MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
maxikaz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2022, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ci mi wyżarło pszczoły?! :)

Post »

Hej,

temat trochę mniej "roślinny", ale niewątpliwie związany z ogrodem, a może jest tu ktoś kto się zna na tym temacie...

Od dwóch lat hoduje na balkonie murarki. "Hoduje" to za wielkie słowo, bo miałem zasiedlonych tylko około 30-40 rurek, nigdy nie kupowałem żadnych kokonów, a to co się zalęgło to po prostu pszczoły, które "postanowiły" zamieszkać. Całość służyła mi głównie do obserwacji razem z dzieckiem, jako lekcja przyrody i temat do dyskusji o niej.

Dzisiaj wróciłem do domu i zastałem widok jak na zdjęciu.. Zdziwiłem się, bo nigdy nie widziałem, by coś było zainteresowane domkiem. Balkon jest dość wysoko, więc myślę, że wszelkie "chodzące" stwory odpadają. Zastanawiam się co mogło dokonać tej zuchwałej kradzieży.
Wszystkie rurki co były zasiedlone zostały otwarte i wyjedzone. Część rurek została nawet WYRWANA z hoteliku i leżała na ziemi, a do tego potrzeba już było sporo siły, bo rurki od drugiej strony były przyklejone.
Nic strasznego, ot przyroda i w sumie to tez była dobra lekcja dla dziecka, ale przyznam, że mnie zżera ciekawość co to mogło być?

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Może dzięcioł?
Pozdrawiam! Gienia.
maxikaz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2022, o 09:38

Post »

Właśnie nie wiem.. To jednak miasto i chyba dzięcioła nigdy nie widziałem, ani nie słyszałem w okolicy.
Poza tym, to musiało być coś sporego, z jednak większą siłą, ale również z dość długim i cienkim dziobem, bo niektóre rurki zostały otwarte (ściana komórki murarki była przebita).
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

W mieście też są dzięcioły .I wyżarło Ci wszystkie kokony? ;:145
Pozdrawiam zagiel
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37

Re: Ci mi wyżarło pszczoły?! :)

Post »

maxikaz pisze: 4 cze 2024, o 20:59 Hej,

temat trochę mniej "roślinny", ale niewątpliwie związany z ogrodem, a może jest tu ktoś kto się zna na tym temacie...

Od dwóch lat hoduje na balkonie murarki. "Hoduje" to za wielkie słowo, bo miałem zasiedlonych tylko około 30-40 rurek, nigdy nie kupowałem żadnych kokonów, a to co się zalęgło to po prostu pszczoły, które "postanowiły" zamieszkać. Całość służyła mi głównie do obserwacji razem z dzieckiem, jako lekcja przyrody i temat do dyskusji o niej.

Dzisiaj wróciłem do domu i zastałem widok jak na zdjęciu.. Zdziwiłem się, bo nigdy nie widziałem, by coś było zainteresowane domkiem. Balkon jest dość wysoko, więc myślę, że wszelkie "chodzące" stwory odpadają. Zastanawiam się co mogło dokonać tej zuchwałej kradzieży.
Wszystkie rurki co były zasiedlone zostały otwarte i wyjedzone. Część rurek została nawet WYRWANA z hoteliku i leżała na ziemi, a do tego potrzeba już było sporo siły, bo rurki od drugiej strony były przyklejone.
Nic strasznego, ot przyroda i w sumie to tez była dobra lekcja dla dziecka, ale przyznam, że mnie zżera ciekawość co to mogło być?

Obrazek
U mnie dzięcioł od 2 lat sieje spustoszenie no ale dom przylega do lasu i występuje kilka gatunków dzięciołów.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W mieście sprawcą zniszczeń są raczej krukowate. Na moim balkonie sroki wielokrotnie rozgrzebywały ziemię w skrzynkach kwiatowych. Wrony wydają się mniej odważne i bezczelne.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już pomalutku zbieram trzcinę i rdestowca na przyszły sezon by nie zabrakło ;:215
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Z rdestowcem mam taki problem, że rośnie na prywatnej posesji. W tym roku udało się naciąć trochę "na wydrę". Jednak szykując się do następnego sezonu, będę musiała go mieć nieco więcej. Zastanawiam się, czy nie powinnam zapłacić coś tej pani, u której rośnie. Jeśli tak, to ile?
Pozdrawiam Lucyna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Lucynko, uważam, że ta pani powinna Ci być wdzięczna i to ona powinna Ci zapłacić. Podobno rdestowce muszą być wyeliminowane z naszego środowiska. Chyba, że to fejk :) :)
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani nie wie co ma. Rośnie przy drodze, jednak muszę wejść na prywatną posesje.
Co do usuwania inwazyjnych gatunków/karania za ich posiadanie lub rozmnażanie, jest to niestety martwy przepis. Jakie służby miały by egzekwować takie prawo? Policja ledwo odróżnia krowę od konia, straż leśna interesuje się tylko tym co rośnie do granicy lasu. Inne organy z kolei nie mają uprawnień do prowadzenia postępowań karnych. Jak sam sobie tej kolczurki klapowej człowieku nie wyrwiesz, to będziesz ją miał :roll:
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę powiedzieć że to nie prawda u mnie rósł sobie rdestowiec w kilku miejscach k korzystałem z niego do woli a od dwóch sezonów wycinają na poklep. Ale jeszcze jest sporo miejsc i natnę dla moich ogrodowych i rogatej. Ma ktoś może nożycówkę proszę wiadomość na priw ;:215
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może u Ciebie służby są bardziej świadome.
Jeśli rósł przy drodze, może wycieli go w ramach oczyszczania poboczy. U mnie też robią takie "akcje", że aż wyć się chce. Jadą tępą kosiarką doczepioną do ciągnika i zamiast ciąć to szarpią i zostawiają po sobie "krajobraz po bitwie".
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od września zaczynam łupanie murarki ogrodowej i rogatej ;:215
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytanie początkującego hodowcy :oops: Jak odróżnić kokon rogatej od ogrodowej, jeśli zajmowały ten sam ul?
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucyna na stronie 24 tego wątku są moje zdjęcia kokonów po lewej stronie ogrodowa reszta to rogata nie pomylisz się jak będziesz łupała ;:215
Pozdrawiam zagiel
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”