Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

oooo...może to rzeczywiście arcydzięgiel? smak listków jest zdecydowanie selerowy, z goryczką jak to u przerośniętego selera, ale bez żadnej rosołowej nuty, jak u lubczyku...

Marysiu, bo szczypiorku nie miałam - Twój był pierwszy, myślałam, że ubiłam, dlatego wzięłam też od Ewy-Zamii kępę, a tu niespodzianka są dwa :wink: Muszę wymyśleć sobie miejsce na rabatę z podręcznymi ziołami blisko domu, bo na razie do szczypiorku czy tymianku to mam dobre 50 metrów drogi :roll:

Porobiłam sporo zdjęć kontrastowo: wczoraj w deszczu i dziś w słońcu, ale wstawię wieczorem, bo jeszcze parę rzeczy do obrobienia mam i plecy mi muszą się odgiąć po targaniu taczek z gruzem - realizuję bowiem kolejny etap tegorocznych ogrodowych założeń: ściółkuję żywopłot...no gruzem ściółkuję, spod tego trawa nadrzeczna nie ma prawa wyjść, a jak skończę, to będę orać pierwszy fragment łąki w celu przekształcenia go w las ...a potem zrobię sobie morze i góry :)

A poziomki wyślę po pierwszym kwitnieniu (bo one kwitną na okrętkę do zimy)...ale na odpowiedzialność chętnych, jak Was zaczną pożerać za rok czy dwa, to proszę mi nie płakać ;:224
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

To nie jest arcydziegiel, wiem, bo mam i wygląda inaczej . Arcydzięgiel to ani chybi przypomina podagrycznik ;:173 dlatego jakos go nie polubiłam z wyglądu. No niby milość na aparycji sie zasadzać nie powinna, ale co robić, jestem powierzchowna. Ktoś chce moze arcydzięgiel? :;230 W cukrze coś tam z niego prababki robiły, fuj. To jak, podesłać? ;:183
Bea
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Pati, to Ty może do czasu rozpoznania nie próbuj już tej rośliny ;:218
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ufff...nadal plecy bolą, więc dziś skrótowo, dojechałam się tym:

Obrazek

W sumie bardziej męczące od targania taczki po kolana w trawie, było wycięcie dość tępymi nozycami do trawy tej rodzimej trawy pampasowej; na zdjęciu tego nie widać, bo za płotem jest niższa, ale po mojej stronie chwilami osiągała 150 cm :shock: wycięłam ile się dało, wycięte rozłożyłam na ziemi, na to folia, stare worki po nawozach, fragmenty pokrycia dachowego chlewika i co tam jeszcze ze stasiowych skarbów nieprzepuszczalnego wygrzebałam, wokół roslin dałam kartony i grubsze gazety a na to warstwę gruzu...jak przez to trawa się przeżre, to się podam i przestanę walczyć z naturą, tylko wykopię staw, dosadzę trzciny i zrobię sobie pojezierze :)

Obiecałam skrytoczytaczce Małgosi zdjęcie obecnego stadium rozwoju Lykkefund, więc proszę bardzo:

Obrazek

a skoro o różach mowa to deszcz rozpuścił (niemal dosłownie) pierwszy pączek Therese Bugnet, ale do kwitnienia szykują się kolejne:

Obrazek

Zapączkowanych jest 90% róż, ale najbliżej kwitnięcia jest Fantin Latour:

Obrazek

Obrazek

I dzikuski od EwyM:

Obrazek

Z nowości, zakwitł przezimowany groszek pachnący:

Obrazek

i irys:

Obrazek

Z braku sił do pisania zostawiam Wam na dobry wieczór parę impresji ogólnych :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

survivor26 pisze:

Obrazek
piękna sielska fotka ;:138 a Lykkefund, pnie się na potęgę ;:224
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Oj tam ,oj tam już jestem .Ja zdecydowanie wolę czytać a Ciebie czyta się super ;:108 ;a i roślin do podglądania masz bardzo dużo.Za zdjęcie na zamówienie bardo dziękuję ,oczywiście zaszalalam u Ewy a Lukkefund dwa krzaki i coś jeszcze do towarzystwa dla nich .
Milego wieczoru .
Malgosia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jak słońce zaświeciło to w wątkach pojawiły się zdjęcia, bo w słońcu tak wesoło wyglądają. Ach te Twoje róże ....niech już wreszcie kwitną ;:63
Ciekawe impresje...niektóre wyglądają jakby z pozycji leżącej :lol:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pat
Dobrze kombinujesz z gruzem, workami itp.
Trochę to zatrzyma chwasty na bank. Ja użyłam ... papy :roll: Roślinność wokół aż się przelewa ;:131
Jak widzę te mleczaki, pokrzywy... dziwnie znajomy widok ;:224
Bez pomocy włókniny czy worków, innych desek, człowiek nie jest w stanie zapanować nad rodzimą roślinnością, zwłaszcza, że po tych deszczach...
Wyobraź sobie, że u nas tak paprocie - te pospolite, tak porosły, że nie mogłam się przez nie przedrzeć po coś tam.... bałam się kleszczy
A ta roślina selerowata, jakaś znajoma, może zmutowany seler naciowy :?:
Kobieto róże to chyba z pod szklarni masz ;:202
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

O, ten szpaler ogacony różnościami to kubek w kubek jak u mnie na wsi rząd tawuł obłożony tekturą, opakowaniami po cebulowych i utkany odłamkami dachówek! A i okolica szpaleru wygląda znajomo :wink: A co u Ciebie tam rośnie? Krzewy masz?
Nie dość , że posiadaczką jedynego skalniaka w naczyniu militarnym jesteś, to w dodatku róże postanowiły u Ciebie obrosnąć dom w jeden sezon!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W szpalerze rośnie kilka krzewuszek, o takich:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kilka pęcherznic, dereń od Marysi, a z drzew trzmielina pospolita, klon pospolity i jarzębina - na razie dość rzadko, muszę podosadzać to co z patyczków się ukorzeni jeszcze, a może trochę ujednolicić, podmieniając pęcherznice na inne krzewuszki (zwłaszcza, że mam na oku co najmniej 5 innych niż mam odmian godnych pożądania :wink: ). Z założenia ma być żywopłot liściasty mieszany, przetykany co jakiś czas w miarę niskim drzewem. Żywopłot dochodząc do narożnika działki przechodzi w mini lasek świerkowy, a przed nim ma być zagajnik brzozowy i/lub pseudotrawnik z luźno nasadzonymi różnymi drzewami, ale do tego daleka droga, bo muszę zroundupować, 50 razy przejechać glebogryzarką, dowieźć dobrej ziemi, zaorać, wyrównać...może choć kawałek w tym roku?

Marysiu, zdjęcia na kuckach robione...kusiło paść na trawę, ale bardzo mokro było, i tak sobie nogi przemoczyłam w dziurawych kaloszach i już się jakiś katar przyczepił :evil:

No to dla ochłodzenia tropiku, który szykuje się za oknem, kilka deszczowych żurawek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Pat, piękne te żurawki ;:333 , niesamowicie rozjaśniają ogród. W tym roku zaczynam żurawkową przygodę, mam z Akcji wymiany nasionka, posiałam i zobaczę co wyjdzie - to jest mix , więc mam nadzieję na różnorodność. A ten lubczyk, arcydzięgiel i seler naciowy w jednym to jest pasternak , który szykuje się do kwitnienia, jeżeli masz miejsce to go zostaw i zbierz nasiona. Będziesz mogła posiać w przyszłym roku, takie nasiona lepiej wschodzą niż kupne. U mnie pietruszka słabo rośnie , a pasteranak i owszem radzi sobie. Korzeni używam zamiast pietruszki , zielenina raczej nieużytkowa dla ludzi - zwierzęta ją jadają. Jak oglądam Twój ogród to przypomina mi się dzieciństwo i wakacje u dziadków , oni też mieli poniemieckie gospodarstwo i taki duży ogród z sadem. No i oczywiście była dzika czereśnia , na którą wspinaliśmy się po owoce.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rumianka pisze:Pat A ten lubczyk, arcydzięgiel i seler naciowy w jednym to jest pasternak , który szykuje się do kwitnienia, jeżeli masz miejsce to go zostaw i zbierz nasiona.
TAAAAK! Rzeczywiście, w tym miejscu siałam w zeszłym roku pasternak, ale nie wzszedł...ale super! W tym roku znowu siałam z kupnych nasion i nie wyszedł (albo jak ten wyjdzie za rok od razu kwitnący), więc to doskonała wiadomość, że bedę mieć własne nasiona :wink:
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Pasternak też siałam i gadzina nie wychyliła nawet nosa z grządki :wink:
Ałła zachwalała puree z pasternaku i śmietany.
Żurawki masz absolutnie cudowne! Ślicznie kwitną i super wyglądają w wodnej otoczce.
Od patrzenia na zaporę plastikowo-gruzową plecy mnie rozbolały! Szanuj kręgosłup Dziewczyno, bo jak Cię dysk czy inny pierun pozdrowi to dopiero będzie cyrk :( Piszę oczywiście z własnego doświadczenia. Skoro ta trawa taka podła i żywotna, może podejdź do niej z wyższością sprytnego chemika? Polecam malutki pojemnik np. po płynie do mycia szyb, r..., t.... , czy inny zamiennik oraz kawałek kartonu. Kartonikiem osłaniasz krzewuszkę, robisz swoje niziutko przy ziemi i czekasz :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”