Ogród zielonej
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
U nas też ochłodzenie (ale bez mrozów) krokusy będą dłużej kwitły, mi też zależy aby cebulki mieć w całym ogrodzie - jeszcze mi trochę do tego brakuje. Ruby Giant śliczny
Irysów żyłkowanych raczej nie mam, ale widziałam je dzisiaj w Gdańsku przy ruchliwej ulicy.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, Majeczka ma niesamowity wiosenny ogród.
Chociaż krokusowo to chyba jej dorównujesz
Też mam ranniki od niej. Cieszę się, że jest ich co roku coraz więcej
Chociaż krokusowo to chyba jej dorównujesz
Też mam ranniki od niej. Cieszę się, że jest ich co roku coraz więcej
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Soniu, przepiękne są Twoje iryski I krokusy!
Plamy widoczne z daleka
.
Soniu, ja już próbowałam z krokusami w róznych doniczkach, głębokich i chryzantemówkach z drenażem i lekką ziemią i klops. Nawet te zupełnie ażurowe koszyczki się nie sprawdziły, ale będę próbować!
Gdzieś przeczytałam, że chcesz podsiać trawnik koniczyną. Coś mi tam świta, że jest jakaś mikrokoniczyna, chyba bez kwiatów, to super, ale zwykłą odradzam. Miałam ją na początku, zakwita na okrągło, jak stokrotki, pszczół i innych owadów mnóstwo, to bardzo się cieszyłam kiedy wyginęła, bo z powodu uczulenia, bałam się chodzić po trawie.
Stokrotki pszczół wcale nie interesują, to je wolę zdecydowanie!
Słońca na niedzielę, Soniu!

Soniu, ja już próbowałam z krokusami w róznych doniczkach, głębokich i chryzantemówkach z drenażem i lekką ziemią i klops. Nawet te zupełnie ażurowe koszyczki się nie sprawdziły, ale będę próbować!

Gdzieś przeczytałam, że chcesz podsiać trawnik koniczyną. Coś mi tam świta, że jest jakaś mikrokoniczyna, chyba bez kwiatów, to super, ale zwykłą odradzam. Miałam ją na początku, zakwita na okrągło, jak stokrotki, pszczół i innych owadów mnóstwo, to bardzo się cieszyłam kiedy wyginęła, bo z powodu uczulenia, bałam się chodzić po trawie.
Stokrotki pszczół wcale nie interesują, to je wolę zdecydowanie!

Słońca na niedzielę, Soniu!

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
No waw, waw dla takich imponującej ilości krokusów.
Przepiękne.
I ciemierniki i narcyzki, żonkile, hiacynty to cudna kolorowa i bardzo bogata już ta twoja wiosna Soniu. Cudny czas przed nami.
Ppzylaszczki już kwitną. i te niskie iryski. No pięknie . Ale masz ich dużo. A ja mam jednego błękitnego. One ci się tak rozmnożyły ?
Czy tak dużo ich posadziłaś ?
Pozdrawiam serdecznie
Przepiękne.
I ciemierniki i narcyzki, żonkile, hiacynty to cudna kolorowa i bardzo bogata już ta twoja wiosna Soniu. Cudny czas przed nami.
Ppzylaszczki już kwitną. i te niskie iryski. No pięknie . Ale masz ich dużo. A ja mam jednego błękitnego. One ci się tak rozmnożyły ?
Czy tak dużo ich posadziłaś ?
Pozdrawiam serdecznie

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Weekend z dzieciakami i chyba granie w piłkę mi zaszkodziło,
bo jakiegoś wirusa złapałam.
Reniu dziękuję.
Większość drobnocebulowych przekwitła, narcyzy strajkują, czyli już niewiele się dzieje na rabatach.
Olu drobiazgi cebulowe cieszą, ale już po kolorach.
Irysy są ciekawsze od krokusów, bo brak słońca nie przeszkadza im w kwitnieniu.
Gosiu Majka ma łany wiosennych kwiatów wśród bylin.
U siebie raczej pod krzewami sadzę, żeby gryzonie miały gorszy dostęp.
Martuś smutno, że drobnocebulowe źle się mają na Twoich rabatach, za to masz cudne narcyzy.
Kupiłam mikrokoniczynę białą. Posieję po nadchodzącym mroźnym weekendzie. M będzie kosił częściej. Może trochę poprawi wygląd murawy i dzieciaki nie będą siana wnosić do domu.
Stokrotki chyba nie lubią piasków, u siostry prawie wyginęły przez ostatnie lata. Też ma słabą glebę w ogrodzie.

Reniu dziękuję.

Olu drobiazgi cebulowe cieszą, ale już po kolorach.

Gosiu Majka ma łany wiosennych kwiatów wśród bylin.

Martuś smutno, że drobnocebulowe źle się mają na Twoich rabatach, za to masz cudne narcyzy.

Kupiłam mikrokoniczynę białą. Posieję po nadchodzącym mroźnym weekendzie. M będzie kosił częściej. Może trochę poprawi wygląd murawy i dzieciaki nie będą siana wnosić do domu.
Stokrotki chyba nie lubią piasków, u siostry prawie wyginęły przez ostatnie lata. Też ma słabą glebę w ogrodzie.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U Ciebie Soniu
same ładne niebieskości no i ciemierniki pełne.
Czy jeżówki już się pokazują ?U mnie do końca ub.tygodnia- nic.Trochę mnie to niepokoi bo latem trochę posadziłam.Jest nadzieja,że jutro poprawi się pogoda!Oby!

Czy jeżówki już się pokazują ?U mnie do końca ub.tygodnia- nic.Trochę mnie to niepokoi bo latem trochę posadziłam.Jest nadzieja,że jutro poprawi się pogoda!Oby!

- marta64
Soniu, jakie jeszcze kolorowe Twoje ciemierniki
. Moje już w większości zzieleniały, a taki biały pełny, wcale się nie pokazał
. Bordowy odmianowy też wybył. Najtrwalsze są siewki, nawet jak jakaś wypadnie, to inna zakwitnie.
Zmałpowałam od Ciebie
, szafirki w doniczce na tarasie
, chociaż szwendają się wszędzie po ogrodzie. Teraz jeszcze spodobały mi się Twoje utemperowane śnieżniki.
Dużo zdrówka, Soniu.

Zmałpowałam od Ciebie

Dużo zdrówka, Soniu.

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
Soniu, wpadłam do Ciebie po sznureczku z innych wątków i uroda Twojego ogrodu zatrzymała mnie na długo! Jakże pięknie tworzysz swój świat, imponuje i przestrzeń, i rozmach, i ogrom pracy którą widać w każdym kątku. Ale najważniejsze (jak dla mnie) jest to, że w Twoim ogrodzie widać sens, zamysł i duszę - mam wrażenie, że widać Ciebie.
Będę się od Ciebie uczyła, pozwól - zwłaszcza jeżówek, które uwielbiam, bardzo bez wzajemności (ale po lekturze Twojego wątku spróbuję jeszcze raz!), ale też tych fantastycznych detali - drobnocebulowe pod krzaki, genialne!, jakie sprawiają, że ogród staje się nie tylko piękny, ale charakterny i wyjątkowy.
Będę się od Ciebie uczyła, pozwól - zwłaszcza jeżówek, które uwielbiam, bardzo bez wzajemności (ale po lekturze Twojego wątku spróbuję jeszcze raz!), ale też tych fantastycznych detali - drobnocebulowe pod krzaki, genialne!, jakie sprawiają, że ogród staje się nie tylko piękny, ale charakterny i wyjątkowy.
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Piękne te niebieskości! Tyle ich pokazałaś, a przecież jest tego koloru zdecydowanie mniej niż innych na kwiatach.
Też niepokoję się o jeżówki, bo moje najzwyklejsze już mają pierwsze listki, a te od Ciebie jeszcze nie wyszły.
Też niepokoję się o jeżówki, bo moje najzwyklejsze już mają pierwsze listki, a te od Ciebie jeszcze nie wyszły.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję za zaglądanie i dobre słowo.
Piękny, słoneczny dzień, więc w południe wyszłam trochę poprzycinać gałązki świerków serbskich, bo coraz bliżej płotu.
Maryniu jeżówki pokazują się tylko na rabatach od rana nasłonecznionych.
Niebieskości rosnące w lekkim w cieniu jeszcze się pokazały.
Ciemierniki marniutkie, większość pąków przemarzła.
Martuś ciemiernikami się nie nacieszyłam. Ice N, Roses Red otworzył 2 kwiatki,
a co roku miał ponad 20.
Szafirki w donicach najbezpieczniejsze. Przez 12 lat gryzonie ich nie ruszały. W ubiegłym roku pożarły ponad 50 posadzonych właśnie z doniczek do gruntu.
Ewelinko miło Cię powitać.
Jesteś świetną obserwatorką.
Moje lekkie sfiksowanie na uładzone rabaty nie zawsze wygrywa, więc trochę chaosu wprowadzam do ogrodu.
Sadzenie cebulowych pod krzewami i w donicach, to konieczność. Gryzonie upodobały sobie mój ogród.
Na jeżówki nie mam patentu, ale od kiedy odmładzam radykalnie, zdecydowanie lepiej kwitną. Niestety jedne mnożą się i niezawodnie kwitną od lat, a inne po jednym sezonie wypadają.
Florianie zanim jeżówki się dobrze ukorzenią, to minie trochę czasu. Mam nadzieję, że tak będzie.
Kolejne niebieskości i fiolety rosnące w lekkim cieniu.

Jeszcze trochę ciemierników.

Śliwa wiśniowa Pissardii świetnie buduje koronę.

Narcyzy tylko w doniczkach.

Prymulki

Wszystkie chryzantemy przeżyły zimę.

Jeszcze kilka drobiazgów.

Będę mieć jutro co okrywać, hosty i lilie na wierzchu.

Piękny, słoneczny dzień, więc w południe wyszłam trochę poprzycinać gałązki świerków serbskich, bo coraz bliżej płotu.

Maryniu jeżówki pokazują się tylko na rabatach od rana nasłonecznionych.
Niebieskości rosnące w lekkim w cieniu jeszcze się pokazały.
Ciemierniki marniutkie, większość pąków przemarzła.
Martuś ciemiernikami się nie nacieszyłam. Ice N, Roses Red otworzył 2 kwiatki,

Szafirki w donicach najbezpieczniejsze. Przez 12 lat gryzonie ich nie ruszały. W ubiegłym roku pożarły ponad 50 posadzonych właśnie z doniczek do gruntu.
Ewelinko miło Cię powitać.

Sadzenie cebulowych pod krzewami i w donicach, to konieczność. Gryzonie upodobały sobie mój ogród.

Na jeżówki nie mam patentu, ale od kiedy odmładzam radykalnie, zdecydowanie lepiej kwitną. Niestety jedne mnożą się i niezawodnie kwitną od lat, a inne po jednym sezonie wypadają.
Florianie zanim jeżówki się dobrze ukorzenią, to minie trochę czasu. Mam nadzieję, że tak będzie.

Kolejne niebieskości i fiolety rosnące w lekkim cieniu.

Jeszcze trochę ciemierników.

Śliwa wiśniowa Pissardii świetnie buduje koronę.

Narcyzy tylko w doniczkach.

Prymulki

Wszystkie chryzantemy przeżyły zimę.

Jeszcze kilka drobiazgów.

Będę mieć jutro co okrywać, hosty i lilie na wierzchu.

- marta64
Soniu, przepiękna siewka ciemiernika!
Narcyzy śliczne
i w donicy łatwo schowasz przed mrozem
to długo będą cieszyć!
Co to będzie z tymi w ogrodzie, zobaczymy za tydzień! Jest jeszcze czas na sianie jednorocznych, to jak mrozisko skosi byliny, sypnę w ogród zapasy nasionek!
Pięknego dnia, Soniu!

Co to będzie z tymi w ogrodzie, zobaczymy za tydzień! Jest jeszcze czas na sianie jednorocznych, to jak mrozisko skosi byliny, sypnę w ogród zapasy nasionek!

Pięknego dnia, Soniu!

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3