Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

No brawo za determinację i siłę przebicia. Że, na razie pustawo to najmniejszy problem w tym wszystkim, a w różnorodności siła. Nie raz wprowadzałem się do nowych niby pustych mieszkań i echo niosło po pustych przestrzeniach, a po pół roku... ech szkoda gadać. I tak też przewiduję w tym przypadku, zatęsknisz nie raz do pustych miejsc za jakiś czas (przy Twoim głodzie na nowinki, będzie to prędzej niż później) Życzę powodzenia w tym gruntownym i różnorodnym przedsięwzięciu , a tak po prostu niech Ci wszystko rośnie i zakwita wynagradzając włożony w to wysiłek. (kurcze, ale się wysiliłem na poważny post - jak nie ja, może coś zjadłem i mi zaszkodziło) ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli mógłbym coś doradzić w doborze roślin, to jako uzupełnienie spróbuj z mini paprociami oraz z szarymi oplątwami, te drugie przyczepia się za pomocą drutu, więc idealnie będą nadawać się te konary. Są w zasadzie też mało problemowe w uprawie. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, do Wrocławia nie mam daleko ale za 2 tyg. wystawa w Dreźnie a fundusze ograniczone.
Jednak wole w Dreźnie kupic roślinki niż od orchid4u.
Do Wroclawia wybieram sie w maju na wystawę storczyków, czytałam że też sie wybierasz.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Iskra teraz widzę że akwarium mam ogromne. Żeby osiągnąć odpowiedni efekt to muszę kupić jeszcze sporo roślin. ;:223 Na marginesie ciężko to wszystko sobie "rozplanować". Staram się kierować tym, że niżej daje rośliny cieniolubne a wyżej kochającej dużo ;:3 pewnie jeszcze będę milion razy to wszystko zmieniać i przestawiać.
PS jak mi się w głowie nie zawrócić za bardzo to przygotuję relacje foto z wystawy. ;:215

Andrzeju zawiało powagą :;230 może kolacje zjadjeś zbyt ciężką ;:306 ale mam nadzieję, że naprawdę wszystko będzie rosło i że będzie ładnie.

Norbercie właśnie mam w planach kupić paprocie i oplątwy. ;:333 Jutro na wystawie oprócz O4u ma być też sprzedawca z roślinami do terrariów i widziałam, że ma bogatą ofertę roślin m. in też te o których pisałeś.

Kasiu faktycznie wybór między Wrocław a Drezno też wybrałabym to drugie. Ale do Wrocławia mam 20 km a do Drezna trochę dalej ;:222 a w maju też będę we Wrocławiu... Oj mój portfel ;:306
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marto nie da się domu urządzić i zaplanować tak od razu..dopiero z czasem poznaje się jego funkcjonalność i miejsca, w których się czuje lepiej. Fajnie, że wrzucasz teraz zdjęcia, jak wrócisz do nich za rok, to mam nadzieję, że się do nich szczerze uśmiechniesz :)

(ja po 4 latach urzadziłam w miarę swój salon..w miarę, bo rośliny też przestawiam,bo nie zawsze im pasuje mój pomysł, a i tak mam wrażenie, że sporo przede mną, bo jak dla mnie, to ściany są wisienką na torcie, a ściana dopiero zaczyna się robić ;) )
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Brawo Marto ;:138
Orchidarium zaczyna powoli tętnić życiem :)
Myślę, że przy takiej "skarbonce" jaką jest orchidarium, trzeba zachować zdrowy rozsądek i stopniować wszelkie zakupy.
Rośliny którymi już zapełniłaś tę ogromną przestrzeń + cała baza, to już duży koszt. A przed nami sezon wystaw...

Marto, czy zraszasz storczyki sama, czy masz zamontowany jakiś system zamgławiania ?
Czy masz w orchidarium jakieś otwory wentylacyjne, czy zwyczajnie dla wietrzenia całej przestrzeni zbiornika
otwierasz na jakiś czas pokrywę ?
Czy będziesz rośliny nawozić ? Pełno pytań kłębi mi się w głowie ;:173
Super, że Twój Mąż wsparł Ciebie w zamontowaniu oświetlenia ;:333
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto gratuluję porwania się na orchidarium, bo to jednak duże przedsięwzięcie. Ja bym bardzo chciała, ale na chceniu się kończy, jednak realizacja mnie wciąż przerasta.
Super, że wrzucasz dokumentację fotograficzną, będę śledzić, bo jest mega ciekawa.
Zwłaszcza mnie ciekawi jak masdevallia sobie poradzi, bo w naturze nawet te ciepłolubne mają chłodniejsze noce i 10-stopniową różnicę między dniem a nocą. A jakie masz temperatury w akwarium nocą?
Trzymam kciuki, żeby wszystko pięknie się zaaklimatyzowało i rosło :)
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

WoW ;:oj Marto chwilę mnie nie było a tu już takie postępy ;:oj Jestem pod wielkim wrażeniem
Orchidarium wygląda cudnie i pomyśleć że tak szybko wszystko urządziłaś ;:180
Kibicuję bardzo Twoim dalszym poczynaniom i z przyjemnością będę śledzić dalsze zapełnianie i rozrost Twojego raju :wit
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Ogrom pracy, a tak jak pisali poprzednicy pewnie ani się obejrzysz, a tam prawdziwa dżungla będzie. :)

Może spróbuj z drutem aluminiowym oksydowanym? Jest miękki, łatwo go dopasować i występuje w wielu rozmiarach, są takie cieniutkie, niewiele grubsze od nitki. Po wpisaniu drut do bonsai powinnaś znaleźć bez problemu.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Joanno Art mam tzw super extra ręczny system zraszania. :;230 Otwieram otwory w pokrywie u góry, wsadzam lance i pryskam. Plusem tego jest to, że prysne tam gdzie trzeba a nie jak przy automacie wszystko.
Niestety koszty wyposażenia plus koszty roślin to parę złotych wyniosło a jak widać jeszcze daleko do końca. Oczywiście chciałoby się już mieć wszystko ładnie gotowe, ale.. jak zawsze wszystko rozbija się o kasę.
Joanno w orchidarium mam z tyłu dwa otwory wentylacyjne cały czas otwarte, plus u góry w pokrywie dwa kolejne - takie żeby otworzyć i nakarmić rybki, ale one są zamknięte. Na tą chwilę testuje ile tej wentylacji trzeba, ale muszę uważać żeby jednocześnie zachować wyższa temperaturę. Tu jeszcze będę obserwować.
Rośliny planuje nawozić dolistnie, ale to jak już się roślinki zaaklimatyzują.

Luisa witaj u mnie. Faktycznie orchidarium to nie małe przedsięwzięcie a jak ma się jeszcze 300l orchidarium to już wyzwanie. ;:219
Odnośnie Masdevalli to radziłam się osoby, która uprawia je w ciepłym orchidarium i wskazała mi parę odmian, które dadzą radę. Dodatkowo pytałam się czy zakres temperatur noc 22 dzień 28 czy to wystarczy. Otrzymałam odp, że tak, jednak będę jeszcze starała się obniżyć do 21 może się uda. Odnośnie temperatury nadal szlifuje temat.

Asiu, bo jak ja coś zacznę to nie umiem się zatrzymać niestety. Lubię szybko efekt, chociaż w tym przypadku jest to mega ciężkie do realizacji. :wink:

Joanno Pelidea dziękuję za poradę z drutem, być może przyda się ta wiedza, bo nigdy nic nie wiadomo, co mi znów strzeli do głowy. Na dżungle to ja jeszcze bardzo długo poczekam. :uszy

Jestem już po wystawie terrarystycznej. Zawiodłam się na Orchid4U. Aż mi się nie komentować. Powiem tylko, że wyglądało to tak, jakby zgarnęła wszystko co jej zostało a to co zostało to już przeszło dłuuuugą drogę. I nic nie kupiłam. ;:222

Za to stoisko Terrabotabica.pl było super. Było na co popatrzeć i co kupić. Kupiłam 3 oplątwy, fitone które faktycznie pięknie prezentują się w orchidarium (dziękuję Kasiu za podpowiedź), dwa Niedośpiany (bardzo podobne do Fitoni) i parę jeszcze jakiś innych roślin jak np Pilea glauca, Begonie schulzei Najchętniej bym kupiła więcej rzeczy, ale na początek wystarczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście ułożyłam wszystko (pewnie jeszcze 100 razy zmienię koncepcje ;:306) ale efekt jest taki, że nadal pusto :;230 no musi trochę czasu minąć, aż to wszystko urośnie ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto, pewnie szybko Ci urosną. Ładnie Ci to wyszło-ale ja się nie znam na orchidarium. Na ostatnim zdjęciu wydaje się takie wieeelkie..
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Witaj :D fajne orchidarium bardzo ciekawy pomysł ;:108 zdaje mi się, że będe tutaj Twoim stałym gościem ;:136
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21

Post »

Imponująca kolekcja :-) ja mam zaledwie 9 sztuk ale apetyt na nowe rośnie- zwłaszcza nr 20 mi wpadł w oko:-) piękny..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”