Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

Marzenka79 pisze:Moniko nie można-troszkę trujące jest
Fawizm, choroba fasolowa - dziedziczna choroba związana z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Jej symptomem jest silna anemia. Objawia się po spożyciu surowego bobu lub zetknięciu z jego pyłkiem.
Pozdrawiam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kontener22 Ty się nie załamuj, bo bób powinien z tego jeszcze bardzo ładny urosnąć. Już to przerabiałem i w tym roku specjalnie podpędziłem 22 sadzonki (66 jest dawno w tunelu). Oczywiście musisz je przesadzić do dość głębokich pojemników (np. po dużych jogurtach) i przytnij je tak jak masz na zdjęciu. Bardzo wiotkie nad 1 węzłem, sztywniejsze nad drugim. Dobrze byłoby przenieść je w chłodniejsze miejsce.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Moniko, będę wdzięczna za linki dotyczące wielkości nasion bobu, bo znalazłam tylko to: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=364
Jeśli potrafisz znaleźć coś więcej, to wrzuć proszę. Bo mi to zajęło więcej niż 2 minuty i nie znalazłam zbyt wiele :) Z góry dziękuję.
Kasencja

Post »

Bób Bizon w 50 gr - 27 nasion

Bób Bartom w 50 gr - 37 nsion
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kasiu, dziękuję. Znalazłaś w sieci czy masz takie odmiany?
Wygląda na to, że Bizon zajmuje I miejsce w kategorii "Największe nasiona".
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorkasz1, ja mam Dragona - 50g = 36 ziaren
pozdrawiam
Iwona
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Leniawka :) Wygląda na to, że Bartom, Bonzo i Dragon mają porównywalne nasiona. Bizon i Supersimonia są trochę większe, a Karmazyn nieco mniejszy.
Czytałam gdzieś, że mniejsze nasiona są bardziej aromatyczne. Wiadomo, że nie tylko wielkość :wink: się liczy.
Kasencja

Post »

.
dorkasz1 pisze:Kasiu, dziękuję. Znalazłaś w sieci czy masz takie odmiany?
Mam kupione, rozwaliłam paczki, by przeliczyć :wink: . Mam też bób Supersimonia, co prawda tylo 15 nasion, ale właśnie zważyłam :) i wychodzi mi, że ważą 30 gr.

Przed chwilą zamówiłam jeszcze bób Extra Temprana, którego strąki mają długość ok 25-30 cm i 6-9 nasion w strąku. W paczce 50 gr, więc jak dojdzie to napiszę co i jak ;:108 .

p.s. co do aromatyczności małych bobków :wink: , to mam jeszcze Egipski, którego nasienie jest wielkości białej fasolki :D. Allle będę miała porównanie :) .
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kurczę, nie mam tylu hektarów żeby ze wszystkim eksperymentować. Dlatego spokojnie już niczego nie zamawiam. W tym roku 4 odmiany i zobaczymy co będzie. Pomidorowe szaleństwo zajmuje duuużą część mojego warzywnika. Doszła mi jeszcze cykoria sałatowa (ta do pędzenia), którą uwielbiam, a z wielkim sukcesem i praktycznie bez żadnego wysiłku, pędziłam tej zimy.
Ciekawa jestem wielce tego Egipskiego. Będę pytała za kilka miesięcy :)
Kasencja

Post »

Na pewno napiszę o wrażeniach, jeśli tylko będę miała tyle cierpliwości, by nadłubać go :lol: .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może i można znaleźć ale tak na gramy to ciężko sobie wyobrazić, może one sa nie wiem..małe i pękate;D Z jakiegoś powodu miałam wizję nasionka przy linijce.
To zielone z bobu nie jest trujące z tego co wiem, i można jeść zarówno młode pędy jak i całe strąki, gotowane jak fasolkę szparagową.. Fawizm jak słusznie zauważył forumowicz, jest choroba dziedziczną - skutkiem defektu genetycznego, więc myślę że nie ma się czego obawiać, zresztą nie jemy tego bobu dzień w dzień;)

Kasencja gdzie zamawiałaś Extra Temprana?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

mnie też zaintrygowało to co piszecie o parapetowej zielenince z bobu. Na łupiny i dorosłe zielsko to chyba nie ma amatorów raczej. Ja wiem, że surowe nasiona bobu niekoniecznie każdy może jeść z powodu tyraminy...ale tyraminę zawiera naprawdę sporo produktów
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój cięty bób zaczyna wypuszczać liście. W sobotę troszeczkę go podkarmię.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

całe życie się uczymy, więc zadam pytania: czy każdy bób się przycina, czy tylko ten z rozsady? na jakiej wysokości? i po co?
pozdrawiam
Iwona
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko! Bobu normalnie się nie przycina. No chyba żeby zmusić go do krzewienia ale raczej się tego nie praktykuje. Jednak kiedy bób zbyt wybiegnie i się pokłada to można spróbować go przyciąć. Dość szybko odbija i zamiast jednego pędu może mieć np. dwa lub trzy. Na każdym pojawią się strąki tylko, że zbiór będzie opóźniony. Gdzieś czytałem, że liście bobu są jadalne ale jakoś nie miałem śmiałości ich próbować. Ścięte pędy włożyłem do słoika ale nie sądzę żeby wypuściły korzenie. To nie pomidory. Niektórzy stosują ogławianie (ścina się wierzchołek pędu) ale robi się to już po zawiązaniu strąków głównie w celu zmniejszenia nalotu mszyc, które usadowiają się na szczycie pędu. Nie dowiedziono by ogławianie przyspieszało dojrzewanie nasion.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”