One aż tak głęboko się nie korzenią. One idą w masę zieloną, szczególnie facelia. Bardzo głęboko korzeni się za to nostrzyk i rzodkiew oleista.
Tu masz zestawienie tabelaryczne roślin na nawóz zielony. Kiedyś rozkminiałam ten temat i zrobiłam sobie zestawienie: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... anie_gleby
Większość nawozów zielonych należy skosić w początkowej fazie kwitnienia, bo inaczej zawiążą nasiona i się będą rozsiewały.
Poplon i przedplon pod warzywniak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poplon i przedplon pod warzywniak
Nie wiem czy było pisane o lucernie ? Miałam ją kiedyś w mieszance i od tego czasu mam ją wszędzie .
Rozsiała się po ogrodzie i nie sposób ją wyrwać . Mam głęboki i silny system korzeniowy .
Rozsiała się po ogrodzie i nie sposób ją wyrwać . Mam głęboki i silny system korzeniowy .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten poplon w trawnik to raczej słaby pomysł.
@wingrul, wolę myśleć, że nieszablonowy typu a nuż się uda
Co do wspomnianego rozsiania to nie dopuszczę do fazy nasiennej jak będę kwiaty to masowa likwidacja. A druga sprawa to jednoroczność - one nie mają wracać w jakikolwiek sposób.

Co do wspomnianego rozsiania to nie dopuszczę do fazy nasiennej jak będę kwiaty to masowa likwidacja. A druga sprawa to jednoroczność - one nie mają wracać w jakikolwiek sposób.