Poziomki - uprawa cz. 1
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
No, się przyznam co zrobiłem z reginą... około 400 przepikowanych przeniosłem do inspektu, ładnie było... w nocy przymrozki, ocalało ze 20 sztuk, tyle pracy poszło prawie na marne, prawie bo nauczka zostanie
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Czy ktoś może wie, czy Baron też jest taki jak Regina i Rugia - bezrozłogowy?ostatnia szansa pisze:Poziomki Regina, Rugia... rozrastają się i z małego, pojedynczego krzaczka wyrasta krzak złożony z wielu - jest to jednak krzak w tym samym miejscu i w ten sposób nie "rozejdzie" się po ogrodzie.
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Ja jestem dopiero początkująca, ale forumki piszą, że Baron jest bezrozłogowa. Sama wysiałam tę poziomkę nie wiedząc o tym.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Romix, Baron przyrasta, tzn rośnie listek z "kolankiem" na łodyżce, to kolanko dotyka ziemi. W miejscu stykania się z ziemią wypuszcza korzonki. W doniczce miałam upchnięte 3 sadzonki, w ciągu sezonu zarosło tak, że był jeden duży krzaczek. W tym roku porozdzierałam cały krzaczek, wybrałam te młodsze sadzoneczki (poznać po korzeniu) i wsadziłam do skrzynki balkonowej, już wypuszczają młode listki a w ogródku Baron rośnie jak głupi i już kwitnie. Ogródkowy Baron w ub. roku był bardzo marny, słabo rósł, owocki jeśli się już pojawiły to były jakieś zdeformowane. Przesadziłam w środku sezonu na inne miejsce, gdzie przemieszałam ziemię z końskim obornikiem zmieszanym z trocinami i wiórkami. No i efekty przeszły moje naśmielsze oczekiwania!!
Pozdrawiam! Gienia.
Witam wszystkich jestem na forum od niedawna , mieszkam w Hiszpanii i tu niestety nie ma poziomek , poprosiłam więc o nasionka z Polski , dostałam Reginę , ale albo ja coś robię nie tak albo nie wiem co się dzieje , pierwsza tura wysiewu nie pokazała się wcale , wysiałam znowu pokazało się sporo , ale teraz widzę że siewki padają , nie wiem co jest przyczyną , dodam że stoją w jasnym miejscu ale nie na bezpośrednim słońcu, wilgotno mają .... pomóżcie proszę bo już nie wiem co robić i tak chyba nici w tym roku z poziomek ale może chociaż na przyszły by owocowały dodam zdjęcie może to coś pomoże.
Pozdrawiam Kamilla
Nieraz młode siewki padają i wtedy trzeba je szybko opryskać jakimś roztworem na choroby grzybowe o ile się nie mylę.
-
Kamolotka, to może być (ale nie musi- tak sobie gdybam) zgorzel powschodowa, sprawdź czy na styku z glebą siewki mają jakieś zmiany chorobowe- ciemne przewężenie, i się po prostu przewracają. Jeśli tak, to pierwszy rzut mogła zniszczyć zgorzel przedwschodowa. W Polsce jest taki preparat Previcur Energy, którym się podlewa zaraz po posianiu właśnie p-ko zgorzeli takie malusie nasionka. Większe nasiona lub ziarna zaprawiam na sucho Dithane. A grzyb panoszy się w podłożu. Może i u Was, w Hiszpanii też jest taki preparat, ale czy zdążysz je uratować?
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję bardzo za pomoc poszukam podobnego preparatu tutaj może się uda , przyjrzałam się im teraz i wydają się zdrowe tylko one jakieś takie cienkie i długi może to jest przyczyną przewracania się ?? ale preparatu i tak poszukam , dziękuję jeszcze raz i dam znać co z tego wyszło
Pozdrawiam Kamilla
-
Pozdrawiam! Gienia.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Te łuki nad poziomkami, są na siatkę czy folię ( mini tunel)?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy poziomki moga rosnąc w niejscu gdzie ok 15 jest juz cień rzucany przez sosny? czy może potrzebują więcej słońca?