Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Lucynko, Twoje rozsady robią wrażenie zarówno pod względem ilości jak i jakości ;:63
Podziwiam Twoją pracowitość.
Rabaty na działeczce też zadbane, wyczyszczone na błysk ;:215 pięknie kwitnące ;:138
Niech słoneczko powróci do Ciebie nie zaniedbując innych okolic, a ze słońcem takze ciepło, bo ostatnio go brakuje.
Buziaki ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Coś niesprawiedliwie natura dzieli czy to wodą z nieba, czy też ciepłymi promieniami słońca. Tobie wody na działce dosyć, a u mnie susza ogromna. Nie wiem czy przez ostatnie dwa miesiące były ze cztery dni deszczowe? Niedawno padało przez kilka godzin, ale już dawno nie ma po tym śladu. W natłoku działkowych zajęć chociaż borówki i hortensje dzisiaj podlałam ;:219
Parapetowe wysiewy nadzwyczaj udane, jak tak dalej pójdzie to po Zimnej Zośce będziesz już sadziła kwitnące sadzonki ;:215 Pięknie ukwiecona magnolia, w tej chwili wiedzie chyba prym na działce, chociaż i rabatkom nie można odmówić urody dzięki kwitnącym prymulkom.
Pozdrawiam słonecznie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Słoneczko, ciepełko, wspaniały dzionek spędzony na działeczce.
Niewiele zrobiłam, a zmęczyłam się jak siedem nieszczęść. Wszystkiemu winne jest zbyt długie nicnierobienie.
Ponieważ pomidory już od dawna stoją w tunelu, dopiero dzisiaj mogłam się im przyjrzeć i sfotografować.
W tunelu mają dodatkowo namiot z letniej agrowłókniny, dzięki czemu nie tylko im cieplutko, ale i słoneczka nie brakuje.

Obrazek

Jak widać, już są gotowe do wsadzenia w gruncie, ale na razie tylko te w tunelu, pozostałe będą musiały poczekać.
A rabaty ciągle wielobarwne głównie dzięki pierwiosnkom, choć przybywa też innych kwiatków.

Ewuniu - muszę się przyznać, że przez pierwsze ttrzy zimy moja gwiaździsta była opatulana agrowłókniną, ale nie zimową tylko letnią. Ostatnią zimę przetrwała już bez osłony. ;:131 Jednak prawdziwie mroźnej zimy to u mnie dawno nie było.
Rzeczywiście Twoje sadzonki są wyjątkowo malutkie, moja była dużo większa. Wydaje mi się, że lepiej nie wysadzaj jej jeszcze do gruntu. Wystaw z doniczką na nasłonecznione miejsce, na początku sierpnia daj jej trochę nawozu, a na zimę schowaj w bezpieczne miejsce. ;:108
Dziękuję ślicznie za ciepłe słowa na temat moich kwiatuszków i sadzonek. ;:196

ObrazekMagnolia 'Fragrant Cloud'.

Ona skończyła jeden roczek. Wiosną zakwitła mi teraz po raz pierwszy i zaledwie kilkoma kwiatkami. Ponieważ powtarza kwitnienie jesienią, ubiegłej jesieni pokazała pierwszy raz swoje kwiatuszki. W sumie to jeszcze dziecko.

Obrazek

Obrazek

Soniu - pierwiosnki to teraz główne dekoracje na mojej działce, bo jest ich dużo i z daleka je widać. ;:333 Chętnie się nimi z Tobą podzielę - napisałam Ci na priw.
Szczerze mówiąc, to ja zanudziłabym się bez siewek w domu, a już szczególnie w tym roku z tak opóźniającą się u mnie wiosną.
Tylko pomidory mnie wkurzały ;:145 , dlatego wywiozłam je do tunelu, a tam poszły jak burza i już jestem z nich zadowolona. ;:303 Natomiast zupełnie zapomniałam o koleusach ;:oj Trudno, w tym sezonie nie będę ich miała, choć może jakieś na ryneczku sobie kupię.....
I zdrowie, i słoneczko przygarniam z wdzięcznością ;:168 oraz odwzajemniam z całego serca. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niewiele narcyzów przetrwało zimę, a te, którym się udało, kwitną wyjątkowo małą ilością kwiecia.

Halszko - kochana, to bardziej z braku zajęcia niż z powodu pracowitości. ;:306
Nie lubię nudy, a brak działeczki w nieprzychylnym czasie rekompensuję sobie domowymi wysiewami.
Jesienią zrobiłam jedną dobrą rzecz. Wyczyściłam rabaty z chwastów, dzięki czemu teraz tylko wyrywam pojedynczo pokazującą się gwiazdnicę i jakieś trawki. :lol:
Słoneczko posłuchało Ciebie i dzisiaj cudnie przygrzewało przez cały dzień. ;:3 Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tulipanami mam taką samą sytuację jak z narcyzami. Większość przepadła, kwitną pojedyncze i tylko jedna odmiana stworzyła dużą już kępę, ale one jeszcze nie rozwinęły pąków.

Iwonko1 - moja działka rzeczywiście wystarczająco wilgotna, zapewne dlatego że cała jesień i zima były skąpane w deszczu i głębiej ziemia jest nasiąknięta, dzięki czemu nawet najmniejszy deszczyk na razie wystarcza. ;:333 Nawet jednak, gdyby go nie było, to od początku kwietnia mamy już włączoną wodę na działkach i wystarczyłoby trochę z wężem potańcować. :tan
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie słowa pochwały dla moich roślinek ;:167 i wzajemnie cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazekdarmowe obrazki

Obrazek

Obrazek

Pięknie poprosiłam słoneczko, by zechciało wszędzie zaświecić oraz ogrzać wszystkie ogrody, ogródeczki, działki i działeczki
. ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana. I co tu powiedzieć właśnie za to kocham wiosnę. Piękne kwiaty wszystko budzi się do życia cudo porostu. Mam pytanie kiedy będziesz radziła pod folię pomidory? Czy masz ogrzewany? Pozdrawiam miłego dnia.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Dzień dobry :wit Jakoś mi umknął Twój wątek. Dopisuje się i będę zaglądać. Tu takie klejnoty kolorowe i kwitnące ;:3 Jestem pod wrażeniem m.in. ilości pięknych prymulek. No i ta magnolia ;:oj
Przejrzałam wstecz kilka stron i widać jak cudnie wszystko się zmienia! Miłego dnia ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cóż za cudowny dzień! W cieniu 18, na słońcu 25 stopni C. Słoneczko bez zakłóceń wędrowało po błękicie nieba i rozwijało nowe pąki. Po raz pierwszy zdjęłam ciepłą odzież i paradowałam po działce w bluzeczce z krótkim rękawkiem. Oby taka pogoda utrzymywała się jak najdłużej.

Obrazek

Zakwitł pełnokwiatowy pierwiosnek, który przyjechał do mnie od Iwonki1. Iwonko ;:180

Obrazek

Obrazek

Zakwita też fiołeczek o ciemnych listeczkach. Nie znam jego odmiany, a jest śliczniutki i sieję się. Znajduję nowe roślinki w różnych, oddalonych od siebie miejscach. Jest maleńki, ale śliczny.

Obrazek

ObrazekLaki wystartowały.

ObrazekRozkręciła się ułudka wiosenna.

ObrazekNiezabudki nie czekają do maja.

Serduszki ostro ruszyły w górę.

Obrazekbiała,

Obrazekczerwona,

Obrazekróżowa.

Obrazek

Hosty w różnych fazach wzrostu, np. w takich jak na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Pomidory z lutowego siewu za chwilę zakwitną, a pierwsza zwisająca truskaweczka już rozwinęła kwiatek.

ObrazekHalszko ;:180

Obrazek

Misia podskubuje kocimiętkę, a mężowskie gołębie powyciągały mi wszystkie sieweczki orlai.

Obrazek

ObrazekNasycona odpoczywa pod różą.

Obrazek

Pięknie rośnie czosnek niedźwiedzi zarówno dorosły egzemplarz i jego dzieciaczki. Halszko ;:180

Obrazek

Alu - jeśli mam być szczera, to ja w tym roku po raz pierwszy naprawdę pokochałam wiosnę na mojej działeczce i to pomimo niesprzyjającej pogody. ;:167 Dotąd nie była nigdy taka kolorowa. ;:303
Mój tunel nie jest ogrzewany, dlatego pomidory stoją na stoliku, nad którym zrobiliśmy jeszcze dodatkowy namiot z letniej agrowłókniny. Zastanawialiśmy się już nad wsadzeniem ich do ziemi, ale najbliższe noce mają być zimne (zaledwie 2 stopnie na plusie), wobec czego zdecydowaliśmy jeszcze trochę poczekać. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie i ciepłej majówki życzę. ;:196 ;:3

Obrazek

Obrazek

Izuniu - cieszę się, że jesteś i to z tak miłymi słowami, za które serdecznie dziękuję ;:167 i zapraszam częściej. ;:196
Dobrej słonecznej majówki. ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę pięknej, słonecznej i cieplutkiej majówki. ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, witaj :wit
Dawno mnie nie było, przeszłam przez Twój wspaniały ogródek i aż mnie zatkało . Ależ się u Ciebie dzieje ! tyle kolorów, tyle cudnych roślinek. Prymulki to królowe tak slicznie roświetlają rabaty. Niesamowicie to wygląda. ;:oj ;:oj ;:oj W ogóle odnoszę wrażenie, że wszystkiego jest zatrzęsienie i wszystko rwie się do słonka, do wiosny, ciepłej wiosenki ;:3 ;:3 Magnolia, jak biała panienka wygląda. :)
A w domku u Ciebie, to dopiero produkcja ! Ile sadzonek !!!! I znów ogród będzie oszałamiający, nowe kolory, nowe formy, nowe zapachy. Niesamowicie "malujesz" ogród Lucynko ;:180
Życzę pięknych, cieplutkich dni majowych ;:3 ;:3
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko zazdroszczę tak kolorowej wiosny. ;:215 Wspaniałe zdjęcie, cudnego fragmentu działki. ;:oj

Obrazek

Pomidorom ciepły tunel posłużył, już mają pąki. ;:oj
Niech ciepło i słońce umila Ci majówkę. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, fantastycznie ;:138 kolorowo, bogato ;:63 Właśnie miałam Cie pytać czy przetrwały truskaweczki, były wszak malutkie i nieukorzenione, a tu taka niespodzianka :D Cieszę się bardzo ;:303 Moje trochę dostały po listkach od mrozu, ale żyją i już się zbierają.
Białe gołąbki to prawdziwa ozdoba na działeczce, i z pewnością wiele im możesz wybaczyć :lol: Misia wie co dobre, wprowadziła nowalijki do swojej diety.
Życzę Ci Lucynko kolejnych ciepłych dni i pięknej majówki w miłym towarzystwie ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje hosty zaledwie w fazie kłów ale ;:3 przygrzewa więc teraz nastąpi przyśpieszenie w ogródku...Fotki Twoje coraz ciekawsze, ;:63 ;:63 widać, że się rozwijasz i w tej dziedzinie ;:303
Majówkowe serdeczności ślę!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolejny bardzo ładny dzień i kolejny spędzony na działeczce.
Korzystając z tego, że rabaty na chwilę obecną uporządkowane, zrobiłam wreszcie porządek w altanie, gdzie przez zimę ktoś narobił bałaganu. Jakieś nowe przydasie się pojawiły, które zebrałam do worków i wyrzuciłam do śmietników. Ten mój ślubny zbiera rozmaite nikomu niepotrzebne śmieci, które ja po prostu upłynniam, a M nawet nie wie, że coś mu zginęło. Takie to było potrzebne. ;:306
Trochę się boję, że się przeziębiłam, jakieś zimne jęzory liżą mnie po plecach i ogólnie coś słabo się czuję. Mam jednak nadzieję, że polopirynka z witaminkami do jutra postawią mnie na nogi. Przecież nie będę siedziała w domu, gdy za oknami takie piękne słoneczko.

Pojedynczo bo pojedynczo, ale i tak cieszą kolejno zakwitające tulipaniki, przybywa kwiatków narcyzom, prymulki kontynuują pokaz i jest na czym oko zawiesić.
Dość gremialnie pokazały się lilie, zaledwie sześć zginęło przez zimę, a jeszcze dosadziłam i już się cieszę na ich cudne kwiaty i aromaty.
Wśród lilii mam jedną albinoskę

Obrazek

Mam nadzieję, że ta jej fanaberia nie wpłynie na kwitnienie.

Asiu - widzisz, jak pierwiosnki mogą zdobić ogródek? ;:303
W dodatku tak się te moje prymulki rozrosły, że jestem zmuszona je ograniczyć. Będę miała do rozdania, więc jeśli chciałabyś wzbogacić swoją kolekcję, to tylko napisz, a będziesz mieć różne kolory. :lol: Teraz już wiem, jakimi barwami kwitną.
Jesteś niezwykle miła w ocenie moich wszystkich podopiecznych, za co serdecznie dziękuję, ;:167 pozdrawiam cieplutko i duuużo słoneczka życzę. ;:3

Obrazek

Obrazek

Soniu - kochana jesteś ;:167 , dziękuję za dobre słowa. Wszak Twój ogródek jest tak pięknie ukwiecony, że zazdrościć mi nie możesz. ;:185
Pomidory dusiły się w mieszkaniu, traciły na urodzie, dlatego właśnie zdecydowaliśmy przewieźć je do tunelu, gdzie rzeczywiście klimat im służy. ;:63
I słońce, i ciepło towarzyszące mi na działce, sprawiają, że z największą przyjemnością tam właśnie spędzam czas. Dziękuję serdecznie i Tobie również życzę takiej pogody. ;:196

Obrazek

Obrazek

Halszko - truskaweczki pieściłam jak niemowlaczka. Nie wyeksmitowałam ich na balkon. Żyły sobie w cieplarnianych warunkach domowych, a gdy podrosły, pojechały na działkę, ale do tunelu i pod dodatkowy namiocik z włókniny. :D Teraz już bez namiotu, ale nadal trzymam je w tunelu i na zewnątrz pójdą dopiero, gdy zagrożenie przymrozkami odejdzie w siną dal.
Wiele wybaczyć to ja mogę Misi, na gołębie jestem wściekła ;:145 , obrywa się za nie eMowi. Dzisiaj ich nawet nie wypuścił na wolność, siedziały i kotłowały się w wolierze. ;:7
Wszystkie życzenia przygarniam z wdzięcznością i odwzajemniam w całości. ;:196

Obrazek

Obrazek

Maryniu - u mnie tylko jedna hosta taka wyrywna, wszystkie pozostałe ledwo kły szczerzą. :)
Jesteś niezwykle miła dla moich fotek, za co gorąco dziękuję ;:167 i śpieszę wyjaśnić, że jeśli jakieś zdjęcie mi się uda, to jest to zwykły przypadek. ;:108
Serdeczności przytulam i odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Już jutro zaczyna się nowy miesiąc. Najpiękniejszy. Niech słoneczko Wam sprzyja, deszczyk w miarę potrzeby, a rabatki niech łaskoczą Wasze zmysły estetyczne. ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepięknie masz Lucynko na swojej działeczce ;:138 Ostatnio zapomniałam zachwycić się tym cudownym jaśniutkim pełnym pierwiosnkiem, jest bajeczny ;:167
Mam nadzieję, że polopirynka pomogła i czujesz się już dobrze. Pewnie spędziłaś dziś też jakiś czas na łonie natury, choć powiem szczerze, ze u mnie dzisiaj był chłodny, aczkolwiek słoneczny dzień.
Twoja lilia albinoska już teraz wygląda jak najpiękniejszy kwiat ;:215

Życzę Ci zdrówka i miłych kolejnych dni majówkowych ;:196
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przepiękną letnią, bo bardzo ciepłą pierwszomajową niedzielę w większości spędziliśmy na działeczce. Rano było słonecznie, ale trochę chłodno, jednak nam to nie przeszkadzało, bo i tak wyprawę na łono zaplanowaliśmy w późniejszych godzinach. Około południa już zrobiło się gorąco. Ponieważ polopiryna postawiła mnie na nogi, nie wytrzymałabym w czterech ścianach i dobrze, bo wygrzałam się na zapas. Trochę zaczynam się niepokoić prognozą pogody na kolejne dni, a zwłaszcza noce, kiedy to mają być nawet dość ostre przymrozki. Jedyna nadzieja w tym, że meteorologowie się mylą.

Nowe kwiatki na działeczce.

ObrazekCzęść pąków magnolii przymrożona.

ObrazekKuklik chilijski.

ObrazekNarcyz wielokwiatowy.

ObrazekTulipan liliokształtny.

Halszko - ten pierwiosnek przyjechał do mnie od Iwonki1. Jest rzeczywiście śliczny. ;:215
A działeczka jest w tym roku wyjątkowo bogata w kolory, co ogromnie mnie cieszy. Kiedy sobie siedzę przed altaną, mam przed oczyma wspaniałe różnobarwne widoczki.. Miło mi, że to zauważyłaś, dziękuję. ;:196
Wydaje mi się, że zdrowie wróciło na swoje miejsce i faktycznie gros dnia spędziłam na działce, gdzie dzisiaj było wyjątkowo ciepło: 23 stopnie w cieniu w najcieplejszym momencie dnia i całkowicie bezwietrznie. ;:138
Jest nadzieja, że albinoska przebarwi swoje listeczki na właściwy kolor. ;:108 Już się zmienia.
Życzenia przytulam z wdzięcznością ;:168 i odwzajemniam w całości. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko pogoda zdradliwa teraz, raz słoneczko, za chwilę zawieje i choroba murowana, ja też pociągająca przez takie rozbieranie się ;:14
Kolorowo i czyściutko u Ciebie ;:167 Też mnie czekają porządki na tarasie, może jutro się uda :)
Cieplutkiej reszty Majówki ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzień flagi nie tylko biało - czerwony, ale też złocisty dzięki cudnym promieniom słoneczka. Cieplutko, pięknie na działeczce ukwieconej wiosennymi kwiatuszkami.

Obrazek

Mam nadzieję, że Wam również słoneczko przygrzewa, kwiatki wesoło mrugają, bzykacze pracowicie zapylają, ptaszęta śpiewają, umilając spędzany w ogródkach czas.

Zakwitły mi tulipany za siatką. Przed kilkoma laty wysiałam tam malutkie cebulki przybyszowe, co rok wykopuję i przenoszę na rabaty wyrośnięte cebulki, a one ciągle jeszcze tam są i właśnie kilka z nich zakwitło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne tulipany na rabatach rozwinęły pąki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na poniższym zdjęciu prezentuję narcyzy wielokwiatowe. Ten na jednej łodyżce zakwita czterem kwiatkami i wcale nie malutkimi. Dzięki temu choć w jednym miejscu jest tylko pięć narcyzów, sprawiają wrażenie dużej kępy. Mam zdjęcie, ale widzę, że niezbyt udane, zrobię nowe i wówczas pokażę te narcyzy w całej okazałości.

Obrazek

ObrazekIwonko1 ;:180

ObrazekLaki

Kasiu100780 - tak się też stało ze mną. Najpierw się spociłam, no to zdjęłam część ubrania, potem zrobiło się chłodno, ale nie chciało mi się ubierać i w ten sposób zafundowałam sobie na szczęście lekkie przeziębienie, które szybciutko pokonałam. ;:303
U mnie musi być czysto, bo mam nadmiar wolnego czasu i spaliłabym się ze wstydu przed zapracowaną sąsiadką, gdyby u niej był porządeczek, a u mnie nie. :lol:
Dziękuję pięknie za dobre życzenie, które przytulam z radością ;:168 ;:167 i odwzajemniam w całości. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypoczywajcie, Kochani, póki słoneczko sprzyja majówkowaniu. ;:4 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”