Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Jestem ! dzisiaj dumna z siebie borówki przesadzone, kawał roboty zrobiony!
Mam już plan na szparagi i na czosnek, nie duży kawałek ale jest ;:215
Posadzone 4 krzaki z ogrodu a w miejsce borówki, nawiezione kurzeńcem i kompostem, posadzona jedna z kupionych moreli. Przesadziłam pięciornika, wycięłam kłosowca takiego na 2 m, bo leżał i nie chciał wstać. ;:131 Większość dalii żyje chociaż albo leżą albo połamane. Inne jednoroczne też nie zmarzły pierzynka śniegowa je ochroniła. Jeszcze trochę śniegu leży ale było ciepło, teraz wieczorem zimnica straszna i wiatr ;:oj Wyzbierałam kolejną partię orzechów u sąsiada, bo całkiem zrezygnował ze zbierania, a ja nie lubię jak się coś marnuje :oops: Połowę domu zajmują suszące się orzechy :;230 Wieczorem pojechaliśmy po ziemniaki do sąsiada...Matko jakie pyszne te ziemniaki, kogo poczęstuję to zaraz muszę worek kupować :D Prawdę rzekłszy w kożuchu nie byłoby mi za ciepło ;:oj

Justynko cóż nie mam na to wpływu czy u mnie pada śnieg czy deszcz :D Moja ziemia też mokra i cudnie się w niej pracuje! Pozdrawiam Cię także ;:168

Tereniu ;:168 tak chciałabym żeby wszystkie kwiatki dokończyły kwitnienie, ale nie wiem jak długo potrwa ocieplenie, bo w prognozach pojawiło się nagle więc może i nagle zniknie ;:131

Marysiu ja też zawaliłam że nie zadzwoniłam do mojego dostawcy z dawnej pracy, ale może będzie mój młody rolnik na placu i od niego kupię ;:131 Jak nie to posadzę ten wykopany a potem będę się martwić ;:131
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Gratuluję wykonanej roboty, teraz nahajcuj w domu żeby się ogrzać bo okropnie wieje, jakoś tak wilgotno i mroźnie jakby snieg miał spaść a to ma być rano deszcz. Ziemniaków zazdroszczę choć trafiły mi się całkiem dobre sklepowe. Jaką morelę wsadziłaś?
Miłej i ciepłej nocy Marysiu ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale wiesz jak cieszy wykonana praca :D W zamian za tą co uschła kupiłam dwie: morelę z morden i harcot. Ziemniaki kupujemy stale u tego samego rolnika są na oborniku bo hoduje byczki, chemii w nich minimum, a smakują że same można jeść ;:173 To mówię ja która nigdy nie przepadała za ziemniakami ;:oj W domu ciepło, bo kaloryfery hulają od kilku dni, ale kominek też rozpalamy żeby suszyć orzechy. Masz rację że mroźny wiatr, byle tylko nie był to marznący deszcz ;:oj Drzewa i przywiezione rośliny już posadzone?
Dobrej i spokojnej nocy ;:4
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Tak, rośliny posadziłem, robota nieprzyjemna bo trzeba się ciepło ubrać , to znów od kopania się gorąco robi i się trzeba pilnować żeby nie zawiało...ale już są na swoich miejscach i znów mogę powiedzieć, że ogrodowo jestem spełniony...prawie.... bo brakuje mi jeszcze kępy astrów ;:306 Harcot miała w tym roku mnóstwo owoców ale małe bo nie przerzedziłem natomiast tę drugą odmianę mam nadzieję spróbować za rok. Cieszę się, że Ci ziemniaki smakowały ;:137
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michałku astry będziesz miał na bank ;:215 doczekałeś hortensji i floksa, doczekasz się astrów ;:333 Chociaż już nie wierzyłam, że po rośliny przyjedziesz w tym roku :;230 Niestety wszystkie wysokie rośliny polegują ;:222
Przed zmierzchem to u mnie było dość ciepło, dopiero pod wieczór zrobiło się wietrznie i wiało mrozem. Kupuje ostatnio drzewa owocowe u takiego człowieka z Al i jestem zadowolona. Brzoskwinia na drugi rok miała już trzy owoce.Mam nadzieję, że morele się też spiszą ;:333
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu bardzo ładnie wygląda Twoje Heptakodium. Pierwszy raz widzę tą roślinę.
Sporo dzisiaj zrobiłaś w ogrodzie. Moje borówki jeszcze w donicach. Czas najwyższy wsadzić je do ziemi, ale czasu brak na wszystko. W weekend ma się ocieplić, a ja mam bardzo ważną uroczystość rodzinną. Może po niedzieli będzie jeszcze kilka dni sprzyjających?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nieźle u Ciebie Marysiu popadało ;:oj
U mnie za to słoneczniki, dalie i inne kwiaty oraz mnóstwo zalążków cukinii zamarzło na pniu. :|
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,czytam,że zrobiłaś grubą robotę ,ja nic w ogrodzie ,oprócz wyniesienia odpadków na kompost,jutro też nic nie zrobię ,bo rano kiszę kapustę ,potem biuro rachunkowe,bo zusy ,potem do Krakowa z Zuzią ,jeszcze w międzyczasie obiad ,czytam ,że posadziłaś morele,a ja nie mam ani jednej moreli w ogrodzie ,może czas to zmienić?,dzisiaj pozbierałam sporo jabłek to kroiłam chipsy,bo tyle to jest nie do zjedzenia, a nie wiem jak by się przechowały w piwnicy,końca nie ma z tym przerabianiem ,a mam w ogrodzie jeszcze parę roślin do wsadzenia,bo jak zwykle zawsze coś muszę kupić do ogrodu i potem stoi w doniczkach i czeka na swoją kolejkę,pozdrawiam i duża buźka ;:79
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Marysiu- śnieżny ogród wygląda czarodziejsko ale cieszę się, że już mamy to za sobą. Ja dopiero w niedzielę pojadę podliczyć straty.
Na razie walczę z chorobami- ja zatoki i oskrzela, mały oskrzela i zatoki a córcia tylko krtań ;:306
Cięższe prace muszą poczekać.
Ale jestem dzielna- po Waszych opowieściach o przetworach zrobiłam kilka słoików papryki marynowanej z miodem, nalewka z pigwowca nastawiona a ocet jabłkowy pracuje ;:215 No i kilka dżemików też udało się zrobić- z pigwowca.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko bardzo spodobało mi się w ofercie ale początkowo nie miało tylu kwiatów i w trzecim roku wygląda prześlicznie :D Moje borówki rosły jakiś czas w kiepskim miejscu i nawet nie w cieniu. Owoce długo dojrzewały więc postanowiłam przesadzić. Już kiedyś przesadzałam stary krzew i zniósł to bez szwanku :D Życzę udanej imprezy rodzinnej ;:196

Aguś moje cukinie malusie też sflaczały ;:306 słoneczniki tego roku miałam dwa i to te wysiane przez ptaki, reszta nie wzeszła ;:131 a dalie jeszcze zipią tylko na leżąco ;:168

Martusiu ja się spełniam ogrodowo, a Ty jeździsz i biegasz po urzędach ;:65 Wykopuję niektóre rośliny i robię miejsce pod ozdobne. Jeszcze mam parę planów dlatego nie chcę na razie zimy ;:185 Ja wsadziłam jabłuszka do piwniczki (jak tam cudnie pachnie) i mam nadzieję na własne zaopatrzenie jakiś czas ;:173 No to owocnego sadzenia przesadzania jutro a dzisiaj dobrego odpoczynku, śpij smacznie ;:196

Małgosiu bardzo mi przykro, że chorujecie i życzę Wam dużo zdrowia ;:4 Pamiętam jeszcze to pasmo chorób jak pracowałam i dzieci miałam małe. Dobrze że masz pomoc w mamie, ale mimo wszystko to bardzo męczy, bo dziecko budzi się w nocy, a rano trzeba do pracy wstać ;:131 Straty o tej porze zawsze są, a Ty może nie pracuj na tej zimnicy tylko się wykuruj dobrze ;:168 Zaglądam do Was, ale tylko przelatuję co słychać ...a z pisaniem już gorzej ;:180
Przetwory własne zawsze cieszą ;:215 Ja też Cię pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu a nie mówiłam? Martwiłaś się niepotrzebnie, że nie zdążysz z tą grządką. Szybciutko się z tym uporałaś. ;:138
Ja też mam jeszcze bardzo dużo pracy w ogrodzie, ale na razie natura nawadnia, więc grzecznie czekam. :wink:
:wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu do końca to jeszcze dużo, ale może się uda. Dzisiaj powinnam dokupić włókninę pod truskawki i jeszcze maliny. Nawieźć piasku i kurzeńca pod szparagi. Kawałek pod czosnek obsadzić, a kawałek po truskawki posypać dolomitem i kurzeńcem a potem przekopać. Synek ma urlop co prawda przygotowują się do wyjazdu, ale może uda mi się go nakłonić do przekopania :D Potem chciałam jeszcze zlecić orkę kawałka pod krzewy owocowe, ale zobaczymy czy oracz się zgodzi :D Plany na kilka dni więc zobaczymy czy aura dopisze. Mokrego dnia, bo widzę opady w tym terenie ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojejku Marysiu ale sobie zaplanowałaś roboty ;:oj mówisz na kilka dni , dla mnie to na kilka tygodni :lol: powodzenia ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”