![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zioła na działce cz. 1
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Wiesz co ja bym po prostu powykopywał te mrowiska. Trudno mi to dokładnie opisać nie widząć jak wyglądają te kopczyki. A może wszystko jest pod ziemią? Jak duży lubczyk? Mając małe niewielkie mrowiska, które ewidentnie wychodzą na górę już kilka razy w te sposób usunąłem. Trzeba tylko uważać na roślnę ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kopczyków nie ma na wierzchu,raczej w środku i to niewielkie.Ich bytność objawia się tym,że dookoła rośliny robi się taka szparka,a ziemia jest taka jakby przerobiona przez mrówy..jak nacisnę to jest wyraźnie miękko,tak jakby pod spodem była wolna przestrzeńMarek-BB pisze:Wiesz co ja bym po prostu powykopywał te mrowiska. Trudno mi to dokładnie opisać nie widząć jak wyglądają te kopczyki. A może wszystko jest pod ziemią? Jak duży lubczyk? Mając małe niewielkie mrowiska, które ewidentnie wychodzą na górę już kilka razy w te sposób usunąłem. Trzeba tylko uważać na roślnę
- BassBecia
- 100p
- Od: 15 maja 2012, o 19:26
W zeszłym roku miałam mrówki w donicy z daturą. Za namową w ogrodniczym, kupiłam preparat w postaci ziarnistej posypki-rozsypuje się to na ścieżkach mrówek i one to zbierają jako karmę i noszą do gniazda-takie trucie od wewnątrz. U mnie zadziałało. Nie pamiętam tylko jak to się nazywało ![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Proszek na mrówki - używam to od lat ograniczając populację tych pożytecznych acz uciążliwych w nadmiarze stworzonek .BassBecia pisze:.. Nie pamiętam tylko jak to się nazywało
Wacek
- danutka66
- 500p
Do czego ją wykorzystujesz?WacekJ pisze:A u mnie bukwica wielkokwiatowa !
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
Jeszcze nie wiem do czego - ktoś ma jakiś pomysł ? Kupiłem sadzonki przez pomyłkę - u nas bukwicą nazywają miodownik melisowaty - ale bukwicę lekarską też mam a nalewkę wykorzystuję na nieżyt żołądka .
Mój mały zielnik
![Obrazek](http://images42.fotosik.pl/476/94809a8ecf74ea7cm.jpg)
Polowanie na ślimaki z latarką zakończone,to na pewno sprawcy dziur na mojej bazylii.Ma ktoś pomysł na nie bez użycia chemii?Nie mam ochoty ich szukać co wieczór-paskudztwa,ale jedyna znana mi naturalna metoda.
![Obrazek](http://images42.fotosik.pl/476/94809a8ecf74ea7cm.jpg)
Polowanie na ślimaki z latarką zakończone,to na pewno sprawcy dziur na mojej bazylii.Ma ktoś pomysł na nie bez użycia chemii?Nie mam ochoty ich szukać co wieczór-paskudztwa,ale jedyna znana mi naturalna metoda.
Pozdrawiam,Basia
- BassBecia
- 100p
- Od: 15 maja 2012, o 19:26
Może posyp bazylię wokół piaskiem. Ponoć to działa.
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
1. Rozsyp skorupki jajek (Metoda w miarę)
2. Rozsyp wokół trociny (Metoda gorsza, bo po deszczach... lipa)
3. Rozsyp wokół ślimax lub coś podobnego (Metoda dobra, ale chemia)
Dodatkowo zanim roślina się rozrośnie potnij butelkę 2l na pierścienie i nabij wokół rośliny.
Potem kwestia wyboru 1, 2, lub 3.
To moje metody, które stosowałem na ogórki, papryki itp.
2. Rozsyp wokół trociny (Metoda gorsza, bo po deszczach... lipa)
3. Rozsyp wokół ślimax lub coś podobnego (Metoda dobra, ale chemia)
Dodatkowo zanim roślina się rozrośnie potnij butelkę 2l na pierścienie i nabij wokół rośliny.
Potem kwestia wyboru 1, 2, lub 3.
To moje metody, które stosowałem na ogórki, papryki itp.
- danutka66
- 500p
Czy to już dobry czas na suszenie estragonu?Wyrosło mi wielkie krzaczysko i zacienia inne.Pomyślałam ,ze powycinam łodygi,powieszę,wysuszę ,a potem zbiorę tylko listki...czy tak się suszy?
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Nie wiem jak się fachowo suszy ale ja dokładnie tak robię jak piszesz. Jak jest duży krzaczek, wycinam gałązki co sprzyja rozrostowi krzewu, suszę, ściągam liście a łodygi wypad.
Kółeczko się ładnie zamyka i mam przyprawy jak ta lala prawie na okrągło ;)
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpowiedzcie mi jak najlepiej suszyć i przechowywać miętę?
Rozrosła się strasznie, ma dużo odnóżek. Co jakiś czas uszczykuję czubki i zaparzam sobie do wypicia, ale chciałabym na zimę trochę uzbierać.
Babcia mi podpowiedziała że najlepiej poobcinać łodyżki, związać i suszyć w cieniu, a potem zmielić w młynku i przechowywać w słoiku.
A nic nie mówiła, czy najpierw ją umyć/wypłukać z piasku? Nie straci wtedy swojego aromatu?
Rozrosła się strasznie, ma dużo odnóżek. Co jakiś czas uszczykuję czubki i zaparzam sobie do wypicia, ale chciałabym na zimę trochę uzbierać.
Babcia mi podpowiedziała że najlepiej poobcinać łodyżki, związać i suszyć w cieniu, a potem zmielić w młynku i przechowywać w słoiku.
A nic nie mówiła, czy najpierw ją umyć/wypłukać z piasku? Nie straci wtedy swojego aromatu?
Pozdrawiam Kaśka
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ziela ziół i ich kwiatów do suszenia nie płucze się, można otrzepać.
Najlepszym miejscem jest przewiewny strych.
Najlepszym miejscem jest przewiewny strych.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie