Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
anbol
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Aro dlaczego gałęzie nie mogą iść na dół??Rybkaja już nic bym w tej chwili nie zmieniała,silne cięcie pobudzi drzewo do wystrzelenie wielu wielu wilków,i na co one....
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgadzam się z moją szanowną koleżanką :) - rybka - cięcie przeprowadziłaś bardzo umiejętnie i w zupełności wystarczająco (baxik - przyjrzyj się, bo to bardzo podobny przypadek) :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p
Od: 24 sty 2011, o 12:56

Post »

każde drzewa owocowe powinno się ciąć! wilki to już że tak powiem inna bajka :D cięcie powoduje że drzewka nie idą w górę,rozrastają sie na boki,wytwarzają młode owoconośne gałązki. cięcie jest bardzo trudne. każdy typ drzewa owocowego,każda podkładka,odmiana wymaga innego prowadzenia. najprościej jest po prostu w młodych drzewkach przycinać gałązki.kiedyś się tak robiło że przycinało się na 7 pąku licząc od drzewka do końca gałązki. teraz gdy są nowoczesne podkładki pod drzewka to juz sie troche zmieniło :) ale to też już inna bajka :heja
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dzięki ;:136
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Aro dlaczego gałęzie nie mogą iść na dół??Rybkaja już nic bym w tej chwili nie zmieniała,silne cięcie pobudzi drzewo do wystrzelenie wielu wielu wilków,i na co one....napisała anbol

Witam ja zawsze tne drzewa tak :D Obrazek Obrazek
iwojan1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2008, o 09:06

Post »

Witajcie. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak przyciąć gruszę i jabłon?
Obrazek
grusza "klapsa"

Obrazek
jabłoń "lobo"
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Witam.
Mam posadzoną rok temu wiśnię łutówkę i śliwę renklodę ulenę w których nie podoba mi się układ gałęzi. Bardzo nisko nad ziemią rośnie jedna główna odnoga (gałąź) którą chciałbym usunąć. Wiem że drzewa pestkowe przycina się po owocowaniu ale chciałbym teraz usunąć te gałęzie. Czy mogę to zrobić teraz na wiosnę bez szkody dla tych drzewek?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz :wink: Tylko nie w dzień deszczowy czy przy dużej wilgotności powietrza (a więc nie rano, najlepiej koło południa, po południu) i oczywiście tak duże rany koniecznie musisz zabezpieczyć.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy mam wykonać zapobiegawczo oprysk Topsinem po tym cięciu?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Topsin stosujemy po cięciu jabłoni... na pestkowych nie powinniśmy wykonywać zabiegów teraz, bo środek będzie nam potrzebny przed kwitnieniem... zresztą przy kilku drzewkach taki zabieg "ochronny" w ogóle mija się z celem... jak to mówią "nie opłaca się skórka za wyprawkę" :wink: A sprawa zasadnicza (którą nie wiedzieć czemu producent pominął na etykiecie, polecając środek do stosowania w tym okresie) - to temperatura, przy której możemy mówić o skutecznym działaniu substancji aktywnej... wynosi ona min. +8 st. C (najlepiej ok. 10 st.C).
pin54
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2011, o 19:39

Post »

Mam krótkie pytanie. Wiem, że wyskakuję jak filip z konopi, ale nie wiem czy się wyrobie z szukaniem i doczytaniem informacji, dlatego proszę o pomoc.

Pomagam w utrzymaniu działki która jest "nieco" zaniedbana. Tnę właśnie drzewka owocowe (jabłka, śliwy). W życiu drzewek owocowych nie ciąłem więc cała wiedza jaką posiadam jest czysto teoretyczna (internet + podglądam sąsiadów). Drzewa są dość stare, pewnie kilkanaście lat. Pnie przy podstawie grubości łydki/uda. Prawdopodobnie jedno najstarsze było początkowo formowane w miarę fachowo, potem się pewnie właściciel zmienił i widać, że ciął, ale albo po ciemku albo po pijaku. Główne konary potrafią wyjść z lewej strony pnia, ale stanowią główną gałąź prawej strony (zawijasy po 180 stopni). Dodatkowo drzewa nie były w ogóle cięte przez ostatnie kilka lat, więc jest masa prostych długich gałęzi wychodzących zewsząd i idących w każdym kierunku (choć głównie w górę) średnicy grubego męskiego kciuka.

To co robiłem przez ostatnie 2 dni to ciąłem głównie gałęzie wychodzące pionowo, na krzyż, do wnętrza no i wchodzące na ścieżki, foliak itp. Nie wyciąłem jeszcze wszystkich bo doszedłem do miejsca w którym stwierdziłem, że jak wytnę wszystkie gałęzie, których powinienem się teoretycznie pozbyć, to zostanie mi pień główny i po kilka krótkich, łysych konarów. Na ognisko poszłyby tak na prawdę wszystkie gałęzie które mają pąki.

Pytanie co dalej robić:
1. ciąć na łyso, do gołego pnia, zostawić "kikuty" i w następnych latach formować nową koronę
2. zostawiać wszędzie chociaż po kilka gałęzi z pąkami, które zostaną wycięte za rok/dwa jak już wybiją nowe gałęzie i z nich uformuje się koronę
3. ciąć na łyso część drzewa a część pozostawić z chaszczami, a za rok/dwa wygolić też tą drugą stronę

Nie ukrywam, że chcielibyśmy zobaczyć w tym roku owoce :) Nie koniecznie w mega ilościach, ale żeby całkowitej biedy nie bylo :)

EDIT:
Znalazłem chwilę w pracy (ale ćśśśśś, bo mnie szef kilim) i udało mi się znaleźć cały wątek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=39362
Post można zostawić, może kogoś nakieruje gdzie trzeba, albo usunąć (nie obrażę się :P)
anbol
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 19:11
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję że znaleziony wątek przekonał cię,że nie ma sensu wycinac wszystkiego do pnia.Wtedy murowany las jednorocznych przyrostów w charakterze miotły.Poza tym owocujące pozostawione gałęzie wyhamują chęć do odbijania.jeśli będziesz miał czas i mozliwości,to takie nowe pędy rosnące w absolutnie niekorzystnym dla ciebie miejscu możesz w czerwcu przy użyciu rękawic energicznie wyszarpnąć.Dotyczy to jabłoni i grusz.A za rok zrobisz korektę kolejną sekatorem.
pin54
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2011, o 19:39

Post »

Dokładnie tak... Dobrze, że zwolniłem z tym cięciem, ale chyba i tak trochę za późno :roll: (najbardziej się na szarej renecie "wyżyłem"). Jutro już tylko zajmę się ostatnim drzewem którego w ogóle nie ruszałem do tej pory. A resztę cięcia zostawiam na następne 2 lata w cyklu wiosna-ostre cięcie, początek lata-rwanie wilków.

Pozostaje tylko pytanie, jak to się dokładnie technicznie robi. Znalazłem gdzieś opis żeby ciągnąć w dół, dzięki czemu powstanie mała, wklęsła, łezkowata rana, ale nie wiem czy to chodziło o wilka rosnącego w górę ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”