Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost - 2cz.

Post »

Czy zużytą drewnianą podściółkę dla zwierząt domowych (prasowane trociny z minimalną ilością kory) pozbawioną kupek-w moim przypadku kocich,można wysypywać na kompost,ewentualnie tylko pod rośliny kwasolubne? Zaznaczę,że ona zawiera koci mocz,bo kupki wyrzucam do toalety.Szkoda tak to marnować,wyrzucając co tydzień na śmietnik.
Pozdrawiam Bożena
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Moim zdaniem można oczywiście proporcjonalnie do innych składników i ja bym osobiście wymieszał.
Mąż Ani
lordmark
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2013, o 12:18

Post »

Do kompostu można wrzucać wszystko co jest organiczne czyli zarówno trociny, korę i nie przeszkadza że zawiera ona mocz koci ani żaden inny, dodam że jeżeli do kompostu wyrzucała by Pani kupy kocie i inne to też nic by się nie stało, tylko był by bogatszy skład oraz ewentualnie mniej przyjemny zapach (zbliżony obornika) :D
perla76
200p
200p

Post »

ania156 i lordmark dzięki za szybką odpowiedź.Ciesze się,że jesteście tego samego zdania i pewnie wiele osób także.Wcześniej gdzieś właśnie tutaj przeczytałam,że na kompost nie należy wrzucać odchodów psich i kocich,i dlatego stąd moje pytanie.
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na kompost wyrzucałabym tylko odchody zwierzaków odrobaczonych :!: .
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zarażenia się chorobami odzwierzęcymi (pasożyty itp. ... :roll: ).
Mimo zwyczajowego podawania swoim zwierzakom tabletek na odrobaczenie, pozostanę jednak przy wyrzucaniu psich odchodów do śmietnika, a kocich do kanalizacji. Jakoś nie pasi mi to do kompostu ... ;:24 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Mnie też nie pasi, ale moja sunia namiętnie załatwia się na warzywniaku ;:oj . Jak w porę zauważę, to sprzątnę, ale często nie zauważę :roll: , i co robić ?
Pozdrawiam. Gosia
perla76
200p
200p

Post »

Zrobię jednak tak,że tą trocinowo-korową podściółkę (oczywiście bez kupek-one jednak nadal do kanalizy będą iść) będę składowała nie na kompoście,który idzie pod warzywka,drzewka i krzewy ale wrzucę ją na osobną stertę i będzie ona tylko pod kwasolubne.Do wiosny (marzec,kwiecień) deszcz przepłucze amoniak a wietrzyk przedmucha i powinno już być ok :roll: i nie zaszkodzę swoim roślinkom.
Pozdrawiam Bożena
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

do jakja
i innych co stosowali lub stosują preparat Trigger-4.

Jak on właściwie działa, jaki jest efekt,czy faktycznie pod workami goszczą dżdżownice? Coś więcej o tym biopreparacie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich. Mam zamiar w tym sezonie zrobić kompostownik w big bagu, może nawet dwóch lub więcej. Najbardziej zależy mi na dobrej jakości ziemi z niego otrzymanej :) stąd pojawia się moje pytanie, co wrzucać do takiego kompostownika? Dodam, że nie zależy mi na wyrzucaniu po kilka wiader chwastów co tydzień a na masówke, czyli zapełnienie big baga wmiarę szybko :D wpadłem na pomysł (i trochę poszukałem) iż będę kładł warstwami: słomę, obornik bydlęcy, jakąś masę zieloną(może pokrzywy, mlecz), rozrobioną z wodą gline oraz rozmokłe szare kartony(dla celulozy do dżdżownic) Co wy na To?
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p
Od: 10 kwie 2012, o 07:08

Post »

Błażej, przyznam Ci, że ja do kompostownika wrzucałam głównie to co wyplewiłam ( z tym, że przeplatałam czasem gałęziami, czy wytłoczkami z jaj. Nie szukałam nic spoza działki, prócz obornika końskiego raz, ze 2 razy wywalałam masę po zrobieniu gnojowicy z pokrzyw, skrzypu i mleczu. A tak wrzucałam tam wszelkie odpady roślinne z przygotowywania ic do posiłków, ogryzki, obierki, skorupki jaj no i wspomnianą masę po plewieniu. I wierz mi, działka ma "tylko" 4 ary a kompostownik mój największy był pełen po miesiącu. Pełen to za mało powiedziane. Był czubiasto nawalony i szybko robiłam 2 miejsce.
123Magda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2014, o 19:31

Post »

Cześć wszystkim,
Sadzę własnie cebulki lili w ogrodzie i zastanawiałam się czym by je podsypać. Kompost oczywiście byłby świetny, niestety ja go nie posiadam, ale przyszła mi do głowy jedna myśl. Widziałam jak w ubiegłym roku kosili trawniki, i skoszoną trawę po prostu wywalili na kupę. Nikt tego oczywiście nie mieszał i śmierdziało kiszonką na 30 metrów. Zastanawiam się, czy po roku coś z tej trawy powstało interesującego. Piszecie, że kompostowanie to proces tlenowy i nie śmierdzi, a co zatem miało by powstać z tej trawy? Nie nada się na nawóz czasem? Jutro bym poszła obadać jak to wygląda, na co zwrócić uwagę?
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Z tym perzem bywa różnie. W zeszłym roku dorzuciłem do kompostu trochę perzu , teraz przy przerzucaniu okazało się że perz ma się dobrze nawet zaczął się rozrastać. ;:145
Ile mogłem to powyciągałem jak uschnie to spalę i kropka. ;:224
Mąż Ani
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Perz przed kompostowaniem należy dobrze przesuszyć, na tzw. wiór ;:108 . Wtedy jest gwarancja, że rozłoży się na pryźmie, a nie rozrośnie w niej.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”