-- 15 lut 2018, o 21:49 --
reglas23 pisze:A co najlepiej posadzić/posiać na byłą łąkę?wzbogacę ziemię kompostem i ziemią po pieczarkach.Może kapusta,kalarepa,cukinia?no nie wiem.doradźcie.
reglas23 pisze:A co najlepiej posadzić/posiać na byłą łąkę?wzbogacę ziemię kompostem i ziemią po pieczarkach.Może kapusta,kalarepa,cukinia?no nie wiem.doradźcie.
Z racji iż mamy luty to rozważamy dobór roślin na sianie przedplonu. (Poplon to rośliny wysiane późnym latem/jesienią po plonie głównym.) Na czyste pole, jako przedplon można by posiać mieszankę owsa z grochem. Ale na ugorze zrezygnowała bym z przedplonu, a skupiła na odchwaszczeniu. Żeby przedłużyć czas na przygotowanie pola sadziła bym w maju kapustne i dyniowate lub kukurydzę. Najlepiej z rozsady, ale ty masz tego pola dużo, więc nie wiem czy Ci to odpowiada. Albo odpuść warzywa pierwszy sezon i posiej zboże jare lub posadź ziemniaki. O właśnie jak udałoby Ci się wybrać perz, to ziemniaki są dobrym rozwiązaniem. Możesz w nich zwalczać chwasty mechanicznie (lub chemicznie-jak nie masz uprzedzeń tak jak ja).reglas23 pisze:Czy warto siać poplon na wiosnę i czy zdążę go do pierwszych zasiewów tj kwiecień odpowiednio się nim zająć.Chyba nie zdąży dorosnąć ?
Czyżby była aż tak kwaśna? Optymalny odczyn gleby pod pomidory to lekko kwaśny 5,5-6,5.majmaj pisze:Witam.
Czy wczesną wiosną można delikatnie zwapnować glebę pod pomidory?