Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Witam. niepokoi mnie stan moich borówek ale nie wiem c im dolega. Po zimie zaczęły bardzo ładnie puszczać, kwitnąć a w tym tygodniu coś się stało

Co to może być? Dlaczego tak wyglądają?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kinomad
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 00:26

Post »

Witam, mam krótkie pytanka . Mianowicie;
*Orientuje się ktoś co to za biała nasada na liściach?
*Co to za "robaczki" i czy są groźne? Dodam, ze tydzień temu miałem nalisciaka i dawalem mospilan, który skutecznie go wybił :) Pozdrawiam !
Obrazek
monika_6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2016, o 16:35

Post »

Dzień dobry. Proszę o poradę. mam 5 krzaczków borówek jednak coś jest z nimi nie tak. Na liściach pojawiły się takie białe plamki. Również te plamki pojawiły sie na malinach i jezynie.. Może ktoś z Państwa miał taki problem lub wie co robic..

Obrazek
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

pelikano11 pisze:robert16zgas za duże dawki Yara dawałeś..nie dawałbym trzeciej. Poza tym yara musi być koniecznie wbita w ziemię i zalewana mocno wodą, teraz tylko powinieneś podlewać czystą wodą o niskim pH.
Nie podlewałbym teraz siarczanu amonu, może dojść do przenawożenia i blokady innych minerałów, zobacz w czerwcu jak rosną i wtedy ew podlej siarczanem amonu.
Zrób porządek z wodą żeby utrzymywać odpowiednie pH ziemi bo za chwilę będziesz musiał ostro podlewać krzaki.
Czemu uważasz że za duże dawki ? Czyli czekać teraz i podlewać
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kinomad , monika_6 ten jasny nalot to jest to samo co zostaje na brzegach kałuży. Jeszcze kilkanaście lat temu była to siarka z Czernobyla, dzisia znów są to pyłki kwitnących roślin .
Kinomad jak bedziesz podglądał wszystkie owady uprawiające seks na Twoich borowkach, to po prostu zwariujesz :wink:
gosiunia32122 moim skromnym zdaniem wine jest nawadnianie kropelkowe, które ograniczyło rozrost korzeni. Po suchej zimie przyszła sucha wiosna i kropelek nie wystarczyło.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

leszczyna pisze:Patryk tak wyglądają liście na mojej borówce, zdjęcie zrobione w pełnym słońcu

Obrazek

Obrazek

Kiedy ostatni raz krzaczki nawoziłaś? I jaką dawką? One zostały posadzone tego roku?

-- 21 maja 2016, o 19:01 --

Na moje oko może odrobinkę azotu brakuje, ale nie ma jakiś spektakularnych niedoborów :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wczoraj wyglądał Spartan i Coś tam Coś tam.Pozostłe Toro i inne NN-ki bez przebarwień. Wszystkie krzewy i drzewka owocowe dostały 2% mocznik + mikro 0,2%.

Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dostały po odrobinie siarczanu amonowego na początku wegetacji. Najbardziej czerwone są te, które mają najwięcej zawiązków,należy się im następna dawka.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

U leszczyny niedobór azotu akurat widać nie tylko po czerwonych listkach ale również po zbyt jasnej zieleni liści. Odcień zieleni powinien być taki jak na zdjęciach krzaczków Kalo :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprawiłem zdjęcie borówki leszczyny. Kora pod krzewem i ziemia wydają się być prawidłowe. Obrzeże też. Liście rzeczywiście są zbyt jasne.

Obrazek
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Mówicie że kwas ortofostorowy również można stosowac do zakwaszania wody ? Pytam bo widzę że jest łatwiej dostępny niż kw. Siarkowy :)
A czy kwasem azotowym również można zakwaszać ? I czy zawiera on azot ?
I jaki polecili byście nawóz do fedrygacji oprócz Insol pH? Porobilem już nawodnienie więc czas zacząć zabawę :D
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Roztwor kwasu siarkowego dostaniesz w każdym motoryzacjnym, elektrolit do akumulatorów a bezpieczniejszy w użyciu bo już jest rozcieczony. Z kwasem fosforowym może być trudniej ze zdobyciem ale zależy gdzie się mieszka. A może kwasek cytrynowy??
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”