Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rośnie Ci pięknie! Ma tyle młodych, rozwijających się liści, że trudno uwierzyć, żeby coś mu dolegało.
Ja kiedyś swojego podmarnowałam przez podlewanie (ale przeżył i doszedł do siebie). Miał po prostu na etykietce napisane "stale wilgotno", a to nieprawda. Ziemia powinna przeschnąć.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem roślina wymagała przesadzenia a co do podlewania ja swojego podlewam raz w tygodniu ale małą dawką wody - miał za mało miejsca w doniczce i za rzadko go podlewałaś przez to te podłużne wklęśnięcia na łodygach, przysuszyłaś go troszkę. Co zaś do plamek na łodygach to nie są one od zalania - to całkowicie normalne u zamioculcasa. :D
Renka
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:37

Post »

Podpowiedzcie co robić z kwiatkami zamioculcasa , wyszły mi trzy spod ziemi, myślałam , że to nowe łodygi ,a tu niespodzianka .Nie są zbyt atrakcyjne czy można je oberwać?
x-C-j
---

Post »

Możesz je obciąć jeśli chcesz, nie ma konieczności by pozwalać im na całkowity rozwój. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

A mój młody zamiokulkas wypuszczał nowy listek i tak bardzo sie cieszyła do dzisiaj - bo dziś zaglądam do niego a czubeczek wystający z ziemi jest cały czarny :( i nie wiem co mu jest :?: Może go przelałam :?: a może za gorąco miał :?: bo stał na południowym oknie i mu dogrzało :?: Przeniosłam go na północne ale widne okno i tam jest chłodniej. Poprosze forumowych fachowców o poradę i z góry dziękuję :D
x-C-j
---

Post »

Z pewnością za dużo wody i promieni słonecznych ale wody przede wszystkim. Pokaż zdjęcie. :D
Oluş
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2008, o 13:57

Post »

Witam wszystkich serdecznie! :)
Mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie do swojego grona :)
Ja zamioculcasa jeszcze nie mam, ale ok. miesiac temu posadzilam 5 listkow, z ktorych planuje wyhodowac ladna roslinke. Od wczoraj mam 4 listki (1 zolkl od spodu, wiec go wyrzucilam). Pozostale sa wciaz zielone, jeden troche wystawal, to go wyjelam, by wsadzic glebiej i zauwazylam male korzenie :):):) Podlewam malo (mniej wiecej raz na 2 tygodnie, jak mi sie przypomni), mala iloscia wody. Nie maja za duzo swiatla... Zastanawiam sie tylko, czemu ten jeden mi sie nie udal... Chyba w miare dobrze sie nimi opiekuje...
Kiedy moge oczekiwac kolejnego listka?
Ile lat dajecie mi na uzyskanie takiego okazu jaki ma Maro? :)
Pozdrawiam,
Ola
Milena
50p
50p
Od: 21 sie 2007, o 11:47

Post »

Przemo pisze: widzę marmurowe schody z pięknego kamienia kolorystycznie zajmowałem się renowacją kamienia.
Skoro zajmowałeś sie renowacją kamienia, to może mi doradzisz czym można wyczyścic piaskowiec, który stanowi podstawę płotu? Jest cały "omszały" ma zielone naloty a kładziony był w zeszłym roku.
Milena
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

U mojej siostry zakwitł zamiokulkas :shock: :D
Popędziłam z aparatem by uwiecznić ten fakt.
Nie mam pojęcia czy to już faza pełnego rozkwitu czy dopiero początkowe stadium :roll:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

No proszę. Pierwszy raz widzę kwiat zamioculcasa. Bardzo ciekawa rzecz. Można powiedzieć, że wygląda trochę jak te skrzydłokwiatu. Ciekawe ile będzie kwitł...
bziii5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2008, o 18:36

Post »

witam wszystkich.
ostatnio zaobserwowalem u swojego zamiokulkasa jakies prazki na lodyzkach listkow.
nie moge nigdzie znalezc co to moze byc za choroba.
oto zdjecie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 18:16

Post »

w ostatnie lato kupiłam ZAMIOCULCAS, był w małej doniczce, wiec przesadziłam go do większej. Trochę sie przejmuje bo od tamtej pory w ogóle nie urósł. Jestem pewna że nie obumarł no bo przecież ma zielone listki. Podlewam go rzadko, nie znajduje sie na miejscu nasłonecznionym, dostaje odżywki dla kwiatów zielonych. pomóżcie mi, zależy mi na tym kwiatku. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc.

Nie piszemy drukiem
Admin
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Roksanko, zajrzyj tutaj-> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... miokulkas- na pewno znajdziesz wiele ciekawych informacji na temat pielęgnacji zamiokulkasa :)
Pozdrówka :)
Maro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 kwie 2007, o 10:49

Post »

Minął miesiąc od mojego poprzedniego wpisu, a roślinka jest jeszcze większa :D .
Ma nie trzy, ale pięć nowych pędów :shock: .
Zaczynam się martwić, że niedługo wyjdzie z donoczki :lol:

Obrazek

Czy powinnam go przesadzić, czy czekać na rozwój wypadków :roll:
Jak często się go przesadza?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest piękny (tfu, tfu) nie przesadzaj. Przesadzisz dopiero jak Ci rozwali donicę albo jak będą na niej "guzy" od rozrośniętych kłączy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”