CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
cupik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 cze 2015, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktus po zimowaniu poważnie zmienił kolor - czy coś z niego będzie? Prośba o poradę.

Post »

onectica pisze:
cupik pisze:Podlewanie skończyłem w pierwszych dniach października.
Odniosę się do tego: początek października to już trochę późno na podlewanie. Weź to pod uwagę w następnym roku.
Czyli innymi słowy, za długo podlewałem, za późno "uśpiłem" kaktusa i w rezultacie nie przetrwał?
Zawsze myślałem, że przełom września i października to idealny moment na zaprzestanie podlewania.

Kaktus poszedł do kosza. niestety jest totalnie twardy, nie da się nawet w niego wbic w niego zgłębnika stomatologicznego.

-- 31 mar 2016, o 20:37 --
onectica pisze:A jaką miałeś temperaturę na zimowisku?
No cóż - 16-19 stopni, niżej się nie dało.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Temp. zbyt wysoka, przy takiej niestety musisz liczyć się z wypadami.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Re: Kaktus po zimowaniu poważnie zmienił kolor - czy coś z niego będzie? Prośba o poradę.

Post »

cupik pisze:
onectica pisze:
cupik pisze:Podlewanie skończyłem w pierwszych dniach października.
Odniosę się do tego: początek października to już trochę późno na podlewanie. Weź to pod uwagę w następnym roku.
Czyli innymi słowy, za długo podlewałem, za późno "uśpiłem" kaktusa i w rezultacie nie przetrwał?
To mogło się do tego przyczynić. Chodzi oto, że kaktus powinien iść na zimowanie z już suchym podłożem. Raz, żeby nie rósł, dwa, że obniżona długotrwale temperatura przy wilgotnym podłożu nie daje mu wyschnąć, jak należy i może powodować zagniwanie, albo rozwój jakichś chorób.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
cupik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Hmm...
Czyli muszę pokombinować na kolejne zimowanie z jakimś rozwiazaniem na działce. Problem polega na tym, ze w razie nagłego spadku temperatury, nie podjadę spontanicznie i nie uratuję. W bloku mam tylko chłodny korytarz, albo jakieś ocieplane rozwiązanie na balkon.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Zrób zabudowę na balkonie, albo pomyśl o kaktusach ciepłolubnych, jak Melokaktusy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Większość moich (poza 'góralami') stoi w temp. ok 15 stopni +/- 2. Tragedii nie ma.
Zawsze możesz odgrodzić w dziurze okiennej, tuz przy oknie, będzie chłodniej. Zajrzyj do wątku o zimowaniu, może akurat wyczytasz coś, co Ci sie przyda.
np. tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =30&t=8864
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
cupik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

norbert76 pisze:Zrób zabudowę na balkonie, albo pomyśl o kaktusach ciepłolubnych, jak Melokaktusy.
Nie mam zbyt dużo miejsca na kaktusy, więc muszę ograniczać się co do ilości, na rzecz tego co mi się subiektywnie podoba.

Na chwilę obecną mam kilka Mammilarii, kilka Gymnocalycium, Pilozocereus Azureus, Echinocactus Grusonii, Kilka mlodych Lobivii.
Na pewno chcę poszerzyć kolekcję o Astrophytum i Kolejne Gymnocalycium.

Bardzo podobają mi się, Uebelmanie - tylko czy ten kaktus jest do wyhodowania w domu na parapecie?

Ponadto w planach mam ( o ile znajdę)
Jakieś Aztekium lub gerochintonia.
Bardzo podoba mi sie Saguaro.
Discocactus Horstii.

Co z tego da się hodować na parapecie, a co wymaga jakichś szczególnych warunków?

co do wyniesienia na balkon, to bardzo chętnie, ale jak zabezpieczyć przed zbyt niskimi temperaturami? Ocieplana "szklarnia"

Myślałem o takich miniszklarenchach, które mój znajomy produkuje. Prosta konstrukcja, tylko jak to ocieplić?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

No właśnie, jeśli nie zapewnisz kaktusom odpowiednich warunków w zależności od wymagań danego gatunku, nie możesz kierować się, samym wyglądem. To największy błąd, co potem kończy się zwykle w najgorszym wypadku wypadnięciem danego kaktusa, w lepszym kaktusy mogą się wyciągać i chorować. Musisz dostosować wybór kaktusów pod warunki, jakie możesz im zagwarantować.
Poczytaj wątek o zimowaniu, który podała wyżej onectica.
Ja na balkonie mam sezonowo zakładane ramy okienne z 4mm plexi + mały termowentylator, włączany gdy zewnętrzna temperatura spada poniżej ok. minus 5 stopni.

Zajrzyj też do tego wątku dla początkujących kaktusiarzy:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=71932
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cupik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W innym wątku, właśnie ktoś mnie oświecił jak zimować na balkonie, w prostym pojemniku z ewentualną dogrzewką.
Mam prawie wszystkie części do takiej konstrukcji, więc koszt byłby zerowy.
Kaktusy ciepłolubne mogłbym trzymać zimą w domu.

Ponadto, zastanawiam się czy niektóre wyjątkowo wymagające warunki, nie lepiej trzymać w czymś na kształt terrarium, z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością.
cupik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

onectica pisze:Większość moich (poza 'góralami') stoi w temp. ok 15 stopni +/- 2. Tragedii nie ma.
Zawsze możesz odgrodzić w dziurze okiennej, tuz przy oknie, będzie chłodniej. Zajrzyj do wątku o zimowaniu, może akurat wyczytasz coś, co Ci sie przyda.
np. tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =30&t=8864
Ja mam bardzo dobre okna, i spadek temperatury przy oknie jest minimalny. Do tego dochodzi dobrze ocieplony budynek i karton gips.
Sądzę, że osobna konstrukcja na zimę i wystawienie na balkon to jedyna opcja dla przynajmniej części kaktusów.

dzięki za link.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

chore kaktusy

Post »

Witam, przy wystawianiu kaktusów na zewnątrz zauważyłam niepokojące objawy u trzech 'osobników".
Najgorszy ten turbiniak, miał takie miękkie coś z boku, wycięłam, wyjęłam roślinę z podłoża.Dziś jak fotkę robiłam, to widać,że już to wycięte podeschło, ale dalej nie wiem co robić, roślina ma zdrowe korzenie jak widać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i astrak ma takie plamki
Obrazek

i jeszcze ten(nie znam nazwy)
Obrazek

poradźcie proszę co robić z delikwentami, nie chciałabym ich stracić.
Dr Kaktus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2016, o 19:18

Post »

Witam serdecznie wszystkich.

Na początku krótkie słowo wstępu - ostatnio ze swoją oblubienicą miesiąc temu zakupiliśmy kaktusa w sklepie Leroy Merlin (taka nasza mała "misja" ratowania roślin z ciężkich, sklepowych warunków). Kaktus wyglądał dosyć zdrowo, bez odbarwień, igły również w porządku, przy przesadzaniu korzenie okazały się być solidne, rozłożyste.

Kaktus otrzymał nową doniczkę, przepuszczalne podłoże, miejsce dość nasłonecznione. Po dwóch tygodniach, wszystko wyglądało ok, podlany został niewielką ilością wody. Później, przez kolejne dwa tygodnie nie było możliwości obserwowania rośliny, a dzisiaj zauważyliśmy na kaktusie brunatne plamy między wszystkimi żebrami, niektóre z nich pokryte jasnoszarym nalotem. Wydaje się być to szara pleśń i do tego w zaawansowanym stadium (zdjęcie poniżej).
W związku z tym mamy trzy pytania:
1. Czy jest jakaś szansa na uratowanie rośliny? I jeśli tak to jakie kroki należy podjąć?
2. Czy jest możliwe, że kaktus był zarażony czymś już w sklepie, a nie było tego widać z zewnątrz?
3. Co można robić by na przyszłość uniknąć / zminimalizować ryzyko takiej choroby kaktusa?

Z góry dziękujemy za odpowiedzi.

Zdjęcie: http://oi63.tinypic.com/zofb0w.jpg
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Kaktus zgnił. Prawdopodobnie zabiło go podlanie. Problemem mogło być także wilgotne podłoże, jeśli takowe zostało użyte do przesadzenia. Także możliwe, że jakaś infekcja już w roślinie wcześnie się rozwijała ale przeczy temu opis zdrowych korzeni przy przesadzaniu. Obecnie nie ma szans na uratowanie kaktusa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku, jeszcze ja poproszę o radę ;:224
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Na pewno jest to jakaś infekcja grzybowa. Czasem takie plamy pojawiają się i u mnie. Nie znam skutecznej metody zapobiegania ani leczenia. Może ktoś inny się wypowie. Chętnie poczytam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”