Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Pozdrawiam Krzysiek
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Skrzyp, ja miałem podobny pęd( ale nie aż tak bardzo szeroki) 3 lata temu. On jest szeroki ale podatny na pęknięcia ( mi pękł wzdłuż) był to suchy rok więc na pędzie urosła mi dynia o wadze około 50kg. Na grupach amerykańskich takie pędy niby ucinają ale kto wie czy to nie może pomóc, zwłaszcza, że boczne pędy są normalne. Troszcz się o krzak i zobaczymy jaki będzie efekt.
Jakie nawozy stosujesz i kiedy wsadziłeś do ziemi?
Jakie nawozy stosujesz i kiedy wsadziłeś do ziemi?
- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
skrzyp - tak na moje to masz tam bliźniaka syjamskiego , dwa pędy główne zrośnięte, proponuję usunąć czubek jednego z nich i może się unormuje w dalszej fazie
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
-
- Od: 3 kwie 2017, o 21:59
Ale po co usuwać? Grubszy ped, więcej liści to i więcej do owocu leci
- niebieski_M
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
Może być problem z prawidłowym postawieniem owocu ale każdy robi jak uważa, ja bym usunął jeden czubek.
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
-
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie na squashach też już widać kwiaty żeńskie z których będą wybrane właściwe dynie. Na obu krzakach pierwszy kwiat jest naokoło 3,2m od korzenia a drugi jak pęd podrośnie będzie około 40-50cm dalej więc jest ok. Trochę martwi mnie natomiast 2095 Willemijns bo jak na razie żadnych żeńskich kwiatów nie widać a pęd ma już około 3m:(
Pytanko do osób z większym doświadczeniem: od czego zależy tempo przyrostu pędów bocznych w stosunku do pędu głównego? Przykładowo na zdjęciu powyżej pęd główny jest dość długi a bocznych nie widać. U mnie znacznie szybciej pędy boczne rosły przy squashach (przy pędzie głównym 2m pierwsze boczne miały ponad metr) niż zwykłych AGP (przy pędzie 2m największe boczne miały może 50cm) - czy może to być spowodowane ustawieniem rośliny względem słońca (squashe rosną z zachodu na wschód a AGP ze wschodu na zachód)?
Pytanko do osób z większym doświadczeniem: od czego zależy tempo przyrostu pędów bocznych w stosunku do pędu głównego? Przykładowo na zdjęciu powyżej pęd główny jest dość długi a bocznych nie widać. U mnie znacznie szybciej pędy boczne rosły przy squashach (przy pędzie głównym 2m pierwsze boczne miały ponad metr) niż zwykłych AGP (przy pędzie 2m największe boczne miały może 50cm) - czy może to być spowodowane ustawieniem rośliny względem słońca (squashe rosną z zachodu na wschód a AGP ze wschodu na zachód)?
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
-
Ja aby dodam bo tego nie widać ped główny ma 2m a boczne zaczęły dopiero koło wtorku rosnąć i mają może z 10-15cm dopieru
Tyle że moja to kiepski i tak przykład bo ona zmęczona życiem już jest haha
Tyle że moja to kiepski i tak przykład bo ona zmęczona życiem już jest haha
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To będą raczej uwarunkowania genetyczne. Zapewne też to co krzak je ma wpływ na jego wzrost ale przy tych samych wygra genetyka. Jak się patrzy na krzaki innych hodowców, to też krzaki im różnie rosną. Jednym mają długi główny pęd, a boczne się troszke później pojawiają, innym rosną równe choinki, a jescze innym tył krzaka szeroki, a krótki główny. No nie ma tak, że wszystkie równo każdemu rosną.
Tak samo właśnie z dynią Soty od Willemijinsa, jednym w ogóle nie skiełkowały, innym po wzejściu były mizerne, chorowały i padły, a innym albo rosną tak sobie albo dobrze. Też loteria.
I to chyba w tym sporcie najlepsze jest.
Tak samo właśnie z dynią Soty od Willemijinsa, jednym w ogóle nie skiełkowały, innym po wzejściu były mizerne, chorowały i padły, a innym albo rosną tak sobie albo dobrze. Też loteria.
I to chyba w tym sporcie najlepsze jest.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Mój Willemijns jakieś tam zaczątki pędów bocznych ma, ale jak na razie pompuje wszystko w główny pęd.
Pomiar wykazał, że od kilku dni rośnie około 10 cm na dobę - przyspieszył. W tej chwili ma 140 cm.
Pomiar wykazał, że od kilku dni rośnie około 10 cm na dobę - przyspieszył. W tej chwili ma 140 cm.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Piękny krzak. Dalej pójdzie po tej kostce? Trochę by było szkoda tych dopalaczy.
Kto uprawia w tym sezonie Soty od Willemijinsa?
Kto uprawia w tym sezonie Soty od Willemijinsa?
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Niestety, pójdzie po kostce, mój cały warzywniak to 18 m2 plus doniczki. Muszę kombinować. Na rekord Polski pewnie nigdy nie będzie szans, ale w tym roku będę zadowolony jak przekroczy setkę, nieśmiało liczę na 150...