Hippeastrum(zwartnica) cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dambolla-proponuję obejrzyj korzenie delikatnie wyjmując z doniczki,czy nie są zgnite.
Cebule kupione w doniczce lepiej od razu pomoczyć w środku przeciwgrzybiczym i wsadzić do nowej ziemi,ja tak zawsze robie ,bo mialam nauczke jak tego nie zrobilam 1 raz-pąk kwiatowy usechł, a cebula omal nie zgniła
Cebule kupione w doniczce lepiej od razu pomoczyć w środku przeciwgrzybiczym i wsadzić do nowej ziemi,ja tak zawsze robie ,bo mialam nauczke jak tego nie zrobilam 1 raz-pąk kwiatowy usechł, a cebula omal nie zgniła

Hipeastrum
Witam serdecznie!!!
Ależ piękne okazy można tu podejrzeć
U mnie w tym roku nie wszystkie Hipki będą kwitły:

Kwitnąć będzie Red Lion

A aktualnie, w pełni Aphrodite

Ależ piękne okazy można tu podejrzeć

U mnie w tym roku nie wszystkie Hipki będą kwitły:

Kwitnąć będzie Red Lion

A aktualnie, w pełni Aphrodite

Pozdrawiam 

-
Witam,
kolejny Hipek u mnie przekwitł i kolejny jest w trakcie kwitnienia. Nietety wcześniej nie miałam czasu aby wrzucic fotki, ale już nadrabiam zaległości.
Jest to Appleblossom.

Jutro wkleję zdjęcia tego, który kwitnie obecnie, zrobię jeszcze kilka fotek i będzie co oglądać. Na razie nie zdradzę żadnego szczegółu - niech będzie niespodzianka ;)
kolejny Hipek u mnie przekwitł i kolejny jest w trakcie kwitnienia. Nietety wcześniej nie miałam czasu aby wrzucic fotki, ale już nadrabiam zaległości.
Jest to Appleblossom.

Jutro wkleję zdjęcia tego, który kwitnie obecnie, zrobię jeszcze kilka fotek i będzie co oglądać. Na razie nie zdradzę żadnego szczegółu - niech będzie niespodzianka ;)
Hipeastrum
Nemezja!
Specjalistą nie jestem, ale co wiem to powiem.
Te dwa hipeastra nie kwitnące to chyba Minerva, albo Mambo, a może Amorette lub Jaguar
- kwiaty podobne do tego, które aktualnie u mnie kwitnie.
Otrzymałem je w zeszłym roku w prezencie, a że było trochę perturbacji u mnie w zeszłym roku, to bardzo późno były posadzone. Kwitły w drugiej połowie kwietnia.
I tu jest chyba pies pogrzebany.
Uważam, że miały za mało czasu, aby zgromadzić substancje zapasowe na wytworzenie kwiatów.
Po kwitnięciu, zostały wystawione na balkon - gdzie przebywały tak gdzieś do września. Później wylądowały w piwnicy - jeszcze z zielonymi listkami. cały okres spoczynku bez podlewania.
Po trzech miesiącach spoczynku (październik, listopad, grudzień) wróciły do domku i dostały nową ziemię.
No i po ośmiu tygodniach jedno kwitnie, drugie na dniach - a oba mają po dwa pędy kwiatostanowe.

Specjalistą nie jestem, ale co wiem to powiem.
Te dwa hipeastra nie kwitnące to chyba Minerva, albo Mambo, a może Amorette lub Jaguar

Otrzymałem je w zeszłym roku w prezencie, a że było trochę perturbacji u mnie w zeszłym roku, to bardzo późno były posadzone. Kwitły w drugiej połowie kwietnia.
I tu jest chyba pies pogrzebany.

Po kwitnięciu, zostały wystawione na balkon - gdzie przebywały tak gdzieś do września. Później wylądowały w piwnicy - jeszcze z zielonymi listkami. cały okres spoczynku bez podlewania.
Po trzech miesiącach spoczynku (październik, listopad, grudzień) wróciły do domku i dostały nową ziemię.
No i po ośmiu tygodniach jedno kwitnie, drugie na dniach - a oba mają po dwa pędy kwiatostanowe.

Pozdrawiam 

-
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne hipcie
One nas chyba zaczarowały i .... mamy słabość do nich. A oto moje obecnie kwitnące i rozkwitające :

Ten ostatni z pąkiem to biały hipek, wypuścił pąka i małe listeczki a cebula w ogóle się nie ukorzenia - co jest tego przyczyną
Natomiast druga fotka to czerwony, cebula dobrze ukorzeniona, piękne ogromne duże liście natomiast nie wypuszcza pąka kwiatowego. Dodam, że obie ceuble wsadzone tego samego dnia i zakupione w tym samym sklepie.

Ten ostatni z pąkiem to biały hipek, wypuścił pąka i małe listeczki a cebula w ogóle się nie ukorzenia - co jest tego przyczyną

Witajcie ! Dawno mnie tu nie było bo siedzę na działce. Nie chce się autorytatywnie wypowiadać bo moje 30 hipków zakwitło tylko dzięki niezwykłej uprzejmości i cierpliwości Przema w odpowiedziach na różne głupie pytania. Dzięki serdeczne Przemo. ;:25 . Czy one przypadkiem nie mają za sucho ? U mnie ziemia była zawsze wilgotna i efekty były takie jak pokazywałam wcześniej na fotkach. Zakwitły wszystkie. Niektóre miały nawet po trzy pędy i kilkanaście kwiatów. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Marysia