Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Druga połowa sierpnia jest chłodna, więc może wrzesień będzie ciepły.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jest pogoda straszna dla dyniowatych, tyle co jest w dzień to powinno być w nocy. Może wtedy by sobie spokojnie rosły. A tak, to tylko w słoneczne dni rosną.
W tym dziale jestem po raz pierwszy.
Nasionka cukinii, której zdjęcie zamieszczam poniżej dostałam od sympatycznej forumowiczki. Dostała je z Indii. Ponieważ mieszka w północno-wschodniej części naszego pięknego kraju z uwagi na klimat tam panujący sama jej nie uprawiała. Mnie się udało pomimo wyjątkowo niesprzyjających w tym roku warunków .
Ale teraz zastanawiam się patrząc na jej dziwny kształt, czy to aby na pewno jest cukinia a nie przypadkiem tykwa .
Czy tykwy są jadalne?
Nasionka cukinii, której zdjęcie zamieszczam poniżej dostałam od sympatycznej forumowiczki. Dostała je z Indii. Ponieważ mieszka w północno-wschodniej części naszego pięknego kraju z uwagi na klimat tam panujący sama jej nie uprawiała. Mnie się udało pomimo wyjątkowo niesprzyjających w tym roku warunków .
Ale teraz zastanawiam się patrząc na jej dziwny kształt, czy to aby na pewno jest cukinia a nie przypadkiem tykwa .
Czy tykwy są jadalne?
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest na pewno tykwa. Młode owoce niektórych odmian tykwy są jadalne, czy ta, nie wiem.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
danaa a jak wyglądały nasiona? Jak dyni/kabaczka itp. czy takie bardziej trójkąty? Bo to też mogą być cukinie co posiałam, ale u mnie bez owoców Mączniak i mokre lato robią swoje, a nasion już nie mam
Wyglądały jak nasiona cukinii.
Pozdrawiam - Danuta
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to raczej w tym wypadku cukinia nie tykwa, bo nasionka są zupełnie inne. Podobno te cukinie długie są bardzo dobre i wydajne, dlatego się cieszyłam na moje sadzonki. Super, że Tobie się udało
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sąsiad z działki obok wysiał cukinię z nasion sklepowych.Jedna z nich wydała jakieś UFO.Mocno zielone i bardzo gorzkie.Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po prostu tatuś nie znany. Dyniowate są znane z niewierności.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Danaa a nie będzie to albenga? http://gieldanasion.pl/galeria/?cukinio ... -5g-nasiondanaa pisze: Ale teraz zastanawiam się patrząc na jej dziwny kształt, czy to aby na pewno jest cukinia a nie przypadkiem tykwa .
Kolega ją ma i bardzo sobie chwali za chrupkość
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybeńko! Moja Ty encyklopedio !
Onaż ci to !!!
Jak ją znalazłaś !?? Ja szukałam i żadna na którą się natknęłam nie była do mojej podobna!
Jak widziałaś na zdjęciu moja raczej "poszła" w ogonek. Ale skoro ma być chrupka to dobrze, że urósł taki długi !
Żałuję, że nie dałam jej dojrzeć na krzaku bo mogłam popracować na tym i mieć z niej nieskundlone nasiona. Teraz już "po ptokach" !
Onaż ci to !!!
Jak ją znalazłaś !?? Ja szukałam i żadna na którą się natknęłam nie była do mojej podobna!
Jak widziałaś na zdjęciu moja raczej "poszła" w ogonek. Ale skoro ma być chrupka to dobrze, że urósł taki długi !
Żałuję, że nie dałam jej dojrzeć na krzaku bo mogłam popracować na tym i mieć z niej nieskundlone nasiona. Teraz już "po ptokach" !
Pozdrawiam - Danuta
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Teraz mnie rozwaliłaś
Danuś, widziałam foty znajomego z podaną nazwą. Taka to ze mnie encyklopedia
Danuś, widziałam foty znajomego z podaną nazwą. Taka to ze mnie encyklopedia
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Mała uwaga: to nie byłaby "albenga" tylko "Tromboncino d'Albenga" czyli (plus minus) "Trąbka z miasta Albengi". Jest też odmiana pomidorów "Albenga".
Nie jest to cukinio-dynia, tylko odmiana dyni piżmowej (Cucurbita moschata), czyli mało ma wspólnego z dynią czy cukinią, bo obie to Cucurbita maxima.
Nie jest to cukinio-dynia, tylko odmiana dyni piżmowej (Cucurbita moschata), czyli mało ma wspólnego z dynią czy cukinią, bo obie to Cucurbita maxima.
Zielonym do góry!!!