Śliwa choroby i szkodniki część 2
Re: Śliwa Dyskusje ogólne
Koleżanki i Koledzy, pomóżcie
Mianowicie moją śliwę dopadła czerwona plamistość liści i codziennie zgrabiam ich spod drzewa sporą ilość opadniętych. Jakim środkiem opryskać aby spróbować zawalczyć z tą chorobą Miedzian, miedzian extra, zurzate Cu 49,5 topsin a może są jakieś inne środki skuteczne typowo na tą chorobę?
Mianowicie moją śliwę dopadła czerwona plamistość liści i codziennie zgrabiam ich spod drzewa sporą ilość opadniętych. Jakim środkiem opryskać aby spróbować zawalczyć z tą chorobą Miedzian, miedzian extra, zurzate Cu 49,5 topsin a może są jakieś inne środki skuteczne typowo na tą chorobę?
Pozdrawiam Janek
Rosarium wygląda na dziurkowatość liści drzew pestkowych.
Bologno tego co podają źródła generalnie nie ma środków zarejestrowanych na tą chorobę. Jest ona uważana za nie powodującą większych szkód w uprawach. Stare źródła zalecały do zwalczania środki oparte na mankozebie, środki miedziowe oraz ciecz siarkowo wapienną. Zabiegi należy stosować od wczesnej wiosny, szczególnie w okresach deszczowej pogody, gdyż zarodniki grzyba kiełkują w kroplach wody.
Bologno tego co podają źródła generalnie nie ma środków zarejestrowanych na tą chorobę. Jest ona uważana za nie powodującą większych szkód w uprawach. Stare źródła zalecały do zwalczania środki oparte na mankozebie, środki miedziowe oraz ciecz siarkowo wapienną. Zabiegi należy stosować od wczesnej wiosny, szczególnie w okresach deszczowej pogody, gdyż zarodniki grzyba kiełkują w kroplach wody.
Re: Śliwa choroby i szkodniki część 2
Te narośla na pniu to przetchlinki, występujące naturalnie u śliwy. Drzewko natomiast zasycha w wyniku brunatnej zgnilizny drzew pestkowych lub podmarzło w zimie i w upały nie dało rady.
A to widzisz tego nie zauważyłam na poprzednim zdjęciu. Prawdopodobnie to coś z rodzaju kornikowatych. Gdzieś spotkałam się z informacją, że podobne szkody czyni ogłodek, albo rozwiertek.
https://biosady.pl/aktualnosci/2020/03/ ... ch-sadach/
https://biosady.pl/aktualnosci/2020/03/ ... ch-sadach/
Masz rację. Wszystkie plamy odpadły i są same dziurka na liściach. Spryskałam topsinem.jagusia111 pisze:Rosarium wygląda na dziurkowatość liści drzew pestkowych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakby ktoś chciał zobaczyć , śliwa Jojo - ile tego robactwa lata- sliwkóweczka. Rok temu było tylko 4 śliwki a jednak gdzieś się tego nakociło! Pułapkę powiesiłam nawet na sąsiedniej jablonce i tez jest sporo tych owadów.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o radę. Na renklodach pojawiły mi się brązowe plamy na liściach. Czy to jakaś choroba, czy może efekt działalności mszyc? Widzę że drzewa zostały zaatakowane przez skrzydlate mszyce których namnożyło się bardzo dużo bo ich wcześniej nie zauważyłem. Te drzewka to Renkloda Althana i Renkloda Zielona. Obok rośnie Valjevka, Rekord i Mirabelka. Valjevkę też mocno mszyce obsiadły ale takich plam na liściach nie ma.
Myślę, że to czerwona plamistość liści śliwy. Nie ma na nią zarejestrowanych środków. Ochrona to opryskiwanie od wczesnej wiosny środkami opartymi na mankozebie, miedzi, ewentualnie cieczą siarkowo wapienną. Na pewno nie jest to efekt obecności mszyc. A czy te liście opadają?
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma razie żadne liście nie opadają. Ta gałązka na pierwszym zdjęciu to najbardziej porażona z obu drzewek. Drzewka jako całość nie wyglądają jeszcze tak źle.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
Jakiś motyl, ale swoją drogą paskudne to jest .