Stewia (Stevia rebaudiana)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stewia
Mam wrażenie ,że już jakby trochę oklapła,ale skoro piszesz,że to normalne,to się uspokoiłam.Te cienkie co zostały to raczej są za słabe na sadzonki.Dziękuję ci ewo-s za pomoc i zainteresowanie.Miałam ochotę postawić ją na kaloryferze by podgrzać od dołu,ale zrezygnowałam jak zobaczyłam,że jest lekko podwiędnięta.Teraz tylko czekam cierpliwie.
Nie stawiaj na kaloryferze!Jutro listki mogą wyglądać na zwiędłe,ale nie ruszaj ich,podniosą się.Te cienkie też możesz próbować ukorzenić,tym bardziej,że jak przytniesz roślinę mateczną,to ją pobudzi do wypuszczania nowych, mocniejszych pędów.Jeżeli ma jakiekolwiek pędy to znaczy,że żyje,tylko zbyt mała ilość światła/ i być może brak przycinania sprawiły,ze jest taka słaba/.
Jeżeli coś będzie Cię niepokoić,to pytaj.Będę tu zaglądać.
Jeżeli coś będzie Cię niepokoić,to pytaj.Będę tu zaglądać.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja świeżo posianą stevię podlewam wyłącznie spryskiwaczem, trzymam kciuki aby wyrosło Wam jak najwięcej.
Stevia wschodzi nie regularnie wiec nie poddawajcie się i czekajcie cierpliwie
Nie zalecałem siania tak wcześnie bo roślinki będą strasznie wybujałe, ale zwykła świetlówka powinna załatwić sprawę.
Ja wysiewam zawsze w kwietniu nasiona z jesiennych zbiorów i zawsze jakaś część kielkuje, niestety nie wiem jaki jest to %.
Nie wiem jak Wam radzić, na sianie wcześnie, ale ilość nasion jest nie wielka więc i % kiełkowalności w późniejszym terminie będzie się zmniejszał.
Stevia wschodzi nie regularnie wiec nie poddawajcie się i czekajcie cierpliwie
Nie zalecałem siania tak wcześnie bo roślinki będą strasznie wybujałe, ale zwykła świetlówka powinna załatwić sprawę.
Ja wysiewam zawsze w kwietniu nasiona z jesiennych zbiorów i zawsze jakaś część kielkuje, niestety nie wiem jaki jest to %.
Nie wiem jak Wam radzić, na sianie wcześnie, ale ilość nasion jest nie wielka więc i % kiełkowalności w późniejszym terminie będzie się zmniejszał.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej gratulujęBobejGS pisze:Wykiełkowały mi dwie roślinki
Ja na moje 2 jeszcze czekam
A trzymałeś na parapecie czy na kaloryferze?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nasionka włożyłem tylko na głębokość tego nasionka, a ta jakby czupryna nad ziemią później pryskiwaczem zrosiłem i przykryłem folią. Położyłem na szafę w kuchni gdzie miały ciepło. A Teraz nie wiem czy już wyciągać na słońce czy trzymać na szafie i czekać na kolejne jeśli w ogóle będą
- BobejGS
- Kontakt:
Stevia powoli sobie rośnie nie liczę już na kolejne kiełki z tego wysiewu.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Ile nasion wysiewałeś? Ja miałam Stevie z Akcji i na wszystkie jakie były w paczce wyszło mi 12 sztuk. Niestety trochę nasionek nie ruszyło.
Pozdrawiam GOSIA
- BobejGS
- Kontakt:
Ja również nasiona z akcji mam na 6nasionek które wysiałem wzeszły 2 widoczne na zdjęciu powyżej. Resztę wysieje niedługo
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Po namoczeniu,na białym tle ,widać że b.dużo nasionek jest jasnych-pustych.Kiełkują tylko te ciemne a i to nie wszystkie.
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Jak tam wasze stewie? Ja dziś posiałam kupione w ogrodniczym.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Moje z pierwszego siewu niestety padły
Wysiałam raz jeszcze i na ten moment mam trzy sieweczki, jeszcze malutkie. Może te dadzą sobie radę.
Wysiałam raz jeszcze i na ten moment mam trzy sieweczki, jeszcze malutkie. Może te dadzą sobie radę.
Pozdrawiam, Kasia
- BobejGS
- Kontakt:
Moja jedzą z dwóch też padła Drugiej zaraz zrobię zdjęcie i wstawie
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Udało mi się przezimować jedną sadzonkę ukorzenioną jesienią z sadzonki wierzchołkowej wg sposobu Ewy (dwie niestety padły).
Tutaj już po postrzyżynach i następne wierzchołki poszły do osobnych doniczek przykryte przez pierwsze dni woreczkiem foliowym z dziurkami.
W zeszłym roku próbowałam uprawę z nasion, jednak to co wyrosło było strasznie rachityczne i w końcu padało
Udało mi się kupić małą sadzonkę w sklepie ogrodniczym i ta rosła super
Już nigdy nie będę się bawiła w sianie.
Dzięki Ewa za Twoje cenne rady
Tutaj już po postrzyżynach i następne wierzchołki poszły do osobnych doniczek przykryte przez pierwsze dni woreczkiem foliowym z dziurkami.
W zeszłym roku próbowałam uprawę z nasion, jednak to co wyrosło było strasznie rachityczne i w końcu padało
Udało mi się kupić małą sadzonkę w sklepie ogrodniczym i ta rosła super
Już nigdy nie będę się bawiła w sianie.
Dzięki Ewa za Twoje cenne rady
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata