Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

Moje ( z 15.02) wyglądają tak:
Obrazek Coś słabo...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje wysiewane 29 lutego mają 8-12 cm wysokości. No ale są w dzień przez cały czas doświetlane.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Marysiek, moje heliotropy wysiane w lutym są mniej więcej takie same jak twoje. ;:108 Jak dziś zobaczyłam na targu sadzonki heliotropów na targu, to myślałam, ze na zawał padnę, moje będą takie chyba za milion lat. :;230
No ale ta na targu po 5 zł za sztukę.
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

rapunzel dziś mój TŻ stwierdził, że jak tak dalej będą rosły, to w sam raz za kilka lat będę mogła je wsadzić na działkę :wink: Cóż, poczekam :;230
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Marysiek pisze:rapunzel dziś mój TŻ stwierdził, że jak tak dalej będą rosły, to w sam raz za kilka lat będę mogła je wsadzić na działkę :wink: Cóż, poczekam :;230
Sily natury sa niezbadane.Zdziwisz sie jak dostana wiecej slonca i ciepla. ;:108 .Uszczyknij czubek jak beda miec pare cm. Ciesz sie aksamitnymi lisciami pieknym zapachem ;:87

Pozdrawiam Emet :uszy
mama__muminka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 09:51

Post »

Witam,
Jestem początkującą ogrodniczą, gdyż od 1,5 roku mam upragniony balkon :lol:
W zeszłym roku hodowałam heliotrop, ale kupowałam sadzonki. W tym roku wszystko sama :lol: zaczęłam wysiewać m.in. heliotrop.
Wysiewałam pod koniec marca (chyba ok.28-30) i do dnia dzisiejszego nic nie widać ;:145
W związku z tym mam pytanie :
- czy po wysiewie trzeba zakryć folią i czekać aż coś zacznie wyglądać spod ziemi :D :?: ( dodam, że na opakowaniu nie było takiej informacji, tylko żeby wysiać w skrzynkę w temp.pokojowej ), więc nie przykrywałam :?
- po jakim czasie wzeszły Wasze heliotropy :?:

Ja nie liczę, żeby ze wszystkich nasion wyrosło,ale coś mogłoby chociaż się pokazać na uciechę :D

Będę wdzięczna za pomoc...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja zawsze przykrywam folią i nie przysypuje nasion, wschodzą przy dobrym słońcu i ciepełku po kilku dniach.
jak przysypałaś i nie przykryłaś będą potrzebowac więcej czasu ale może się w końcu pojawią..
pozdrawiam Gocha
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Pierwszy raz wysiałem heliotrop peruwiański.
Pierwszą połowę paczki wysiałem 31.12.2011r, do pikowania przetrwało 9 szt., a po pikowaniu tylko 1 szt.
Drugą połowę paczki wysiałem 22.02.2012, jeszcze nie pikuję, chociaż do pikowania nadaje się 4szt, a reszta to drobiazki.
A oto one:

Obrazek Obrazek

Z moich obserwacji heliotrop peruwiański to trudna roślina do hodowli w fazie siewki.

Do przemek1136: jeśli możesz pokaż zdjęcia swoich.

Do mama__muminka : ja swoje nasionka lekko wgniatałem w ziemię , nie przykrywałem ziemią , na doniczkę założyłem folię spożywczą na kaloryfer ciepły (bo siałem 21.12.2011 i 22.02.2012), a teraz myślę że na parapet. Temperatura pokojowa to chyba ok. 20 st. C, ja nad kaloryferem miałem ok. 26 st. C . I co codziennie wieczorem odsłaniałem aby przewietrzyć, jak była sucho spryskiwałem, dawałem mgiełkę, bez lania. Wzeszły po ok. 2-3 tygodniach, tak dokładnie nie pamiętam, nie zapisywałem. Jak wzeszły, zdiąłem folię, codziennie lekko spryskiwałem, aby nie naruszyć drobnych roślinek, bo nawet drobna kropelka powodowała przyginanie roślinki. A dalej to podlewać umiarkowanie, aby nie przesuszyć i nie przelać. Małych roślinek nie dawać na bezpośrednie słońce bo padną. Ja pierwsze pikowałem jak miały 3 pary liści właściwych. Jak się przyjął uszczyknąłem czubek, aby się powiększył, tak jak z lawendą. Z drugiej partii czekam na większe. Życzę powodzenia.

Do esony1: a jak teraz twoje wyglądają heliotropki

Pozdrawiam Alfred
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

:) moje od dwóch dni stoją na dworze, nie za bardzo im to odpowiada ale niech się chłopaki hartują. Jutro wstawię zdjęcia, u mnie teraz leje rzęsisty deszcz po "błyskotliwej" wiosennej burzy.
pozdrawiam
Edyta
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te najsłabsze (na pierwszym zdjęciu) są jeszcze doświetlane i dlatego szybko gonią pozostałe. Te na następnych zdjęciach troszeczkę pobladły odstawione od lampy i pewnie chcą jedzonka. Pewnie czeka je jeszcze ogłowienie (może uda się zrobić z czubków sadzonki).
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Do przemek1136: no, no ładne masz, gratuluje. Życzę powodzenia w ogłowianiu i wychowaniu sadzonek z czubków.
Ja swoje mniejsze (4szt) uszczyknąłem (dziś 22.04.2012) czubki aby rozkrzewiły się na boki.

Pozdrawiam Alfred.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Skusiłam się wczoraj na zakup (5 zł sadzonka) szeroko rozkrzewionych, zdrowych, z pąkami.Zobaczymy jak się spiszą.Od kilku lat nie kupowałam, 'bałam się' heliotropu, ze względu na jego chorobę liści :roll: Myślę jeszcze by dosadzić biały wilczomlecz Diamond Frost, bo sam heliotrop moim zdaniem trochę smutno wygląda.Nie wiem tylko czy go nie zdominuje :?
mama__muminka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 09:51

Post »

Witam,

Dziękuję bardzo za pomoc:). Zaraz po waszej odpowiedzi na mój post okryłam jeszcze folią na ok. 2 dni i udało się... :heja
co prawda wypuściły tylko 2 ( z całej paczki), ale są i dzielnie sobie rosną ;:215
Przesadziłam je do pojedynczych pojemniczków i sobie teraz "rosną w oczach" :D
Jak ogarnę temat wklejania zdjęć to pokażę moje sierotki :)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”