Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
urszula_jz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8

Post »

Oj, już dopadło mnie :wit Wczoraj piekłam kupną Hokkaido, pyszna.Wiem, że ją chcę w przyszłym sezonie :D No i dzisiaj już szukam miejsca w moim warzywniku na nowe odmiany ;:138 . A mój "dyniowy sukcesik" zawdzięczam również temu forum i Wam ;:136
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Utwardzacie dynie? Jakoś nikt chyba o tym nie wspomniał, a może wspomniał tylko przeoczyłam. Ja robię to co roku, z doskonałym efektem. Jeśli nie są uszkodzone, dość znacznie przedłuża to przechowywanie.
edek86
100p
100p
Od: 26 cze 2015, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dynia Golias

Obrazek

Obrazek
Będzie dojrzała czy muszę jeszcze poczekać?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Może tak jak ja nikt nie słyszał o utwardzaniu dyni i nie wie co to jest.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie słyszałam o utwardzaniu dyń, na czym to polega?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

edek86 Bardzo fajna dynia. A czy jest dojrzała to raczej tak. Jest to czysta odmiana z kontrolowanego zapylenia?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

edek86Wygląda na dojrzałą, ale po zdjęciu, trudno to na 100% potwierdzić. Dynia jest w pełni dojrzała gdy jej trzpień zaczyna obumierać, gdy wybarwi się na odpowiedni kolor, oraz gdy jej skórka nie da się łatwo zarysować paznokciem. W praktyce nawet jeśli okazałoby się, że jest lekko niedojrzała można ją jeszcze "dojrzeć" za pomocą leżakowania na słońcu.

ullak Piękne masz zbiory. Już mówię o co chodzi z tym utwardzaniem. Faktycznie gdy się wpisuje w google po polsku nic się nie pokazuje. Ciekawe czemu? W Polsce też przecież hodowcy dyń stosują ten proces, przynajmniej Ci których znam ( mówię tu o uprawie towarowej). Utwardzanie polega na wspomnianym leżakowaniu dyń na słońcu i pozostawianiu ich na noc na zewnątrz, by różnica temperatur: promienie słoneczne i nocne chłody, utwardziły skórkę dyni. Nie należy już w tym czasie wystawiać ich na deszcz, trzeba też unikać przymrozków. W takim przypadku chowamy dynie do suchego pomieszczenia po czym gdy pogoda się poprawi wracamy do procesu. Różni hodowcy, różnie podają okres utwardzania, ja osobiście spotkałam się z opiniami, że należy dynie poddawać temu procesowi ok 10 do 14 dni. W tym czasie najlepiej jeśli będą leżały na suchym podłożu i w połowie procesu zostaną delikatnie odwrócone, uważając by nie utrącić ogonka. Uszczelnia to skórę, kumuluje cukry w miąższu, dzięki czemu dynie dłużej się przechowują i mają intensywniejszy smak. Same korzyści. Na niektórych amerykańskich stronach spotkałam się jeszcze z propozycją zakończenia tego procesu natarciem skórki odrobiną oliwy z oliwek, zanim trafią do przechowalni, ale osobiście nigdy tego nie robiłam.
Wystawiam dynie na stoliku pod daszkiem, co jakiś czas obracając by miały z każdej strony dostęp do słonka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Dzięki za opis procesu.

Hm. W sumie to faktycznie, zamiast po próżnicy ćwiczyć z hantelkami, mogę sobie ponosić dyńki w te i we wte, korzyści dla zdrowotności swojej i dyniowej może uzyskam. ;:oj
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

;:306 zapewne, szczególnie prowansalki takie zielone, to są idealne do robienia "rzeźby". Ważą naprawdę solidnie.
Dostałam kilka Karoc Kopciuszka jeszcze lekko niedojrzałych i poddałam je właśnie takiemu leżakowaniu.
Obrazek
pięknie się wybarwiły, przy postukiwaniu wydają ten charakterystyczny pusty dźwięk, czyli w pełni dojrzały, chociaż dalej nadają się do intensywnych ćwiczeń ;:306 .
Obrazek
Teraz pójdą do sutereny.
A kolejne plażują
Obrazek

do poczytania...https://www.growveg.com/guides/curing-p ... er-squash/ ale właśnie doczytałam w wątku, że Aguss85 wspominała o suszeniu skórek na słonku ;:333 gapa ze mnie.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

No, to ja nie nazywając tego "utwardzaniem", też tak robię. Dyńki leżakują na słoneczku jakieś 2 tygodnie zanim pójdą do przechowania.
A to piątkowy urobek. Na dyniowisku zostało jeszcze 16 butternutów i 4 goliasy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

orlik755 Co to za odmiana na drugim zdjęciu? A te zielone karbowane na trzecim? Będą dostępne nasiona na AWN?
Pozdrawiam Marcin
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Na drugim zdjęciu te mocno pomarańczowe to Rouge d'Etampes, zielone karbowane na trzecim to Muscat de Provence. Nasion nie wysyłam na akcję bo dynie rosły razem i na pewno są "skundlone", nie prowadziłam kontrolowanego zapylenia. Sama też z nich nie będę wysiewać.
Awatar użytkownika
mielu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 paź 2014, o 22:58

Post »

Twoja wystawa dyń jest o wiele ładniejsza niż ta którą dzisiaj widziałam w Carrefurze. Mam pytanie szukam dyni, której miąższ się nie rozpada na włókna, czy możecie coś polecic
pozdrawiam

Ewa :wit
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”