Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
Moim zdaniem roślina wymagała przesadzenia a co do podlewania ja swojego podlewam raz w tygodniu ale małą dawką wody - miał za mało miejsca w doniczce i za rzadko go podlewałaś przez to te podłużne wklęśnięcia na łodygach, przysuszyłaś go troszkę. Co zaś do plamek na łodygach to nie są one od zalania - to całkowicie normalne u zamioculcasa. 

- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mój młody zamiokulkas wypuszczał nowy listek i tak bardzo sie cieszyła do dzisiaj - bo dziś zaglądam do niego a czubeczek wystający z ziemi jest cały czarny
i nie wiem co mu jest
Może go przelałam
a może za gorąco miał
bo stał na południowym oknie i mu dogrzało
Przeniosłam go na północne ale widne okno i tam jest chłodniej. Poprosze forumowych fachowców o poradę i z góry dziękuję 

Witam wszystkich serdecznie! 
Mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie do swojego grona
Ja zamioculcasa jeszcze nie mam, ale ok. miesiac temu posadzilam 5 listkow, z ktorych planuje wyhodowac ladna roslinke. Od wczoraj mam 4 listki (1 zolkl od spodu, wiec go wyrzucilam). Pozostale sa wciaz zielone, jeden troche wystawal, to go wyjelam, by wsadzic glebiej i zauwazylam male korzenie
:):) Podlewam malo (mniej wiecej raz na 2 tygodnie, jak mi sie przypomni), mala iloscia wody. Nie maja za duzo swiatla... Zastanawiam sie tylko, czemu ten jeden mi sie nie udal... Chyba w miare dobrze sie nimi opiekuje...
Kiedy moge oczekiwac kolejnego listka?
Ile lat dajecie mi na uzyskanie takiego okazu jaki ma Maro?

Mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie do swojego grona

Ja zamioculcasa jeszcze nie mam, ale ok. miesiac temu posadzilam 5 listkow, z ktorych planuje wyhodowac ladna roslinke. Od wczoraj mam 4 listki (1 zolkl od spodu, wiec go wyrzucilam). Pozostale sa wciaz zielone, jeden troche wystawal, to go wyjelam, by wsadzic glebiej i zauwazylam male korzenie

Kiedy moge oczekiwac kolejnego listka?
Ile lat dajecie mi na uzyskanie takiego okazu jaki ma Maro?

Pozdrawiam,
Ola
Ola
Skoro zajmowałeś sie renowacją kamienia, to może mi doradzisz czym można wyczyścic piaskowiec, który stanowi podstawę płotu? Jest cały "omszały" ma zielone naloty a kładziony był w zeszłym roku.Przemo pisze: widzę marmurowe schody z pięknego kamienia kolorystycznie zajmowałem się renowacją kamienia.
Milena
- Roksana1107
- 50p
- Od: 28 kwie 2008, o 18:16
w ostatnie lato kupiłam ZAMIOCULCAS, był w małej doniczce, wiec przesadziłam go do większej. Trochę sie przejmuje bo od tamtej pory w ogóle nie urósł. Jestem pewna że nie obumarł no bo przecież ma zielone listki. Podlewam go rzadko, nie znajduje sie na miejscu nasłonecznionym, dostaje odżywki dla kwiatów zielonych. pomóżcie mi, zależy mi na tym kwiatku. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc.
Nie piszemy drukiem
Admin
Nie piszemy drukiem
Admin
- muminek
- 200p
- Od: 26 mar 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Roksanko, zajrzyj tutaj-> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... miokulkas- na pewno znajdziesz wiele ciekawych informacji na temat pielęgnacji zamiokulkasa 
Pozdrówka

Pozdrówka

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest piękny (tfu, tfu) nie przesadzaj. Przesadzisz dopiero jak Ci rozwali donicę albo jak będą na niej "guzy" od rozrośniętych kłączy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,