Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prymulka - Pierwiosnek

Post »

Oj temat wałkowany od kilku lat. Polecam http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=10705
Alicja
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prymulka - Pierwiosnek

Post »

Kupuję prymulki od połowy lutego. W mieszkaniu stoją na południowym oknie i czekają na wysadzenie do gruntu. Czasami zdarzy się, że któraś padnie, ale to są sporadyczne przypadki. W poprzednią zimę w ogrodzie wymarzły wszystkie.
Pozdrawiam, Ania.
Roszpunka
50p
50p
Od: 29 lut 2012, o 17:17

Re: Prymule Primula

Post »

Powiecie mi proszę jak wyhodować pierwiosnki wyniosłe z nasion? Na opakowaniu było napisane,że wysiać do inspektu bez przykrycia. Tak zrobiłam tylko, że nie chcą mi wykiełkować. To prawda, że niby nasiona po wysianiu trzeba przemrozić?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Wynieś doniczkę z nasionkami na dwór na zimno na jakieś 2-3 tygodnie (tylko trzeba czymś zabezpieczyć żeby ewentualny deszcz nie wypłukał nasion), potem znów na parapet i powinny zacząć wschodzić :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p
Od: 2 gru 2009, o 15:27

Post »

No to ja już głupieję (nie pierwszy raz, odkąd mam ogródek :lol: ) Kupiłam nasiona pierwiosnka ząbkowanego i omszonego. Na opakowaniu pisze, że pierwszy wysiew IV-VI na rozsadnik, drugi do inspektu IV-V. A tu widzę, że już wysiane, że potrzebują przemrożenia. Czy te moje też powinnam już siać?
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Nie wiem. Ja do tej pory próbowałam wysiewać tylko wyniosłego i ząbkowanego. Wyniosłego siałam kilka razy i bez wychłodzenia wschodziło na całą paczkę nasion góra 5-6 roślinek (a te które się wysiały same w ogródku wiosną wschodzą dość bujnie). Ząbkowanego jak do tej pory siałam raz i to bez przechłodzenia, efekt - żadnej siewki... :(
Jak z pozostałymi nie wiem, bo nie mam doświadczenia.
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Oj, to zła wiadomość. Może faktycznie lepiej teraz wysiać i np. na balkon na parapet? Albo do altanki (tam niewiele cieplej niż na dworze)? Jak w naturze. W końcu to nasiona z zeszłego roku - te niezebrane leżą w gruncie i właśnie się mrożą :?
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Ząbkowanego radziłabym przemrozić ;:108 . Czyli wysiać teraz do doniczki z wilgotną ziemią, przysypać cieniutką warstwą piasku i wynieść na podwórko gdzieś gdzie woda nie wypłucze nasionek, potem albo zostawić na dworze i czekać aż naturalnie z wiosną wzejdą, albo po miesiącu przynieść do domu i czekać na siewki na parapecie. :)
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Aniu, dziękuję :D Ratujesz mnie, bo bym wiosną gafę walnęła, a później tylko płacz :cry: Trochę poszperałam na necie i w kilku miejscach piszą o przechłodzeniu wysianych nasion ząbkowanego. O omszonym piszą, żeby wysiewać w temp. 18-20 st. Ale co szkodzi zrobić eksperyment i połowę nasion też przechłodzić? Drugą połowę wysieję w kwietniu. Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MizuJa ząbkowanego nie wysiewam i nie zbieram nasion , nie mam potrzeby dwa lata temu kupiłam trzy kolory , w zeszłym roku miałam ich już 10 razy więcej a po wiosennym kwitnieniu znowu się wysiały tym razem było ich mnóstwo . Tak więc ząbkowanego zostawiłabym samemu sobie .
Omszony musi być przemrożony ale i tak kiepsko wschodzi . Z zeszłorocznych wysianych trzech paczuszek wyszły tylko trzy sztuki , w tym wypadku też wolę sadzonki całkiem nieźle się rozrastają , chociaż siewki mają nieraz świetne kolorki jak np. ta
Obrazek

asia25 Balerina nie jest łatwa w zdobyciu czami można ja kupić w kwiaciarniach u nas bynajmniej były . Mamy też centrum ogrodnicze w którym co roku się pokazują . Ze trzy lata temu spotkałam je też w Nomi . Są jednak mało trwałe trzeba je pożądnie okrywać na zimę lub przetrzymać w chłodnym pomieszczeniu .
Moje zeszłoroczne
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wiecie ,ze po obchodzie wiosennym stwierdzam ,ze chyba wszystkie posadzone pierwiosnki z Liroya przetrwały, maja ładane zieloniuskie rozetki ,wieć chyba bedzie co podziwiać ;:303 Franceska tez przetrwała i łuszczak ;:138
Ewa ta Twoja siewka jest cudna ,jakbys narzekała na nadmiar siewek to sie pisze...i zamaciłas mi w głowe Hipkowo :wink:
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Evastyl, ale śliczny ;:oj Jak ja chcę takie mieć :D
Skoro tak "optymistycznie" piszecie o wysiewie pierwiosnków, to zacznę się rozglądać za sadzonkami. Ale wysiać i tak wysieję, skoro nasiona już mam, bo przeciw pewnym zachciewankom nie ma co walczyć :lol:
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
psiara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2013, o 12:05

Post »

:wit Piękne te Wasze primule.Teraz mam dylemat.Zakupiłam kilka torebek nasion.Po "zachęcających relacjach z wysiewów" od razu odechciało się mi eksperymentów.No,ale skoro mam nasiona,to je podzielę i spróbuję część wysiać teraz.Niestety muszę też zacząć polowanie na roślinki
Pozdrawiam serdecznie.
Przyjaciółka 4 niepowtarzalnych psiaczków.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”