Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Super ja rozkroiłam jedną i nasionka były już dobre.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zostawię ją trochę - niech poleżakuje, a potem wyjąć nasionka. I obronić je przed zjedzeniem.
Z moich dyniek jedna wyrosła bardzo dziwna i nie przypomina żadnej co sadziłam (ale to były i kundelki). Jednak w smaku wyborna. Też wydłubię nasiona i może któraś za rok będzie podobna.
Z moich dyniek jedna wyrosła bardzo dziwna i nie przypomina żadnej co sadziłam (ale to były i kundelki). Jednak w smaku wyborna. Też wydłubię nasiona i może któraś za rok będzie podobna.
Raczej trudno zjeść nasionka tej dyni, są malutkie, jak u Butternut, stąd podejrzewam, że pochodzi z rodziny moschata, czyli piżmowa. Myślę, że warto siać samodzielnie zebrane nasiona. U mnie w większości powtarzają cechy, nawet jak są trochę pomieszane, to i tak smaczne.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W moich Biedronkach dyni żabiej brak.
Może ktoś jednak prześle nasionka bo chciałem ją w przyszłym roku wypróbować.
Trzeba mieć nadzieję.
Może ktoś jednak prześle nasionka bo chciałem ją w przyszłym roku wypróbować.
Trzeba mieć nadzieję.
Pozdrawiam Wojtek
Nie poddawaj się MoWo U mnie dziś rzucili dynie Muscat de Provence, a Żabia pojawiła się w innej, gdzie dotychczas jej nie było. Po prostu towar dowożą stopniowo, trzeba szukać.
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja wczoraj byłam z jedną z córek w pobliskim centrum handlowym. Tam cyklicznie organizują różne różniaste wystawy. Teraz na tapecie jest projekt Arka Noego i zaliczyłam opad szczęki bo wszystko zrobione z drewna i dyniek!!! Kurcze blade, muszę wziąć aparat i pójść tam raz jeszcze - cała arka Noego obudowana dyniami, żyrafy z dyń, delfiny, ośmiornica, słoń, odjazd . Moja córka miała wielką radochę. A z boku stoi kilka regałów z dyniami, które mają karteczki z nazwą odmiany. O ile dobrze rozpoznałam, to ta"Wasza" żabia tez tam jest i ma japońsko brzmiącą nazwę ;)
Pozdrawiam,Elżbieta
Elu, zrób zdjęcie naszej żabki z nazwą albo chociaż zapisz, taka pyszna dynia zasługuje na ładne imię Oglądałam zdjęcia w różnych katalogach i podobnych odmian jest kilka, na zbiorczym opakowaniu był napis odmiana Muskat, producent z Wawrzeńczyc.
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Hmm, to może coś innego jednak.. Postaram się tam wpaść w weekend albo w przyszłym tygodniu, zrobić fotki i notatki...
Pozdrawiam,Elżbieta
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Hej,
jestem niepocieszona bo wystawy dyń już nie ma!!! Napisałam maila pod adres podany na stronie tego centrum, może jakoś po nitce do kłębka... ALe też szukam w google i jak na razie jestem na tropie "muskatu brazylijskiego" z Wawrzeńczyc. Nie wiem czy to dobry trop, ale może coś wspólnie wyniuchamy? Na FB jest profil JEdynie, i tam na jednym ze zdjęć jest coś co przypomina żabią, ale to może już autosugestia... Napisałam do nich zapytanie, może się uda ;)
edit: dostałam odpowiedź z Wawrzeńczyc, że to "muszkat brazylijski" i za Chiny nic nie mogę wygoglować... A smaka mi narobiliście, oj...
jestem niepocieszona bo wystawy dyń już nie ma!!! Napisałam maila pod adres podany na stronie tego centrum, może jakoś po nitce do kłębka... ALe też szukam w google i jak na razie jestem na tropie "muskatu brazylijskiego" z Wawrzeńczyc. Nie wiem czy to dobry trop, ale może coś wspólnie wyniuchamy? Na FB jest profil JEdynie, i tam na jednym ze zdjęć jest coś co przypomina żabią, ale to może już autosugestia... Napisałam do nich zapytanie, może się uda ;)
edit: dostałam odpowiedź z Wawrzeńczyc, że to "muszkat brazylijski" i za Chiny nic nie mogę wygoglować... A smaka mi narobiliście, oj...
Pozdrawiam,Elżbieta
A niech jej będzie Muscat Brazylijski , to i tak lepiej niż Żabia. Dzięki Elu, zadałaś sobie wiele trudu A kupiłaś dla siebie chociaż jedną? Ciągle je jeszcze mają w Biedronkach...
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Aria, a wpisz w google green pumpkin, czy to to? Nie kupiłam bo jestem w Niemczech! A z jakiego miasta piszesz? Kurde, chyba zaraz zadzwonię do cioci w Krakowie Jeszcze wyskakuje coś podobnego pod nazwą Zapallo camote ale nie mam pojęcia co to może znaczyć - czy konkretna nazwa tej odmiany czy nie.
edit: http://www.especies-seeds.com/catalog.p ... /pd1832047 to to????????
edit: http://www.especies-seeds.com/catalog.p ... /pd1832047 to to????????
Pozdrawiam,Elżbieta
Do cioci zadzwoń, bo w Niemczech dynie są okropnie drogie, ostatnio kupiłam Figolistną za 5? Zobacz na kcb-samen, tam jest kilka podobnych odmian.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.