Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Re: Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Ile już lat je uprawiasz?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przez pierwsze 10 lat było sadzenie i selekcja wszystkiego co wpadło w ręce.To co zostało było w formie krzaczastej.Szpaler ma 8-10 lat. Obecnie robię szpaler z białej.W sumie porzeczki uprawiam ponad 30 lat.
-- 26 paź 2016, o 08:24 --
Przez pierwsze 10 lat było sadzenie i selekcja wszystkiego co wpadło w ręce.To co zostało było w formie krzaczastej.Szpaler ma 8-10 lat. Obecnie robię szpaler z białej.
-- 26 paź 2016, o 08:24 --
Przez pierwsze 10 lat było sadzenie i selekcja wszystkiego co wpadło w ręce.To co zostało było w formie krzaczastej.Szpaler ma 8-10 lat. Obecnie robię szpaler z białej.
-
Teoretycznie tak, ale zależy to od zasobności gleby, jej wilgotności, przebiegu pogody w zimie. Jeśli będzie w miarę ciepło, to krzew nie wejdzie w całkowitą hibernację i będzie sobie powolutku żył, co wpłynie na lepsze ukorzenienie. Mogłeś rozdzielić ten krzaczek na dwa: jeden to ten gruby , rozgałęziony pęd i drugi- cała reszta.
-
Możesz wytłumaczyć jaśniej? Początkujący ogrodnik może mieć problem ze znalezieniem "oczka skierowanego ku dołowi" .
Na tej fotce
http://www.fotosik.pl/zdjecie/59e540988424a4e0
lewy górny pęd patrząc pd góry ma najpierw pąk wierzchołkowy skierowane ku górze, a potem niżej ma oczko skierowane ku dołowi. Następnie znowu jest oczko skierowane ku górze, a potem niżej ma oczko skierowane ku dołowi.
Ciecie należy zrobić 1 centymetr nad tym właśnie oczkiem skierowanym ku dołowi. Bliżej oczka ma być ostra część sekatora. Po cięciu ranę można zabezpieczyć pastą ze środkiem grzybobójczym.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/59e540988424a4e0
lewy górny pęd patrząc pd góry ma najpierw pąk wierzchołkowy skierowane ku górze, a potem niżej ma oczko skierowane ku dołowi. Następnie znowu jest oczko skierowane ku górze, a potem niżej ma oczko skierowane ku dołowi.
Ciecie należy zrobić 1 centymetr nad tym właśnie oczkiem skierowanym ku dołowi. Bliżej oczka ma być ostra część sekatora. Po cięciu ranę można zabezpieczyć pastą ze środkiem grzybobójczym.
-
Teraz wiadomo, bo w literaturze częściej jest spotykane określenie "do wnętrza" i "na zewnątrz". ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zajrzałem do mojej literatury.
Jadwiga Kluczyńska, Porzeczki, PWRiL 1973.
W akapicie "Cięcie po posadzeniu":
"Wszystkie pędy ... przycina się krótko na wysokości 2-3 pąków od ziemi. Tak przeprowadzone cięcie sprzyja lepszemu przyjęciu się świeżo posadzonego krzewu. Wycina się całkowicie pędy płożące się."
Jadwiga Kluczyńska, Porzeczki, PWRiL 1973.
W akapicie "Cięcie po posadzeniu":
"Wszystkie pędy ... przycina się krótko na wysokości 2-3 pąków od ziemi. Tak przeprowadzone cięcie sprzyja lepszemu przyjęciu się świeżo posadzonego krzewu. Wycina się całkowicie pędy płożące się."
-
Nie ma nic o oczkach "skierowanych do dołu".
Poza tym nie ma też nic o wieku sadzonych krzewów. Jeżeli to jednoroczne sadzonki , to można tak robić w celu leprzego rozkrzewienia.
Siła cięcia pędów po posadzeniu jest zależna od wielkości i zdrowotności systemu korzeniowego (uszkodzony czy nie), terminu sadzenia (wiosna , jesień), wilgotności gleby (możliwość podlewania lub jego brak), sposób prowadzenia uprawy (szpaler czy krzew).Trudno doradzać nie wiedząc jakie warunki i przyszłe "chciejstwa" ma właściciel krzaczka.W tym konkretnym przypadku mocne przycięcie po posadzeniu spowoduje nadmierne rozkrzewienie i osłabienie krzewu. Moja opcja to całkowite wycięcie najsłabszych pędów i pozostawienie 4-5 najsilniejszych.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Siła cięcia pędów po posadzeniu jest zależna od wielkości i zdrowotności systemu korzeniowego (uszkodzony czy nie), terminu sadzenia (wiosna , jesień), wilgotności gleby (możliwość podlewania lub jego brak), sposób prowadzenia uprawy (szpaler czy krzew).Trudno doradzać nie wiedząc jakie warunki i przyszłe "chciejstwa" ma właściciel krzaczka.W tym konkretnym przypadku mocne przycięcie po posadzeniu spowoduje nadmierne rozkrzewienie i osłabienie krzewu. Moja opcja to całkowite wycięcie najsłabszych pędów i pozostawienie 4-5 najsilniejszych.
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za zainteresowanie.
Porzeczka będzie prowadzona w formie krzaka, z podlewaniem nie ma problemu. System korzeniowy wyglądał solidnie.
Też myślę wyciąć te najcieńsze pędy a pozostałe przyciąć czy zostawić?
Porzeczka będzie prowadzona w formie krzaka, z podlewaniem nie ma problemu. System korzeniowy wyglądał solidnie.
Też myślę wyciąć te najcieńsze pędy a pozostałe przyciąć czy zostawić?
-
Możesz przyciąć o 1/3 jak radził Dziadek, ale dopiero wiosną, po minięciu mrozów.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Wiosną zamierzam kupić kilka krzaków porzeczek i agrestu szczepionych na pniu, w jakich odstępach należy je sadzić?
Pozdrawiam Zenek
Co jeden metr.
- Baschka
- 50p
- Od: 18 lis 2016, o 23:05
Ciecie porzeczki czarnej
Na działce którą kupiłam w zeszłym roku jest kilka krzaków czerwonej porzeczki. Krzaki stare ponad 10 letnie, ale dość dobrze owocujące. Za podpowiedzią sąsiadów działkowych jesienią poprzycinałam krzewy, ale zrobiłam to bez zupełnie bez znajomości tematu. Zupełnie nie miałam pojęcia o tym, że trzeba zwracać uwagę nad którym oczkiem, że oczko powinno być skierowane na zewnątrz, lub o tym że trzeba wycinać pędy ze środka. Ot po prostu złapałam sekator i cięłam. Wycinałam suche pędy, a pozostałe skracałam kierując się tym by krzewy nie przeszkadzały przy porządkach na działce. Teraz zastanawiam się czy powinnam poprawić cięcie na wiosnę? Czy może zostawić krzewy w spokoju i dać im odetchnąć?
Pozdrawiam, Baśka