Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie kretów nie było i na razie nie ma (tfu,tfu..),
ale zrobiłam takie oczy ;:154 gdy parę dni temu zauważyłam
otwory w ziemi! Chyba sąsiad poczęstował nas nornicami... :lol:
Już zdobyłam tabletki naftaliny i zaaplikowałam intruzom. :evil:
Jakie będą efekty zobaczymy ?
Kulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2007, o 11:02

Post »

Amlos moje krety gdy je wiele lat temu częstowałam naftaliną spokojnie ją wykopywały, czy nornicom to będzie przeszkadzało - nie wiem, ale i jedno i drugie zwierzątko jest przecież wrażliwe na zapach - może na nornice to dobry pomysł. Daj znać jakie masz efekty to może i ja też swoje nornice poczęstuję.
Pozdrawiam serdecznie kulka
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kuleczko - sama jestem ciekawa wyniku tego eksperymentu. . . :o
Zdam oczywiście za jakiś czas relację z tej "eksmisji" i dowiemy się
czy metoda odkryta przez Stokrotkę zdała egzamin. :lol:
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jak na krety, ale na nornice i karczowniki naftalina nie działa. Wypróbowałam wszystkie sposoby, o jakich usłyszałam, z włosami ludzkimi włącznie. Jeszcze nie próbowałam ze zwierzęcymi (psy, koty), ale obawiam się, ze też nic to nie da :(
Nie mogę się doczekać, kiedy sąsiad zacznie kosić trawę, bo wtedy mam spokój z tymi potworkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ostatni jak byłam na zakupach u ogrodnika dowiedziałam sie ze odstrasza je silny zapach świeżej pokrojonej miety lub bazylii kroi się i wrzuca do kopczyków .Osoba ta powiedziała że o 3 lat nie ma żadnego krecika w tym roku spróbuje tak zrobić ,czosnek jest też ok. :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Kulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2007, o 11:02

Post »

Grażynko przecież korzenie mięty też pachną - a u mnie krecikowi ten zapach nie przeszkadza i zdarzają się kopczyki - może mój jest wyjątkowy :D
Z tego co ostatnio przeczytałam na jednym z for - dobry jest czosnek, dlatego w najbliższych dniach podjadę do centrum ogrodniczego i kupię czosnek południowy - jest to niska bylinka 20-30 cm i ma być rzekomo skuteczna i na kreciki i na nornice.
Pozdrawiam serdecznie kulka
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Witajcie :) Muszę się pochwalić, że dzisiaj uśmiercony został 1 kret :D Lubię zwierzatka ale te doprowadziły mnie do szału :twisted: :twisted: Pierwszy raz mam krety na działce i od jesieni walczę z nimi i nic nie pomaga. W ogrodzi mam księżycowy krajobraz, moi sąsiedzi również. Wymieniamy się informacjami gdzie pojawiły się nowe śmiercionośne łapki. Wiem to straszne ale co prawo buszu, tylko one górą :evil: Ukłony.
Pozdrowionka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Dziś sprawdzałem. U mnie na razie spokój z kretami. Mam też rozłożone trutki na myszy i nornice. Nic nie zjedzone. Na łapki na myszy też nic w altance się nie złapało.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izo dziwię się, że u Ciebie krety są takie wrażliwe na hałas kosiarki.
Niedawno jechałam drogą dwupasmową, przedzieloną pasem trawy.
Nie chciałam wierzyć, ale między dwoma bardzo ruchliwymi pasami jezdni, na kawalątku trawnika, był kopiec obok kopca.
Może te uliczne krety mają stopery, albo są głuche. :( :( :(

Wczoraj zaczęłam obcinać suche badyle bylin.
Okazało się, że nornik lub nornica zeżarły: korzenie dzwonka karpackiego, dzwonka brzoskwiniolistnego, wiesiołka i sasanki. Tyle na razie, a co więcej okaże się później.
Zatrute ziarno też jedzą, ale widocznie im nie szkodzi. :twisted:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilu, ja nie mam i nie miałam kretów. U mnie kosiarka wypłoszyła nornice i karczowniki. To chyba nie chodzi o hałas, tylko o jakieś szczególne wibracje, które wywołują określone drgania ziemi. Te paskudy wyniosły się kiedy sąsiad zmienił kosiarkę. Poprzednia widocznie nie wywoływała dość silnych drgań, a ta nowa owszem :D
Ponadto wiem, że moje szkodniki miały gniazda pod antypkami, które rosną przy samym płocie, a sąsiad kosił też przy płocie, tylko z drugiej strony ;)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, a może podasz producenta tej kosiarki, bo ja już nie mam siły do szkodników na mojej działce, postawię niech warczy i wibruje. :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilu, mogę spytać :lol: Tylko muszę Cię też zmartwić. Te potwory wróciły, choć nie wiem kiedy. Widziałam parę śladów i tu i ówdzie noga mi się zapadła na podziemnym korytarzu. Szkód żadnych nie zauważyłam. Nie mogę się jednak doczekać, kiedy sąsiad zacznie kosić, bo jestem przekonana, ze wtedy się wyniosą . O czym poinformuję Forumowiczów ;)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszłam dzisiaj spacerkiem przez ogród i trochę się zdziwiłam.
Zawsze, o tej porze roku, trawnik wyglądał jak pobojowisko. Jednego roku, na kilkunastu arach trawnika naliczyłam dobrze powyżej stu kopców (nie skończyłam liczyć, bo mi się znudziło).
W tym roku nie stosowałam żadnych odstraszaczy, pułapek, świec, nic przeciwko kretom, bo po zeszłorocznej działalności pędraków, trawnik i tak trzeba zregenerować.
Co mnie zdziwiło, to niewielka ilość krecich kopców (u sąsiada za płotem - normalna ilość, czyli dużo).
Zaczęłam się zastanawiać dlaczego kret ominął mój trawnik, a właściwie nie ominął, zrobił kilka kopców w różnych miejscach, i na tym poprzestał.
Nasunął mi się taki wniosek.
Jesienią trawnik był polewany basudinem w celu uśmiercenia pędraków. Jeżeli preparat zadziałał, a powinien, to znaczy, że pędraki powinny wyginąć. Jeżeli nie było żarełka, pędraków, to kret nie miał czego szukać, i sobie poszedł.
Mój wniosek, zamiast zastanawiać się czym odstraszyć krety, może trzeba myśleć, jak go nie przyciągać? :(
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam wszystkich "kretowiczów". Dumna byłam,że nie mam tych zwierzątek u siebie -przez kilka lat.Wszystkim wkoło wmawiałam,że to przez dużą ilość sianych i sadzonych aksamitek. I co ? Muszę teraz wszystko "odszczekać". Byłam dzisiaj zobaczyć działkę po zimie i rozpocząć sezon. Jakie było moje zdziwienie,gdy zobaczyłam piękne trzy kopczyki !!!! Na razie w miejscu niedaleko płotu,gdzie była rabata z aksamitkami i jeszcze sterczą tam badyle. !! Nie wiem co będzie dalej,bo czytam,że podobne kopce robią też inne bardziej szkodliwe zwierzątka - nie znam się.Muszę się temu dokładniej przyjrzeć.
Co do pozostałych metod proponowanych,to:koleżanka ma duży ogród ok1 ha i tam mieszka.Ma 5 psów,ktore nie są zamknięte i kreciki się ich nie boją.Ja mam na działce koty - niestety też jak widać nie pomogły - nawet myszki były w altanie.
No cóż - trzeba walczyć dalej !!!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Proponuję świece dymne na początek. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”