Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
Przemo dziekuje za identyfikacje. A mam inny problem. Zamówiłam na allegro od pewnej osoby zestaw 3 kaktusów. I jak przyszedł dziś to myślałam, że wyjde z siebie. Babka źle zapakowała, bo kaktrusy są cale w ziemi, Próbowałam je wyczyscic pędzelkiem ale i tak ziemia zostaje. Co mam zrobić by to zeszło??
Tylko dobrze zabezpiecz doniczkę żeby się wody nie nalało, albo spróbuj wydmuchać ,nie przejmuj się z tego powodu jeszcze żaden kaktusik nie ucierpiał ,żeby uniknąć w przyszłości tego problemu kupuj bez ziemi i doniczki pozdrawiam Basialeo pisze:Może je umyj pod prysznicem, to powinno spłukać ziemię. Pozdrawiam.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wytnij koło o średnicy większej niż doniczka z grubej foli np okładki na książki ,natnij kawałek (promień) i nałóż na doniczkę z kaktusem robiąć otwór w środku o średnicy kaktusa.Przytrzymaj tę nakładkę na donicy a kaktus możesz bezpiecznie przechylony podstawić pod strumień wody ,który skutecznie spłucze ziemię.
Nie wiem czy udało mi się jasno opisać to co ja robię czasem....
Nie wiem czy udało mi się jasno opisać to co ja robię czasem....
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo dobrym zwyczajem jest przesadzanie wszystkich nowo zakupionych kaktusów. Po pierwsze jest wtedy znakomita okazja by sprawdzić, czy roślina ma zdrowy system korzeniowy i czy nie posiada jakiś nieproszonych gości (np. wełnowców korzeniowych). Taką roślinkę po zakupie należy wybić z doniczki, pozbyć się całego starego podłoża i całą wykąpać w środku przeciw robactwu (Basudin, Actelic). W ten sposób uniknie się wprowadzenia nieproszonych gości do kolekcji. Przy stosowaniu takich zabiegów ma się także pełną kontrolę nad podłożem, w jakim rosną nasze kaktusy. Kupowane kaktusy bardzo często posadzone są do fatalnej ziemi (torf) i taka zmiana podłoża już na samym początku bardzo dobrze im zrobi. Jeśli będzie się postępować w taki sposób z nowo zakupionymi kaktusami to ewentualne zabrudzenia powstałe w transporcie nie będą miały najmniejszego znaczenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek