![;:152](./images/smiles/drool.gif)
Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
- masik
- 1000p
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Grudnik - schlumbergera
Cudny jest ![;:152](./images/smiles/drool.gif)
![;:152](./images/smiles/drool.gif)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2012, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moja schlumbergera kwitnie w ten sposób, więc z tego wynika, że to nie jest kaktus bożonarodzeniowy, a świętodziękczynny. Kwiaty są asymetryczne.
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/1835/7557b4ab2461d271med.jpg)
blabla: szkoda, że nie ma zdjęć roślinek
ale od czego jest google ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/1835/7557b4ab2461d271med.jpg)
blabla: szkoda, że nie ma zdjęć roślinek
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam, M.
Ja wczoraj nabyłem biały
, pozostałe różowe muszę chyba zasilić jakimś płynnym nawozem do roślin kwitnących, bo część z nich rok temu nie zakwitła ![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
- masik
- 1000p
- Kontakt:
Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego mam takiego pecha i przy takich ilościach grudników w sklepach nie ma u mnie białych?
No szok.
Widziałam za to biało-różowe.
Piotrq szczerze zazdroszczę.
No szok.
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
Widziałam za to biało-różowe.
Piotrq szczerze zazdroszczę.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
U nas zaczyna dopiero się okres kwitnienia. Jak zwykle zaczyna biały (właśnie) na spółkę z czerwonym w jednej doniczce. Natomiast stary różowy dopiero pokazuje malutkie pączki. Pewnie w grudniu, na święta będą kwiaty. Myślę, że za parę dni pokażę jak wygląda duet biało-czerwony ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- masik
- 1000p
- Kontakt:
Ech, takie miksy lubię ![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Mam pytanko,
Ok. 3 tygodnie temu nabyłam odnóżki (zaszczepki) kaktusa wielkanocnego, które od razu wsadziłam do ziemi.
Niektóre z nich wyglądają tak jakby się pokurczyły (zmarszczyły), a inne są w miarę sztywne.
Po jakim czasie i po czym można poznać, że się przyjęły? Czy te pokurczone maja szansę jeszcze odbić?
Ok. 3 tygodnie temu nabyłam odnóżki (zaszczepki) kaktusa wielkanocnego, które od razu wsadziłam do ziemi.
Niektóre z nich wyglądają tak jakby się pokurczyły (zmarszczyły), a inne są w miarę sztywne.
Po jakim czasie i po czym można poznać, że się przyjęły? Czy te pokurczone maja szansę jeszcze odbić?
- masik
- 1000p
- Kontakt:
Dazima ciężko powiedzieć. Jak długie są to człony i czy marszczą się na całej swojej długości? Czyli od ziemi?
Może jednak zrób rejwach w doniczce. Może uda Ci się wyjąć delikatnie te "pomarszczone". Spróbuj, a potem włóż do wody. Może tam dojdą do siebie i wypuszczą korzonki.
Może jednak zrób rejwach w doniczce. Może uda Ci się wyjąć delikatnie te "pomarszczone". Spróbuj, a potem włóż do wody. Może tam dojdą do siebie i wypuszczą korzonki.
Dazima - ja ukorzeniałam w wodzie i w dodatku z pączkami kwiatowymi - zanim wypuściły korzonki minęło 4 tygodnie i też były bardzo pomarszczone i wiotkie, z korzonkami wsadziłam je do ziemi a że akurat jeden zakwitł to pocieszyłam się nim jeden dzień i oberwałam wszystkie kwiaty i pączki , dzisiaj po 2 tygodniach są już twarde i ładne.... myślę że to kwestia osłabienia rośliny..... ale może mi się tylko wydawać
inne szczepki są w trakcie ukorzeniania w wodzie i też są takie wiotkie a jedna zaczęła nawet gnić - dzisiaj włożyłam je do ziemi ... tą z nadgniłą końcówką przycięłam
inne szczepki są w trakcie ukorzeniania w wodzie i też są takie wiotkie a jedna zaczęła nawet gnić - dzisiaj włożyłam je do ziemi ... tą z nadgniłą końcówką przycięłam
Magda - pilna uczennica Matki Natury
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 14:55
ja kupiłam , takze z forum grudniczka ciemno fioletowego z bialym srodkiem , juz nie moge sie doczekac ,kiedy bedzie u mnie , jutro wysylka , lecz jednak obawiam sie że paki mu spadna - zmiana lokalizacji i temperatur ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Nie moge nigdzie kupić żółtego grudnika:(. Weekend spędzałam w większym mieście ale spotkałam tylko białe i różowe:(
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Ja swoją przygodę z grudnikami zaczęłam stosunkowo niedawno. Nie sądziłam, że te kaktusiki tak pięknie kwitną.
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Od koleżanki dostałam grudnika i do chwili obecnej nie wiedziałam jaki to kolor. Dopiero w ostatnim okresie czasu pojawił się pączek i było obstawianie jaki to kolor
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1861/54cecad5037fa3cemed.jpg)
a teraz wiem jaki będzie kolor
![Obrazek](http://images44.fotosik.pl/501/2502f9ee22c6d70emed.jpg)
Zakupiłam sobie nowe kolory grudnika i czekam z niecierpliwością jak one mi pięknie rozkwitną
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1861/5ccf1ed699b5b117med.jpg)
i biały
![Obrazek](http://images49.fotosik.pl/1705/3315ce98da386b3fmed.jpg)
Oczywiście nie omieszkam zakupić innych ciekawych kolorków grudnika
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
U mnie w Biedronce grudników bardzo dużo
Przeważa jednak kolor różowy biały![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Przeważa jednak kolor różowy biały
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)