Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Sczepienie wiosną śliw to w ostateczności , gorzej się przyjmują ale próbować warto [skuteczniejsze jest okulizowanie letnie ] . Dedert pogody nikt nie przewidzi .Zrazy mają być jak najbardziej uśpione nie wyschnięte , sam oceń ciąć i przetrzymać czy za 2tyg. ciąć i mieć świeże ale jest ryzyko że będą już pobudzone . Ja bym zrobił i tak i tak , a przy szczepieniu ocenił które są lepiej zachowane .
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok dzięki. Rozumiem że jeśli pąki zaczną się rozwijać to szczepienie się nie uda? A czy można np. Pobrać teraz i trzymać w chłodnym miejscu owinięte np. Folią?
dedert
500p
500p

Post »

Chciałbym też zaszczepić jabłoń innymi odmianami pytanie tylko ile różnych zrazów mogę na takiej jabłoni zaszczepić? Czy nie ma znaczenia? Chciałbym elize, Topaz, szara renete, James grieve, antonówka. Z racji tego że ciężko będzie mi znaleźć tyle zrazów na raz to chyba kupię sadzonki na allegro po 10 zł i od nich pobiore zrazy. Boje się tylko tego że mogę trafić na jakiegoś nie uczciwego sprzedawcę który sprzeda mi inne odmiany. Czy zna ktoś jakiegoś solidnego sprzedawcę z allegro?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja często przechowuję w domowej lodówce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli pąki się rozwiną to szansa na przyjęcie maleje . Niema znaczenia ile odmian na jednym drzewie ale wymaga ono więcej uwagi niż tradycyjne , no i jest ryzyko że odmiana silnie rosnąca zacznie dominować.
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stare, dobre jabłonie

Post »

Dostałem od kolegi obfity pakiet zrazów starych zabytkowych odmian jabłoni, mogę się podzielić bo dla mnie zbyt wiele. Mam w ogrodzie James Grieve, Antonówkę (którą właśnie będę przeszczepiał)
Sam chętnie przygarnę jeśli się trafi patyki: Piękna z Barnaku, Reneta Strauwalda i inne unikalne renety, Egremont Russet.
dedert
500p
500p

Post »

Ok, dzięki. Rozumiem że można czereśnie zaszczepić na wiśni np. łutówce? A czy rajskie jabłuszko można na zwykłej jabłoni? :)
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Czy ktoś szczepił i zrazem był odcinek z tak zwanego wilka ?

Dlaczego wilk jest nie polecany ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
dedert
500p
500p

Post »

Może chodzi o to że wilki mogą być nieporządanymi pędami z podkładki? Nie wiem
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczepienia na wiśni czereśni jest możliwe ale może [ nie musi] wystąpić niezgodność fizjologiczna tzn. drzewko chorowite , lub usycha bez podania przyczyny , a jabłonie tak można .
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Jeśli chodzi o czereśnię na wiśni to spróbowałem dwukrotnie z względnie dobrym rezultatem. Wiśnia to była jakaś zdziczała forma, strasznie odrostami się rozpanoszyła. Jeden z takich jednorocznych odrostów wykopałem i zaszczepiłem przez stosowanie dekadę temu. Początki były trudne, objawy niezgodności oczywiście się w pewnym stopniu pojawiały przez co obecnie korona jest nieregularna, natomiast drzewo obecnie ma ok 2m wysokości. Owocuje stosunkowo obficie, z tym że ptaszydła pozbawiają moją babcię większości plonu. Idąc za ciosem zaszczepiłem na starszym drzewku 2 inne odmiany (buttnera czerwona i kordia) metodą "w kożuchówkę" - również pięknie zrazy się przyjęły. Zaszczepiłem na wysokości ok 1,5m usuwając istniejącą koronę. Na rozwidlonych 2 kilkucentymetrowej średnicy pędach założyłem po 3 zrazy (co daje łącznie 6) z czego przyjęło się 5, ale jeden najsłabszy jeszcze usunąłem. Jeśli chodzi o objętość to w ciągu roku drzewo zregenerowało jakieś 70% oryginalnej korony w postaci mocnych długopędów. Dlatego najwcześniej owoców mogę się spodziewać w przyszłym roku, niemniej jestem zadowolony z rezultatu eksperymentu. Jeśli ktoś ma zdziczałą wiśnię to zawsze jest to dobra okazja spróbować zaszczepić czymś ciekawszym zamiast usuwać dobrze zakorzenione drzewo i czekać znów x lat na rozrośnięcie młodego.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam! Poszukuję, zrazów antonówki do zaszczepienia na szarej renecie. Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś byłby skłonny podzielić się gałązkami. Z moich znajomych niestety nikt nie posiada, więc zwracam się do forumków. Jeśli ktoś zdecyduje się odezwać, to proszę o kontakt na PW. Nie ma co zaśmiecać wątku. Pozdrawiam, Krasny.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Kolega gladkib z naszego forum zaoferował się już pomóc w zdobyciu zrazów. Dziękuję bardzo zarówno jemu, jak i pozostałym osobom, które chciały się podzielić. Pozdrawiam, Krasny.
osioek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 maja 2014, o 19:26

Post »

Czy sposób szczepienia w szparę, stosowany teraz, podczas szczepienia wiosennego dwuletnich podkładek, jest prawidłowy? Grubość podkładki jest większa, o ok. 50%, od grubości zraza, jednak cięcie podkładek i zrazów do szczepienia w klin zupełnie mi nie wychodzi, a nie chcę psuć materiału. Na szczepienie przez stosowanie podkładki są chyba jednak nieco za grube.

Druga sprawa, czy spodziewane w najbliższych dniach temperatury do -6C (wg. prognozy pogody), są istotnym argumentem, by jeszcze nie szczepić? Nie byłoby problemu, gdybym miał nadmiar wolnego czasu i działkę "pod ręką".
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

Witajcie. Czy antypka będzie podkładką skarlającą dla czereśni ptasiej? ( myślę o zaszczepieniu czereśni ptasiej o smacznych czarnych owocach ale na czymś co ją trochę skarli)
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”