Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 cze 2009, o 17:15

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Też chciałabym się przyłączyć do tego forum :). Mam roślinki od niedawna i mam nadzieję ze coś z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie miałem zapytać czy Wasze młode roślinki się "rozdwajają" tzn czy któreś rosną na dwa lub więcej pędów - na zdjęciach powyżej widać min. jedną. U mnie też jedna (z 4) ma dwa pędziki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie jak oglądam zdjęcia tych starszych roślinek tutaj http://images.google.pl/images?hl=pl&cl ... 18&ndsp=18 to większość jest rozgałęziona a nie jeden badyl rosnący do góry. Co oni robią że tak się dzieje? Czy oni w ogóle coś robią? Czy jakoś przycinają czy co?
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

pinezka84 pisze:Właśnie jak oglądam zdjęcia tych starszych roślinek tutaj http://images.google.pl/images?hl=pl&cl ... 18&ndsp=18 to większość jest rozgałęziona a nie jeden badyl rosnący do góry. Co oni robią że tak się dzieje? Czy oni w ogóle coś robią? Czy jakoś przycinają czy co?
Przez szczepienie
Zobacz filmiki

http://www.youtube.com/watch?v=kQoJAY3oskI&NR=1

A tu szczegółowo cz1 http://www.youtube.com/watch?v=NSnheDHK ... annel_page
cz 2 http://www.youtube.com/watch?v=08kpjK8x ... annel_page

cz 3 http://www.youtube.com/watch?v=JABeX8pE ... annel_page
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wielkie dzięki :) Jestem w Szoku. WOW. Czy oni używają zwykłej foli spożywczej czy taśmy klejącej przezroczystej czy czegoś jeszcze innego? Nie znam sie JESZCZE na tym ale chcę sie dowiedzieć :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno nie taśmy klejącej. No cóż - takie doświadczenia można robić jak się ma 20 czy 100 roślin do wyboru. Ogólnie można powiedzieć - dobrze - że można.
Po za tym nasze rośliny na pewno nie mają takiego zdecydowanego przyrostu - oczywiście jak ktoś ma rośliny tej wielkości (nadające się do szczepienia) może próbować. Ja będę próbował przez uszczykiwanie ale oczywiście jak podrosną. Dobrym pomysłem jest także wsadzenie roślin od razu do doniczek do bonsai - i chyba też tak zrobię.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Gdzie kupujecie doniczki do bonsai? internet czy raczej sklep. No na pewno na taką zabawę trzeba poczekać kilka lat :) w tym czasie uzbiera się pewnie -naście tych roślin :D Czy można łączyć inne kolory kwiatów? ja w sumie nie wiem jakie kolory moje będą miały ponieważ to jest MIX Ciekawi mnie jaki przyrost mają w naszych warunkach/ czy szybko rosną
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej chodziło mi o to, że w doniczkach do bonsai mogą sobie spokojnie rosnąć zamiast w tradycyjnych - ponieważ mają raczej mały przyrost masy korzeniowej a ich korzonki są jak nitki. Po prostu nie muszą być traktowane (w tych doniczkach) jako typowe bonsai.
Doniczki kupisz w markecie i przez internet - chociaż dobrze trafić na przecenę bo ich ceny (zależnie od wielkości) są też różne ale zazwyczaj wysokie. Bardzo małe doniczki do bonsai są po ok. 10-15 złotych (np. u mnie w LM).
Zazwyczaj widuje się (w internecie) - jedną roślinę w jednej doniczce. I myślę, że tak chyba najwygodniej i najładniej. Ale przecież można dowolnie próbować zestawiać po dwie czy kilka roślin.
Z początku rosną szybko (do 5 cm wysokości) potem raczej "puchną" - tak jest (było) u mnie.
Pozdrawiam - Janusz K.
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

nie dokładnie napisałam. Chodziło mi o te szczepienia czy np jak mam Adenium ale każde np będzie miało inne kwiaty to czy będzie można szczepić je miedzy sobą? Właśnie byłam nie dawno w LM to chyba taniej wychodzi kupić przez internet nawet doliczając przesyłkę. Byłam ciekawa jakie wy macie doświadczenia z zakupem doniczkę czy właśnie bardziej do tej pory wam sie opłacało przez net czy raczej macie jakieś sklepy gdzie można okazyjnie kupić.
Awatar użytkownika
Angeluss999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2009, o 11:36

Post »

Witam
Mi się udało wyhodować z 4 nasionek 2 roślinki. Jedna ładnie rośnie ma już 6 cm, ale z tą drugą jest coś nie tak jakoś mizernie rośnie ma dopiero 2 cm. Nasiona kupiłam w marcu na allegro w kwietniu wykiełkowały przed wsadzeniem do ziemi moczyłam je 12 godzin stoją na parapecie.
Zapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2009, o 10:05

Post »

Witam!
Trafiłam na to forum zupełnie przypadkiem. Zaczęłam czytać i oglądać, zainspirowaliście mnie...
Kupiłam 10 nasionek adenium mix na allegro... zasiałam... i dziś jestem szczęśliwą posiadaczką 9-ciu, 1,5 cm maleńst.
Jest szansa, że ostatnie też wykiełkuje bo ziemia pęka.
Też chcę zrobić ze swoich bonsi, ale na razie czekam, aż troszkę podrosną :D

Jeśli chodzi o sadzenie polecam namaczanie nasion oraz wygrzanie ziemi. Nie zdjęłam jeszcze foli, bo nie wschodzą równo, a że nie jest ostatnio za gorąco to chyba nic im nie będzie.
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

super :) nieźle Ci sie udało że prawie wszystkie wyrosły :) nawozisz je czymś? jak tak to daj znać czym
Zapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2009, o 10:05

Post »

Nie, podlewam tylko wodą z kranu.

Na nawóz chyba jeszcze za wcześnie. Poczekam, aż urosną im właściwe liście.

Ostatnie z moich nasionek też rośnie, niestety korzonkiem do góry :shock: , przekręciłam go wczoraj do odpowiedniej pozycji i mam nadzieję,że da sobie rade:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”