Co to za sklep Casto Wyszukiwarka nic nie znalazła? Chyba że chodzi o Castoramęaria pisze: Kupiłam w Casto w małym opakowaniu. W tym roku posieję Husky F1 i jestem ciekawa efektu.
Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Tak, nie chciałam reklamować.
No to kiepsko jak dla mnie bo mieszkam w tej nieszczęsnej Polsce "B" i do najbliższego marketu mam 200km.
Może będzie w marketach, które są u nas.

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie trafiłam jeszcze na nikogo, komu by wyszły te dzikie brokuły. Ja swoich nawet nie spróbowałam, bo zanim wydały coś nadającego się do jedzenia, zakwitły.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brokuły najlepiej udają się póżną jesienią .Latem szybko wykwitają .
Z dzikim brokułem dałam sobie już na spokój .Robiłam do niego 3 podjazdy i klapa za każdym razem
Były twarde i łykowate ,smaku też nie miały .
Z dzikim brokułem dałam sobie już na spokój .Robiłam do niego 3 podjazdy i klapa za każdym razem

- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
No to ja w tym roku robię podejście do tych dzikich brokułów... Zobaczymy czy będzie taka sama klapa... Ale jak na razie nastawiam się pozytywnie ;))
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Ja też spróbuję
Zobaczymy

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje brokuły (nie dzikie) posiałam latem na jesienny zbiór. Udały się znakomicie. W tym roku tez posieję na rozsadnik w sierpniu na zbiór jesienny. Zdaję się ,że to była typowo jesienna odmiana Cezar. Na prawdę polecam
Asia
Asia
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Więc może i dzikie brokuły udadzą się lepiej przy późnym siewie..?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23

Jako że sezon prawie w pełni chcę umieścić opinię o dzikich brokułach. Przede wszystkim jestem z nich zadowolona, choć z porównaniu z tradycyjnymi brokułami ich gałązki są miniaturowe. Mam wysiane ich jednak trzy dlugie rządki, i z jednego dnia zbioru można uzbierać zielonego dla dwóch osób. (oczywiście przyrządzam je razem z ich długimi gałązkami, są równie smaczne)
Po pierwszym zbiorze byłam przerażona marnym plonem, po drugim zauważyłam, że z miejsca z którego zerwałam wcześniej gałązkę urosły dwie następne. Krzaki z powodu zbiorów systematycznie produkują coraz więcej różyczek, same też się rozrastają. Trzeba oczywiście zbierać je szybko, co drugi dzień bo szybko zakwitają.
Smak bardzo mi odpowiada, zjadam je też na surowo. Mają o wiele delikatniejszy smak niż zwykłe brokuły ale są też o wiele soczyste. Jeśli póżniej znajdę więcej czasu wkleje zdjęcia

pozdrawiam
Udanych plonów.
Magda
Magda
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja swoje dzikie brokuły (2 szt) wyrwałam po jakimś czasie - strasznie się rozrosły , różyczki miniaturowe - zdecydowanie nie na większe spożycie jednorazowo... stwierdziłam ,że szkoda mi miejsca i zamiast tego w to miejsce poszły szpinaki ...
Resztę nasion dałam teściom ,ale stwierdzili to samo co ja ... w ramach ciekawostki lub przy baardzo dużej ilości miejsca są super,ale nie na ilości dla większej rodziny.
Resztę nasion dałam teściom ,ale stwierdzili to samo co ja ... w ramach ciekawostki lub przy baardzo dużej ilości miejsca są super,ale nie na ilości dla większej rodziny.
- atrano
- 50p
- Od: 2 lut 2012, o 19:04
iohroma podeślij koniecznie zdjęcia. Ja wysiałam te brokuły, ale chyba przegapiłam moment zbiorów 

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Mam cos w swoim ogrodzie co sie doskonale wpisuje w ten wątek "kiwado" zwane ogorkiem afrykanskim badz kolczastym ponoc jakas krzyzowka ktora smakuje troche jak banan i kiwi jeśli dobrze pamietam całkiem niezle zaczeło rosnac po ostatnich upałach miałem tylko9 nasion z czego 8 wzeszło ostało mi sie 5 ale jedan bardzo wątły, do sedna czy ktos uprawiał te rosline wczesniej? Jakies sugestie? Mam 2 w foliaku i 3 na zewnątrz licze ze cos z tego bedzie i w przyszłym roku będę miał wiecej nasionek. Strasznie mnie zaintrygowała ta roslina. A i jeszcze jedo czy ktos konsumował owego ogorka bo ponoc bananowo kowowy smak to mocna przesada
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nie kiwado tylko kiwano
. W tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lit=kiwano
ludzie piszą o jego uprawie. Piszą też w innych wątkach poświęconych dyniowatym.

ludzie piszą o jego uprawie. Piszą też w innych wątkach poświęconych dyniowatym.