Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można takich laseczek nawozowych używać ale są one wolno działające i trzeba wkładać po bokach doniczki by nie popalić korzeni, lepsze zdecydowanie są nawozy płynne. :D
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Dzięki Niusia, faktycznie jest na czym oko zawiesić, ale zdjęcia nie pokazują całego jego piękna :D
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Ci, Przemo - bardzo mi pomogłeś :) Hipkowi chyba też, bo po podlaniu nawozem dla roślin kwitnących w ciągu paru godzin zaczął rozchylać pąk:

Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dambolla-proponuję obejrzyj korzenie delikatnie wyjmując z doniczki,czy nie są zgnite.
Cebule kupione w doniczce lepiej od razu pomoczyć w środku przeciwgrzybiczym i wsadzić do nowej ziemi,ja tak zawsze robie ,bo mialam nauczke jak tego nie zrobilam 1 raz-pąk kwiatowy usechł, a cebula omal nie zgniła :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Hipeastrum

Post »

Witam serdecznie!!!
Ależ piękne okazy można tu podejrzeć ;:87
U mnie w tym roku nie wszystkie Hipki będą kwitły:

Obrazek

Kwitnąć będzie Red Lion

Obrazek

A aktualnie, w pełni Aphrodite :?:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ;:100
Reposit-09

Post »

Piękna... choć moja Afrodyta jest biało-różowa :)
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

T :lol: a pokazana to Minerva,Afrodyta jest biało-różowa , pełna. Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Laurelin a jak myślisz dlaczego te na 1 zdjęciu u Ciebie nie kwitną? Bo ja mam tylko jednego i tez nie kwitnie.Ma bardzo długie liście.I ciągle zaglądam mu tam w srodek czy coś wychodzi..ale nic :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Witam,

kolejny Hipek u mnie przekwitł i kolejny jest w trakcie kwitnienia. Nietety wcześniej nie miałam czasu aby wrzucic fotki, ale już nadrabiam zaległości.
Jest to Appleblossom.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jutro wkleję zdjęcia tego, który kwitnie obecnie, zrobię jeszcze kilka fotek i będzie co oglądać. Na razie nie zdradzę żadnego szczegółu - niech będzie niespodzianka ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Hipeastrum

Post »

Nemezja!
Specjalistą nie jestem, ale co wiem to powiem.
Te dwa hipeastra nie kwitnące to chyba Minerva, albo Mambo, a może Amorette lub Jaguar ;:24 - kwiaty podobne do tego, które aktualnie u mnie kwitnie.
Otrzymałem je w zeszłym roku w prezencie, a że było trochę perturbacji u mnie w zeszłym roku, to bardzo późno były posadzone. Kwitły w drugiej połowie kwietnia.
I tu jest chyba pies pogrzebany. ;:201 Uważam, że miały za mało czasu, aby zgromadzić substancje zapasowe na wytworzenie kwiatów.
Po kwitnięciu, zostały wystawione na balkon - gdzie przebywały tak gdzieś do września. Później wylądowały w piwnicy - jeszcze z zielonymi listkami. cały okres spoczynku bez podlewania.
Po trzech miesiącach spoczynku (październik, listopad, grudzień) wróciły do domku i dostały nową ziemię.
No i po ośmiu tygodniach jedno kwitnie, drugie na dniach - a oba mają po dwa pędy kwiatostanowe. :heja :tan :heja
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Moja roslina nie miała spoczynku :oops: .Spedziła czas od wiosny po jesień w ogrodzie, a potem az do teraz stoi sobie na parapecie.I pewni to jest przyczyna.Cały czas była normalnie podlewana.No cóż, człowiek uczy sie na błędach.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A to mój hipcio, już niedługo będzie w pełnej krasie :P

Obrazek
Reposit-09

Post »

Lucynko, mój 'Appleblossom' też niedługo zakwitnie :D Tak wyglądał przedwczoraj (1), wczoraj (2) i dziś (3 i 4):

1. Obrazek 2. Obrazek 3. Obrazek 4. Obrazek

A tutaj z cebulki nieśmiało wygląda pąk kwiatowy odmiany 'Elvas':

Obrazek
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne hipcie :D One nas chyba zaczarowały i .... mamy słabość do nich. A oto moje obecnie kwitnące i rozkwitające :
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Ten ostatni z pąkiem to biały hipek, wypuścił pąka i małe listeczki a cebula w ogóle się nie ukorzenia - co jest tego przyczyną :?: Natomiast druga fotka to czerwony, cebula dobrze ukorzeniona, piękne ogromne duże liście natomiast nie wypuszcza pąka kwiatowego. Dodam, że obie ceuble wsadzone tego samego dnia i zakupione w tym samym sklepie.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Witajcie ! Dawno mnie tu nie było bo siedzę na działce. Nie chce się autorytatywnie wypowiadać bo moje 30 hipków zakwitło tylko dzięki niezwykłej uprzejmości i cierpliwości Przema w odpowiedziach na różne głupie pytania. Dzięki serdeczne Przemo. ;:25 . Czy one przypadkiem nie mają za sucho ? U mnie ziemia była zawsze wilgotna i efekty były takie jak pokazywałam wcześniej na fotkach. Zakwitły wszystkie. Niektóre miały nawet po trzy pędy i kilkanaście kwiatów. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Marysia :lol: :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”