Storczyki Marty :)

Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Ślicznie Ci rosną! Widzę, że trzymasz wszystkie storczyki w keramzycie i dodatkowo w osłonkach? Trzymasz je na parapecie?jak często podlewasz i w jaki sposób?też chcę mieć takie postępy :oops: ;:oj
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusia Kochana widzę,że i u Ciebie dużo się dzieje ;:138 ;:138 ;:138
Basalki,keiki,pędziki,korzonki i listki-cieszę się Kochana ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Martusia, w przypadku reanimka 2, skoro mu gniją korzonki, to może zawieszenie go w wazoniku nad wodą (gdzieś przeczytane) mogłoby jeszcze przynieść jakieś efekty? A sphagnum próbowałaś?

;:63 ;:63 ;:63 za basal keiki MM, czyli też za cierpliwość (której mi ostatnio tak bardzo brakuje).
Marta25 pisze: Żółty phal. z różowymi żyłkami - kondycja korzeni kiepska pomimo przesadzenia do keramzytu, wypuszcza sporo korzeni powietrznych, liści, a ostatnio pojawił się też nowy pędzik.
Może kilka korzonków powietrznych dałoby się schować w keramzyt. Kiedyś zrobiłam tak, tyle, że schowałam w korę. Cały był w gorszej kondycji niż Twój, miał pomarszczone listki, prawie bez korzeni, tylko powietrznych kilka i to dość pokaźnych. No więc kilka z nich włożyłam w doniczkę i przysypałam podłożem. Phalaenopsis mam do dziś i ma się bardzo dobrze.

Nad pozostałymi z prezentowanych, mogę się już tylko pozachwycać ;:215
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Marta ale pędzików u Ciebie ulalla ;:138 Co do MM gratuluje basalka ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ależ Ci się namnożyło tych storczyków! ;:oj ;:138 Wszystkie są takie dorodne,wymuskane :lol: super ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Dziękuję Wam serdecznie za tak miłe komentarze pod adresem moich stroczyków! :D
KatkaR już spieszę z odpowiedziami na wszystkie pytania. :D Wszystkie storczyki trzymam na parapetach w keramzycie i dodatkowo w osłonkach, ze względów estetycznych i praktycznych. W osłonkach storczyki ładniej się prezentują na parapetach, choć może to być dość kosztowna przyjemność dla oka, jeśli ma się sporo roślinek, z tych też względów keiki w mniejszych doniczkach trzymam dodatkowo w idealnie pasujących białych pojemniczkach po włoskim serze ricotta. Jeśli chodzi o względy praktyczne, to do osłonek ścieka mi reszta wody z keramzytu i chyba troszkę dłużej utrzymuje się wilgoć.
Temperatura w pomieszczeniach wynosi u mnie ok. 20,8-20,1 st.C w dzień i ok. 19,9-19 st. C w nocy, wilgotność powietrza wysoka i na zewnątrz i w domu - taka już cecha tego regionu Włoch. To właśnie przez wilgotność powietrza zmieniłam korę na keramzyt, zimą miałam problem z przesychaniem kory - szybko pojawiała się pleśń. Z keramzytem nie mam tego problemu - latem namaczałam keramzyt przez ok. 30-40 min 1 raz na tydzień, teraz ograniczam się go przelewania go wodą - i tak jest wilgotny przez ok. 1,5-2 tyg. Zimą zraszam górną warstwę keramzytu tylko wtedy gdy jest ciepło i słonecznie za oknem, natomiast latem codziennie.
Kama - dziękuję Kochana!! ;:196 I jak Ci się podoba basalek? Mam nadzieję, że coś będzie z tego pędzika... :oops: Nie dało się go odseparować w mniej inwazyjny sposób, nie chciałam uszkodzić drugiego basalka, ani korzonków...
Gianna - próbowałam zawiesić go nad pojemnikiem z wodą, a później już tylko reanimowałam w keramzycie... Efekt: korzenie gniły. Teraz od czasu do czasu zraszam górną warstwę keramzytu, ale mam wrażenie, że ta metoda mu nie pomaga. Niby nic złego się nie dzieje, ale nowych korzeni też brak. Dzięki za podpowiedź z korzonkami powietrznymi, teraz już nie będę ruszała, bo wyrastają nowe pędziki i nie chcę stresować rośliny (i czegoś przypadkiem nie ułamać), ale gdy już przekwitnie postaram się tak zrobić. :D
Karnova - dziękuję!! Basalek rośnie jak na drożdżach, mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej korzonków i będzie gotowy do samodzielnego życia.
Aniu - dziękuję ze miłe słowa. ;:196 Fakt, u mnie na parapetach parwdziwe przedszkole. :D Takie keiki to niesamowita frajda, zna się historię storczyka od samego początku i można obserwować jak powoli rośnie. Jedyną wadą jest to, że mam coraz mniej miejsca na parapetach, i przez to nie kupuję nic nowego... :(
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;:196
Nie mogę się napatrzeć na efekty Twojej hodowli ;:oj
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Martuś basalek wspaniały ;:138 Taki dorodny-gruba ryba z niego :;230
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Katka, cieszę się, jeśli mogłam Ci pomóc i że kolekcja Ci się podoba. :D Gdybyś miała jakieś pytania, pisz śmiało, postaram się pomóc. :D
Kama, dobrze go określiłaś. :;230 Mówię Ci, nieźle się panoszy na parapecie :;230
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Uważaj,bo jak się będzie bardziej rozpychać to pozrzuca Ci resztę storczy :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Witam po dłuższej przerwie! :D :wit Postanowiłam rozpocząć wiosnę od odkurzenia mojego wątku i zaprezentować Wam kwitnienia moich podopiecznych :)

Phal. bordowo-czerwony - część kwiatów już przekwitła, na szczęście ma jeszcze trzy nowe pączki. Zdjęcia nie oddają w pełni pięknego kolorku kwiatów, po części to sprawka słońca, które sprawiło, że kolorek trochę wyblakł.
Obrazek Obrazek

Phal. w fioletowo-różowe kropeczki
Obrazek Obrazek Obrazek

Phal. "landrynkowy" peloric
Obrazek Obrazek Obrazek

Phal. z fioletowymi żyłkami - ma aż 4 pędy, na jednym rośnie keiki :tan
Obrazek Obrazek

Phal. Peabody - dzisiejszy nowy nabytek z Obi - 1 kwiatek i 5 pączków :tan Przypomina mi trochę słynnego na naszym forum Magicala... Ma pokaźną ilość korzonków powietrznych i w doniczce, rośnie nowy listek... Jestem nim oczarowana ;:167
Obrazek Obrazek Obrazek

Reszta storczyków ma się dobrze, wszystkie przetrwały moją nieobecność w Polsce - widać, że pod opieką dziadka i taty miały się dobrze - tak dobrze, że urosły im ogromne liście i muszę uważać, żeby nie spadły mi z parapetów. Później dowiedziałam się, że zalewali storczyki na noc wodą (kranówką), wlewali nawóz "na oko", a rano odsączali... :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Martuś! Kupa czasu ;:196 Ślicznie poodkurzałaś ;:138 Twój najnowszy nabytek nie dość, że ma piękny energetyzujący kolorek to i bardzo ciekawy kształt kwiatu ;:333 Cieszę się, że Twoi Panowie podołali zadaniu :D jaką drogą to nieważne ;:306 liczy się efekt końcowy :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Martuś w końcu się pokazałaś ;:196
Tyle piękności pokazałaś,ze sama nie wiem kóry naj ;:167
Nowy nabytek uroczy ;:167
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit

Same piękności, pelorik "landrynkowy" śliczny ;:167
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

No odkurzyłaś wątek super piękne kwitnienia ;:215 Panowie mieli dobrą rękę do kwiatów pod Twoją nieobecność. Nowy nabytek super ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”