę posadziłam na tym i obłożyłam sphagnum. Nie wiem czy dobrze zrobiłam więc chętnie przeczytam wszelkie sugestie co do ratowania bieduli...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Valdessa :)

Z zainteresowaniem przeczytałam sporą część Twojego wątku. Masz fajne pomysły z tą uprawą w szkle, choć uważam je za dość odważne.
Szczególnie, jeśli chodzi o "szklarenki - latarenki".
Wyglądają pięknie, ale... można stracić te storczyki przez brak tzw. areacji powietrza wewnątrz.
Obserwuję u moich storczyków, że nieraz ważniejszy nawet od światła jest ruch powietrza wokół rośliny i wewnątrz doniczki.
Dlatego niektórzy (ja również) u wielu moich podopiecznych robię dziurki w plast. doniczkach, aby zapobiec zastojowi wilgoci w podłożu.
Masz śliczne miniaturki i inne storczyki, dlatego warto o tym pomyśleć zanim będzie za późno.

Co do ratowania Odontorettii, wydaje mi się, że dobrze postapiłaś. Ja chyba zrobiłabym podobnie, tylko nie przepadam za keramzytem
i wolę skałę wulkaniczną, którą wybieram z grubego podłoża z OrchidSklepiku. Ważne, żeby roślina była dobrze ustabilizowana w podłożu
i nie przewracała się w doniczce przy każdym ruchu. Ja zawsze w takim wypadku mocuję ją do patyczka wsadzonego głęboko w podłoże.
valdessa_kane pisze:... A jest na tym forum w ogóle ktoś kogo ta gadzina (B. Nelly Isler) lubi i powtarza kwitnienia???
Miałam B. Nelly Isler. Kwitła u mnie 2 razy (poza kwitnieniem sklepowym)

Obrazek Obrazek Obrazek

Po tych powyższych dwóch kwitnieniach 'padła' w krótkim czasie. Niektórzy mówią - zakwitła się na śmierć. Szkoda prawda ?
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i się wypowiedziałaś :)
Jeśli chodzi o szkło to o latarenkę boję się najmniej - cały czas mam przywarte drzwiczki :) szczególnie bacznie obserwuję moją drugą kompozycję bo tam się spodziewam przygód :D :D :D ale chcę spróbować i zdobywać doświadczenie :)
Lawę wulkaniczną kupię przy najbliższej okazji - dziękuję za podpowiedź ;:333
Bardzo szkoda, że Nelly ci padła bo cudownie kwitła - marzy mi się taki wysyp kwiatów ;:226
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

dorotakol pisze:Widziałam Twoje pytanie na temat cycnoches peruviana, jak dalej jesteś zainteresowana to służę radą ;:oj
Nie wiem jakim cudem mi to umknęło :oops: mąż jednak innego storczyka wybrał :D ale powiedz choć czy dużo z nim kłopotu :wink:[/quote]

Wcale nie jest kłopotliwy ;:oj Bardzo szybko wchodzi w okres kwitnienia, mi zakwitła mikra sadzonka, co prawda tylko dwoma kwiatkami, ale i tak dobrze jak na takiego niemowlaka :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

:shock: a mnie przeraził motyw kwiatów męskich i żeńskich i stwierdziłam, że to jakiś dziwak co to pewnie nadzwyczajne wymagania ma ;P
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

A to tak, żeby pokazać różnicę w wielkości kwiatów :wink:
Obrazek

Tutaj moja sypialnia (na razie każdy kwiatek jest w innej doniczce a jeden to wcale w wiaderku po kapuście hehe) ale będą z czasem jednakowe :D
Żółtasek już mnie opuszcza :( mam nadzieję, że nie będę za długo czekać na swoje kwitnienie bo go uwielbiam ;:226 no i w ogóle, że przeżyje bo po sklepowej opiece miał dużo zgniłych korzonków i musiałam go zoperować :(
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jaka kolorowa Twoja sypialnia, w takiej to pewnie same kolorowe sny. :D
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Widze ,ze kompozycje znalazly juz swoje miejsce :D Jaka malutka ta latarenka,slodka.Ale musisz pamietac ,zeby ja "wietrzyc" od czasu do czasu :D
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Ale pięknie wygląda ta komoda,taka kwiecista.. ;:oj Kompozycje ślicznie się prezentują.. ;:138 A gigancik jest cudny,u mnie też taki kwitnie. ;:215
Pozdrawiam Mariusz3357
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”