Karta pisze:Luisa
Na razie straciłam tylko jedną sadzonkę. Gollum ciągle walczy i nie mam gwarancji, że się odratuje. Pozostałe rośliny mają się w miarę dobrze, ale przez kilka ostatnich tygodni miałam problem z wyczuciem podlewania. (...)
Luiso, jaką miałaś pogodę u siebie? Może było za mało słonecznych dni? Nie mam doświadczenia z 'Maruba Nishiki'. Może ma podobnie jak 'Hummel's Sunset', ze potrzebuje wielu tygodni naprawdę słonecznej pogody, aby łapać kolory?
Karta, mam nadzieję, że Gollum da radę, choć i tak szkoda stracić roślinę takiego ładnego kształtu.
Co do podlewania to ja swoje crassule podlewam bardzo rzadko, nawet w upały, generalnie czekam aż dolne liście zaczynają tracić jędrność. Ale u mnie jest bardzo wysoka wilgotność cały rok i wydaje mi się, że im ta wilgotność na długo wystarcza, bo są długo jędrne i ładne, mimo braku podlewania.
Jeśli chodzi o pogodę, to na pewno nie ma u mnie tyle słońca co w Polsce, ale nie było go mniej niż rok czy 2 lata temu. Teraz się już zaczynają zdarzać chłodne noce, może to je pobudzi do wybarwiania.