Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Akwelan_2009 pisze:Jerzy - dziękuję za fotki. Zastanawiam się dlaczego nasze Adenium thai socotranum nie rozgałęziają się tak jak na tej i na tej fotce, tylko rosną wzwyż jakby się "wyciągały" i tworzą małą ilość bocznych nisko osadzonych gałązek ? Podejrzewam, że jest to uzależnione od jakości - od jakich roślin matecznych pochodzą nasiona. Warunki uprawy - wzrostu nasze mają w miarę dobre. U mnie całe lato stały na bezpośrednim słońcu, przeciętnie około 5 - 8 godzin, jedynie negatywnie na wzrost mogło wpływać żerowanie przędziorków.

W dalszym ciągu ten temat mnie nurtuje, dlatego przeglądam uważnie tajskie strony, szczególnie o tworzeniu przez arabicum i socotranum rozgałęzień i związanych z tym stylach adenium
Pomału doszedłem do sedna sprawy, ale zacznę właśnie od form roślin bo to jest nierozłączny temat.
Najbardziej propagowany jest styl bonsai bo adenium najwięcej go przypomina,występuje w nim mnóstwo form - przykład.

Obrazek
http://www.siamadenium.com/seeds.html
poza tym występuje (Bushy Style) czyli styl krzaczasty ogólny styl dla obesum.

Obrazek
http://www.thelovelyplants.com

w tym:

Obesum Caudex & Root Show - Obesum kaudeks i pokaz korzeni.

Obrazek

Air Layering with Bonsai Style - tworzenie szerokiej, krzaczastej korony i widocznych korzeni i styl bonsai.

Obrazek

(Arabicum style) styl arabski,

Obrazek

(Obesum Caudex & Root Show) styl ładnego kaudeksu i pokaz korzeni,

Obrazek

(Tower style) styl wieży, głównie somalense i RCN.

Obrazek

Wśród tych stylów rozróżniamy różne formy, i tak najpopularniejszą formą w wielu stylach jest

Dwarf form czyli forma karła występuje u:

obesum,

Obrazek

arabicum,

Obrazek

socotranum,

Obrazek

Arabicum form - forma arabska

Obrazek
http://www.adeniums.net

Poza tym występują formy mniej znane takie jak:

muscular form - forma muskularna, umięśniona,

Obrazek
http://www.siamadenium.com/

Obrazek
http://www.siamadenium.com/seeds.html

tiger form - forma tygrysa

Obrazek
http://socotranumthailand.blogspot.com/

Muscular Root Form (Rambo Form) - forma muskularnych,umięśnionych korzeni.

Obrazek

Nas najbardziej interesuje forma karła, która jest w tej chwili najbardziej popularną formą adenium.
Charakteryzuje się ona kompaktowym kaudeksem i tworzeniem, dużej ilości symetrycznych, krzaczastych pędów.
U arabicum

Obrazek

u socotranum

Obrazek

Jak uzyskać formę "Dwarf" ?

Obrazek

Jeżeli w nazwie kupowanych nasion jest słowo dwarf oznacza to w jaką formę należy prowadzić uzyskane siewki.

1/ W pierwszej kolejności wybieramy nasiona arabicum głównie PNW lub hybrydy np. RCN + PNW lub thai socotranum X arabicum = black Pearl lub socotranum Golden Crown,lub RCN

2/ Istnieje powiedzenie tajskie " im więcej korzeni - tym więcej gałęzi bocznych" - musimy więc pomóc roślinom wytworzyć ogromne korzenie. Używamy tylko sztuczne nawozy.
z dużą zawartością fosforu i potasu np. PK 13-14 "Canny" W pierwszym okresie wzrostu nie dajemy azotu.
3/ Dobrze jest gdy roślina wytworzy pierwszy główny pęd nieco wyższy od pozostałych bo na nim będą tworzyć się boczne rozgałęzienia. Wraz z użyciem nawozów dajemy również roślinom
hormony wzrostu korzeni np.Rhizotonic "Canny" lub Aminowigor "Foliq"
4/ Pilnujemy aby młode rozgałęzienia rosły równo, krótsze zawsze odwracamy do słońca, również miejsca gdzie brak jest młodych przyrostów, odwracamy do słońca.
5/ Po "wybiciu" wszystkich pędów odkopujemy boki doniczki i wsypujemy granulowany nawóz z dużą zawartością fosforu i potasu i małą ilością azotu, lub dokarmiamy płynnym nawozem
np. "Burza kwiatów" Substrala.
Przy tworzeniu określonych form adenium zawsze przycinamy rośliny np gdy wierzchołek głównego pędu jest za wysoki. Przy formie dwarf Tajlandczycy 3 krotnie przycinają roślinę.

Moja próba utworzenia formy dwarf na arabicum "Black Pearl" mimo braku szczegółowej instrukcji i użyciu azotu w podłożu (przefermentowany nawóz krowi) w zasadzie udana, tylko gałązki są nie równe (trzeba było silniejsze wcześniej przycinać. 21 miesięczna roślina.

Obrazek

Na formę muskularną, nadaje ię arabicum YLB (Yak Lob Buri), moja roślina trochę przytyła, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę jej przybędzie.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja próba utworzenia formy dwarf na arabicum "Black Pearl" mimo braku szczegółowej instrukcji i użyciu azotu w podłożu (przefermentowany nawóz krowi) w zasadzie udana, tylko gałązki są nie równe (trzeba było silniejsze wcześniej przycinać. 21 miesięczna roślina.
- Jerzy - bardzo ładnie jak na nasze bardzo ograniczone (ze względu na położenie kraju) warunki świetlne, Twoje Adenium arabicum grubieją. Są to jeszcze bardzo młode rośliny, zapewne z wiekiem jak "dostaną" od wiosny w szklarni do późnego lata sporą dawkę słońca, ich wygląd znacznie się jeszcze poprawi. Piszesz, że hodowcy w Tajlandii przycinają sadzonki trzy razy. Nie wiem czy ten sposób prowadzenia roślin, sprawdzi się u nas, ze względu na bardzo krótki czas, w jakim nasze Adenium mogą "kąpać" się w ciepłych promieniach słońca.
Jerzy - prośba, czy mógłbyś napisać więcej informacji o wyczytanych wiadomościach na temat w jaki sposób Tajlandczycy "zimują" - dają "wypocząć" Adenium przed intensywnym wzrostem - krótko mówiąc, na jakich warunkach odbywa się taka przerwa w wegetacji tych roślin. Przeglądałem na stronach tajlandzkich fotki z po podwieszanymi sporych rozmiarów roślinami Adenium z "gołymi" wyczyszczonymi z podłoża korzeniami pod wiatami. Ponieważ strona była pisana alfabetem chyba tajskim, trudno było mi coś wywnioskować. Może surfując po sieci, spotkałeś się z podobną strona w angielskim języku i udało Ci się doczytać, co ma na celu takie traktowanie roślin, jak długo trwa taka "kwarantanna" przed ponownym intensywnym wzrostem.
Na ostatniej fotce widzę, że w dalszym ciągu spryskujesz rośliny, czy to tylko wyjątek dla zrobienia fotki ?
Ja moje prawie dwulatki, które rosną w hydroponice, nadal spryskuję, ale nie dolewam wody do dolnych pojemników. Większość moich roślin w hydroponice, jeszcze nie udała się na spoczynek. Staram się je na różne sposoby przymusić chociaż do częściowego spoczynku, ale nie ze wszystkimi ten proces się udaje. Temperaturę boję się znacznie obniżyć, żeby zamiast pomóc nie wyrządzić większej szkody roślinom. Obecnie stoją w temperaturze 18 - 22 st C.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Macie piękne rośliny. Od jakiegoś czasu czytam na temat tego pięknego sukulentu i również mam zamiar go kupić tym bardziej, że mam okazję bo zbliżają się moje urodziny i nie będzie batalii o nowego kwiatka( w domu wszystkie parapety są zawalone ) dla którego miejsce się gdzieś znajdzie :uszy
Nie widzieliście gdzieś w sklepach adenium? Troszkę boję się z zakupem na alle bo ostatnio jak zamówiłam przyszedł połamany kwiatek ;:185
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Weź od kogoś z 'naszych', tu ludzie wiedzą, jak szanować rośliny ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Dzisiaj już przeglądałam dział giełda, niestety ostatnie ogłoszenie z sadzonką adenium było z października a w nasiona nie chcę się bawić bo nie ma pewności czy na pewno wykiełkuje a i pora teraz niesprzyjająca ;:145
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

zajrzyj do wiadomości
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moje małe październikowe adenia jakoś ciężko przechodzą zimę, tzn, usychają im lekko listki. Podlewane są tylko doglebowo, żadne opryski. Jak dożyją do pełni słońca wiosną to będzie dobrze. Tylko jeden jak na razie rośnie wyjątkowo lepiej niż pozostałe. Dziwne :roll:
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

msk83 pisze:Moje małe październikowe adenia jakoś ciężko przechodzą zimę, tzn, usychają im lekko listki. Podlewane są tylko doglebowo, żadne opryski. Jak dożyją do pełni słońca wiosną to będzie dobrze. Tylko jeden jak na razie rośnie wyjątkowo lepiej niż pozostałe. Dziwne :roll:
U mnie podobnie. Też listeczki lekko podsychają, choć nie wszystkim. Generalnie wydaje mi się, że chowają się zdrowo. Co myślicie?

Obrazek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Bardzo ładne, zdrowo wyglądają ;:oj oby tak dalej :wink:
kamilaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2013, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich...Jestem tu nowa i mam pytanie. Mojemu 4-letniemu Adenium zgniła i odpadła jedna gałązka...Nie wiem czy jest się czym niepokoić,nie miałam jeszcze takiej sytuacji...z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jerzyk pisze:Mieczysław

Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.

Obrazek

Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.

Obrazek

Wygospodarowałem z trudem jeszcze jedno miejsce pod lampą i socotranum już "przyrasta" ....

Obrazek
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak

Obrazek

Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.

Obrazek

Wśród moich roślin mam dwie Thai Arabicum: Ra Chi Nee Pan Dok (RCN)
RCN charakteryzują się tworzeniem dużej ilości wysokich rozgałęzień, dlatego należy rośliny wcześnie przycinać, ze wszystkich arabicum RCN wytwarza najwięcej kwiatów na roślinie i dlatego ten gatunek wśród arabicum jest najwyżej ceniony.
Tak roślina wyglądała jesienią.

Obrazek

Dwa miesiące temu po pierwszym przycięciu

Obrazek

Dzisiaj po małej poprawce, nie wytworzyła pędów w środkowej części dlatego została skrócona.

Obrazek

Mieczysław

Rośliny w boksie spryskuję codziennie dlatego na zdjęciach są mokre, na temat zimowania adenium będę dopiero szukał w necie bo dopiero wróciłem do domu.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kamilaaa

Musisz pokazać nam swoją roślinę, zrób fotkę i wstaw na forum.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Rośliny w boksie spryskuję codziennie dlatego na zdjęciach są mokre, na temat zimowania adenium będę dopiero szukał w necie / ... /
- również i ja spryskuję swoje rośliny, szczególnie te które rosną w hydroponice, właśnie jestem po takiej czynności. Większość moich Adenium raczej "ucina sobie drzemkę" w oczekiwaniu na wiosnę.
Jerzy, stwarzasz swoim roślinom wręcz komfortowe warunki pod względem dostarczania najodpowiedniejszego dla ich wzrostu, widma światła w zakresie niebieskiej i czerwonej jego barwy, długości dnia, jak również odpowiedniej, stosunkowo wysokiej temperatury - w "boksie" stwarzasz im namiastkę mikroklimatu, takiego jak obecnie panuje w ich "rodzinnych" stronach :wink: . Bardzo pozytywne efekty takiego traktowania roślin, widać na Twoich fotkach. Moje Adenium zarówno te w hydroponice jak i w "normalnym" podłożu rosną w temperaturze pokojowej 18 - 22 st. C. Jedynym mankamentem jest brak dostatecznej ilości naturalnego światła, ale już za kilka dni Nowy Rok, a zgodnie z przysłowiem, dzień będzie już dłuższy na "barani skok" ;:138 , a tym samym do wiosny coraz bliżej, co mnie bardzo cieszy. Będę mógł wystawić rośliny na balkon, na bezpośrednie słońce.
Jerzy - również trochę "szperam" po necie w poszukiwaniu ciekawych informacji na temat zimowania i uprawy Adenium w hydroponice. Na rosyjskim forum trafiłem na wypowiedź, wydaje się już zaawansowanego w doświadczenie Forumowicza, który dość szczegółowo wypowiada się na temat uprawy Adenium w hydroponice z tym, że On zaczynał swoje doświadczenia z małymi roślinami. W swoich wpisach - radach, zaleca do podlewania w hydroponice nawóz: "?????? ????" (nie potrafię sobie tego przetłumaczyć) o składzie N:P:K - 12:8,7:14 - plus wiele mikroelementów. Dodatkowo zaleca dodawanie do sporządzonego roztworu jeszcze azotan wapnia, co również podnosi % udział azotu w roztworze do podlewania. Nie mogę doczytać co ma na celu dodatek azotanu wapnia - regulować - stabilizować pH roztworu do podlewania, który ma mieć odczyn lekko kwaśny. Jestem na etapie czytania stron na tym forum, bardzo ciekawe wypowiedzi. Wyprzedzają nas doświadczeniem w takiej uprawie o cztery lata ;:oj , a to jest bardzo dużo. Mam nadzieję, że doczytam się interesujących mnie detali, dotyczących tej metody uprawy Adenium.
Jedną, bardzo ważną informację odnośnie dawek nawozów po przesadzeniu roślin z "normalnego" podłoża w hydroponikę, już wyczytałem. Pierwsze podlewania należy robić czystą miękką wodą. Przy następnych dostarczaniach dawkach wody, należy bardzo ostrożnie - stopniowo zwiększać dawkę nawozu - od bardzo małych ilości - 1/3 zalecanej. Wydaje się to zalecenie również odpowiednie do świeżo przesadzanych roślin w "normalnym" podłożu. Bardzo dokładnie dzielą się między sobą doświadczeniami w tym temacie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”