Nie przejmuj sie w poniedzialek będę miala informacje na temat jego uprawyvaldessa_kane pisze:No nie w OG mieli napisane że to botanik i tylko dla tego go wzięłam w każdym razie dzięki za info.
Storczyki Valdessy Kane :)
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Valdessy Kane :)
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rodzice sa czystej krwi ,wiec tak mozna powiedziec ze to botanik ,hybryda pierwszorzedowavaldessa_kane pisze:No nie w OG mieli napisane że to botanik i tylko dla tego go wzięłam w każdym razie dzięki za info.
Bardzo sie ciesze!!! jeśli sie uda uratowac roslinke, to bedziesz miala wielka satysfakcje, a jeśli nie to nic nie stracisz...valdessa_kane pisze: Dobrze, że poradziłyście bym napisała do OG w sprawie marnego stanu Odontorettii Dümmerbrand, zwrócą mi pieniądze za nią i podobno to nieporozumienie, bo do mojej paczki miała ponoć zostać włożona kartka z prośbą o nr konta bo widzieli, że roślina jest marna. Przyjmuję tą wersję za prawdziwą i jestem zadowolona z obrotu sprawy
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- valdessa_kane
- 500p
Postanowiłam biedną Odontorettię rozbebeszyć i zmienić jej podłoże. Nie wiem jak powinny wyglądać jej korzonki ale chyba wszystkie są do kitu jakieś jakby puste w środku ale nie rozpadają się jak zgniłki więc na razie zostawiłam je. Na spód doniczki dałam keramzyt i trochę grubego podłoża, potem warstwę drobnego podłoża a roślinę posadziłam na tym i obłożyłam sphagnum. Nie wiem czy dobrze zrobiłam więc chętnie przeczytam wszelkie sugestie co do ratowania bieduli...
Witaj Valdessa
Z zainteresowaniem przeczytałam sporą część Twojego wątku. Masz fajne pomysły z tą uprawą w szkle, choć uważam je za dość odważne.
Szczególnie, jeśli chodzi o "szklarenki - latarenki".
Wyglądają pięknie, ale... można stracić te storczyki przez brak tzw. areacji powietrza wewnątrz.
Obserwuję u moich storczyków, że nieraz ważniejszy nawet od światła jest ruch powietrza wokół rośliny i wewnątrz doniczki.
Dlatego niektórzy (ja również) u wielu moich podopiecznych robię dziurki w plast. doniczkach, aby zapobiec zastojowi wilgoci w podłożu.
Masz śliczne miniaturki i inne storczyki, dlatego warto o tym pomyśleć zanim będzie za późno.
Co do ratowania Odontorettii, wydaje mi się, że dobrze postapiłaś. Ja chyba zrobiłabym podobnie, tylko nie przepadam za keramzytem
i wolę skałę wulkaniczną, którą wybieram z grubego podłoża z OrchidSklepiku. Ważne, żeby roślina była dobrze ustabilizowana w podłożu
i nie przewracała się w doniczce przy każdym ruchu. Ja zawsze w takim wypadku mocuję ją do patyczka wsadzonego głęboko w podłoże.
Po tych powyższych dwóch kwitnieniach 'padła' w krótkim czasie. Niektórzy mówią - zakwitła się na śmierć. Szkoda prawda ?
Z zainteresowaniem przeczytałam sporą część Twojego wątku. Masz fajne pomysły z tą uprawą w szkle, choć uważam je za dość odważne.
Szczególnie, jeśli chodzi o "szklarenki - latarenki".
Wyglądają pięknie, ale... można stracić te storczyki przez brak tzw. areacji powietrza wewnątrz.
Obserwuję u moich storczyków, że nieraz ważniejszy nawet od światła jest ruch powietrza wokół rośliny i wewnątrz doniczki.
Dlatego niektórzy (ja również) u wielu moich podopiecznych robię dziurki w plast. doniczkach, aby zapobiec zastojowi wilgoci w podłożu.
Masz śliczne miniaturki i inne storczyki, dlatego warto o tym pomyśleć zanim będzie za późno.
Co do ratowania Odontorettii, wydaje mi się, że dobrze postapiłaś. Ja chyba zrobiłabym podobnie, tylko nie przepadam za keramzytem
i wolę skałę wulkaniczną, którą wybieram z grubego podłoża z OrchidSklepiku. Ważne, żeby roślina była dobrze ustabilizowana w podłożu
i nie przewracała się w doniczce przy każdym ruchu. Ja zawsze w takim wypadku mocuję ją do patyczka wsadzonego głęboko w podłoże.
Miałam B. Nelly Isler. Kwitła u mnie 2 razy (poza kwitnieniem sklepowym)valdessa_kane pisze:... A jest na tym forum w ogóle ktoś kogo ta gadzina (B. Nelly Isler) lubi i powtarza kwitnienia???
Po tych powyższych dwóch kwitnieniach 'padła' w krótkim czasie. Niektórzy mówią - zakwitła się na śmierć. Szkoda prawda ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- valdessa_kane
- 500p
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i się wypowiedziałaś
Jeśli chodzi o szkło to o latarenkę boję się najmniej - cały czas mam przywarte drzwiczki szczególnie bacznie obserwuję moją drugą kompozycję bo tam się spodziewam przygód ale chcę spróbować i zdobywać doświadczenie
Lawę wulkaniczną kupię przy najbliższej okazji - dziękuję za podpowiedź
Bardzo szkoda, że Nelly ci padła bo cudownie kwitła - marzy mi się taki wysyp kwiatów
Jeśli chodzi o szkło to o latarenkę boję się najmniej - cały czas mam przywarte drzwiczki szczególnie bacznie obserwuję moją drugą kompozycję bo tam się spodziewam przygód ale chcę spróbować i zdobywać doświadczenie
Lawę wulkaniczną kupię przy najbliższej okazji - dziękuję za podpowiedź
Bardzo szkoda, że Nelly ci padła bo cudownie kwitła - marzy mi się taki wysyp kwiatów
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem jakim cudem mi to umknęło mąż jednak innego storczyka wybrał ale powiedz choć czy dużo z nim kłopotu [/quote]dorotakol pisze:Widziałam Twoje pytanie na temat cycnoches peruviana, jak dalej jesteś zainteresowana to służę radą
Wcale nie jest kłopotliwy Bardzo szybko wchodzi w okres kwitnienia, mi zakwitła mikra sadzonka, co prawda tylko dwoma kwiatkami, ale i tak dobrze jak na takiego niemowlaka
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- valdessa_kane
- 500p
a mnie przeraził motyw kwiatów męskich i żeńskich i stwierdziłam, że to jakiś dziwak co to pewnie nadzwyczajne wymagania ma ;P
- valdessa_kane
- 500p
A to tak, żeby pokazać różnicę w wielkości kwiatów
Tutaj moja sypialnia (na razie każdy kwiatek jest w innej doniczce a jeden to wcale w wiaderku po kapuście hehe) ale będą z czasem jednakowe
Żółtasek już mnie opuszcza mam nadzieję, że nie będę za długo czekać na swoje kwitnienie bo go uwielbiam no i w ogóle, że przeżyje bo po sklepowej opiece miał dużo zgniłych korzonków i musiałam go zoperować
Tutaj moja sypialnia (na razie każdy kwiatek jest w innej doniczce a jeden to wcale w wiaderku po kapuście hehe) ale będą z czasem jednakowe
Żółtasek już mnie opuszcza mam nadzieję, że nie będę za długo czekać na swoje kwitnienie bo go uwielbiam no i w ogóle, że przeżyje bo po sklepowej opiece miał dużo zgniłych korzonków i musiałam go zoperować
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Jaka kolorowa Twoja sypialnia, w takiej to pewnie same kolorowe sny.
Widze ,ze kompozycje znalazly juz swoje miejsce Jaka malutka ta latarenka,slodka.Ale musisz pamietac ,zeby ja "wietrzyc" od czasu do czasu
- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
Ale pięknie wygląda ta komoda,taka kwiecista.. Kompozycje ślicznie się prezentują.. A gigancik jest cudny,u mnie też taki kwitnie.
Pozdrawiam Mariusz3357