Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Ja prowadzę wszystkie pomidory na jeden (jak nie przypilnuję ) to na dwa pędy, także Slawę Nadrenii mam prowadzoną na jeden pęd i praktycznie wszystkie pomidorki są jednej wielkości. Jak znajdę zdjęcia to wkleję
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak krzaki są np do metra wysokie to ja bym je wykopała z ziemią do wiadra, najpierw kilka dni na dworze, a potem do domu, gdzieś gdzie jest światło. Można też spróbować zrobić z pędów. Napisz koniecznie potem czy się udało.kaLo pisze:Mam trzy krzaczki pomidorów które posiałem b.póżno tak z czystej ciekawości.Czy ktoś próbował przezimować pomidory i jak lepiej to zrobić?Czy zrobić sadzonki z pędów bocznych czy wykopać i przyciąć nad ziemią niech puszcza nowe pędy?
Moje późne pomidory powoli dojrzewają, to je pozrywam przed przymrozkami i będą dojrzewać w domu. Pokusy już mam sporo dojrzewającej, bawole serca się żółcą. Tylko malinowy ożarowski jak był zielony tak jest. W najgorszym wypadku będzie dużo sałatki
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo marmolady,przepis podawałem 16.09Alyaa pisze:[ W najgorszym wypadku będzie dużo sałatki
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Czy wiecie może gdzie można sprawdzić jaką wysokość osiągają pomidory Delifine? Miałam 4 krzaki, zebrałam nasiona( wg sprzedawcy sadzonek, to Delfine), wygląd owoców się zgadza, ale chciałabym sprawdzić jaką wysokość osiąga krzak.
Mam na imię Ilona...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nie miałem go w uprawie, ale to można znaleźć na szybko
A więc jest to mieszaniec i nie powtórzy cech.POMIDOR SZKLARNIOWY Delfine F1
Odmiana średnio wczesna. Standard w uprawach palikowych, uprawy gruntowe przy paliku i tunelowe. Odmiana przeznaczona do uprawy w krótkim cyklu, Owoc 140 - 160g, intesywnie czerwony, twardy, możliwy zbiór na zielono. Dostosowany do długiego przechowywania i transportu. Liście dobrze chronia owoce przed słońce.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ludwiku, bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie
Mam na imię Ilona...
Kalo, jutro robię marmoladę z zielonych pomidorów wg. Twojego przepisu. Wielkie dzięki.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mam już porażone krzaki ZZ . Czy zerwane z nich owoce, beż śladu zarazy mogą być przetworzone ?
Asia
Asia
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Właśnie z takich porażonych krzaków wczoraj oberwałam pomidory i smaży mi się konfitura.Polecam wg, KaLO.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy pomidor Polish Giant to jest to samo co Gigant z PNOS Ożarów Mazowiecki?
Jeżeli marmoladę odparuje się "na twardo" to ilość cukru można zmniejszyć i dać 1 kilo na 2,5 -3 kg pomidorów już obgotowanych.Najlepszy jest szeroki ,niski garnek bez przykrycia w którym marmolada przebywa nawet około tygodnia i w tym czasie się zagęszcza.
Z proporcji 1 kg na 1,5-2 kg pom. wychodzi coś jak konfitura albo b.słodka marmolada.MalgosiaR pisze:Właśnie z takich porażonych krzaków wczoraj oberwałam pomidory i smaży mi się konfitura.Polecam wg, KaLO.
Jeżeli marmoladę odparuje się "na twardo" to ilość cukru można zmniejszyć i dać 1 kilo na 2,5 -3 kg pomidorów już obgotowanych.Najlepszy jest szeroki ,niski garnek bez przykrycia w którym marmolada przebywa nawet około tygodnia i w tym czasie się zagęszcza.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pewnie się komuś narażę,ale nie wytrzymam i powiem.Po co robicie przetwory z zielonych(niedojrzałych)pomidorów.
Przecież jest tak dużo innych owoców,z których można robić dżemy czy marmoladę.
A jeszcze w dodatku z owoców z porażonych krzaków.
Po co się samemu dobrowolnie podtruwać?
Przecież jest tak dużo innych owoców,z których można robić dżemy czy marmoladę.
A jeszcze w dodatku z owoców z porażonych krzaków.
Po co się samemu dobrowolnie podtruwać?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ta marmolada z pomidorów fajna. A po co robię? Żeby nie wyrzucić pomidorów - proste. Moje nie są porażone, tylko za późno posadzone i nie dojrzały, a teraz przymrozki. Jedzenie zielonych pomidorów w małych ilościach nie zaszkodzi bardziej niż picie czy jedzenie czegokolwiek ze sklepu z konserwantami :P A owocowe dżemy, hmmm to najpierw trzeba mieć te owoce. U mnie brzoskwinie wylądowały w żołądku. Z jabłek nie lubię, wiśnie zżarły ptaki (ogołociły co do jednej), śliwek nie było. Ponieważ używam mało marmolad to taka porcja z 3kg spokojnie wystarczy, ewentualnie zrobię jeszcze raz, by reszta pomidorów się nie zniszczyła.